URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Margarita Comas Camps

Alternativa | 07 Octubre, 2009 07:37 | facebook.com twitter.com

Demà dijous 8 d'octubre a les 20:30 al Centre Cultural Guillem Cifre de Colonya conferència Margarita Comas Camp. Una vida dedicada a l'ensenyament. de Miquel A. Marqués i Miquel Cifre

Aprofitam la conferència per recordar que al ple de desembre del 2008 (veure article) es va aprovar per unanimitat la nostra moció  per donar el nom de Margarita Comas Camps al carrer que actualment no té nom però es diu "prolongació de la Gola" i nomenar filla adoptiva a na Clara Hammerl i que a partir d'aquesta moció al manco el 50% dels futurs nous carrers portin nom de dona. 

Al ple de juny vam demanar si ja s'havien iniciats  els expedient per fer aquestes distincions, i el batle va contestar que encara no s'havien posat en marxa. 

És frustrant veure que després de la feina que significa aconseguir tenir representació al ple, elaborar i aconseguir l'aprovació de mocions, aquestes són tractades amb tan poc respecte per part de l'equip de govern. Ha hagut inclús mocions nostres aprovades per unanimitat que després no ha estat realitzades, com la moció a la qual s'aprovava fer un pla d'austeritat entre tots els grups polítics o congelar les despeses del capítol 2 als pressuposts del 2009. Igualment és frustant com per exemple han tardat més d'un any en fer l'aprovació inicial de  l'ordenança de mercats, i això que quan vam presentar la moció ja estava pràcticament feta.

A la fi tenim un equip de govern que llangueixi mancat d'iniciativa i d'il·lusió, mentre el municipi segueix el seu lent però inevitable enfonsament. Aquest poble necessita urgentment idees i il·lusió.

Esperam que aquesta conferència serveixi per recordar a l'equip de govern que hi ha un acord que complir.

MARGARITA COMAS CAMPS (Alaior, Menorca, 25 de novembre de 1892 - Exeter, Anglaterra, 1973) fou biòloga, pedagoga i professora de la Universitat de Barcelona.

Vinculada a la Institució Lliure d'Ensenyament, va a ser una de les principals protagonistes en la introducció de la didàctica de les Ciències a Espanya. Comas fou una gran defensora de la innovació pedagògica, la igualtat social i els drets de les dones. La seva vinculació amb Pollença  és que va viure un temps a Pollença ja que es va casar amb el fotògraf Guillem Bestard  amb el que es va tenir que exiliar amb motiu de la guerra civil.

Nascuda a l'illa de Menorca, Margarida Comas va iniciar els estudis de magisteri a Mallorca. El1922 va ingressar a la Facultat de Ciències de la Universitat de Barcelona, i el 1928 va arribar a ser una de les primeres llicenciades en biologia, amb un expedient excepcional. El seu interès per la investigació la va portar a ampliar els estudis a París i a Londres, i va aconseguir el grau de doctora. En tornar a Espanya va guanyar la Càtedra de Ciències Naturals de la Universitat d'Oviedo. Posteriorment va exercir com a mestra a l'Escola Normal de Mestres de Tarragona; el 1931 va ser nomenada directora de l'Escola Normal de la Generalitat del nou règim republicà. El 1934 va ser professora agregada de Biologia Infantil i metodologia de les Ciències de la Naturalesa a la Universitat de Barcelona; d'aquesta manera es va convertir en la primera professora de la facultat de pedagogia de la UB.

En esclatar la Guerra Civil espanyola, es va instal·lar a Bilbao. El 1937 va emigrar a Anglaterra, on va continuar investigant dins l'àmbit acadèmic a Foxhole i a Darlington Hall. Va publicar Las escuelas nuevas inglesas (1930), El método MacKinder (1930), La coeducación de los sexos (1931), El método de proyectos en las escuelas urbanas (1931), entre d'altres.

La seva activitat com a investigadora queda recollida en revistes franceses i en el Butlletí de la Societat Espanyola de Ciències Naturals.

 (Dades biogràfics trets de "mujeres de ciencias")      

 

 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb