URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Judicis i reconciliació històrica.

Alternativa | 09 Octubre, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

Fa uns dies ens vàrem assabentar de la notícia de que John Demjanjuk, un pressupte criminal nazi de 89 anys, és acusat de la mort de 27.900 jueus al camp d'extermini de Soribor. Aquest ucranià serà jutjat a Munich.

Podem pensar, quina bona notícia, el judici contra els crims nazis no ha prescrit i no ha de prescriure. També podem pensar, pobret té 89 anys. Una altre postura pot ser, anem a veure que passa al judici.

Jo m'inclino per aquesta darrera opció, esperem el judici. Ara bé, la notícia és molt més que això relatat. La notícia és una mostra d'humanisme, de refer els deutes amb la història, de justícia i d'avançar molt gran. Que es jutji a un nazi pels seus crims és una cosa que per a països que han patit el nazisme no suposa cap problema, més bé és una cosa lògica. Qui l'ha feta, l'ha de pagar. I més quan son crims com aquests, que els poden anomenar contra la humanitat.

I ara, després de l'alegria despresa per la normalitat d'un judici a un dirigent nazi al que s'acusa d'haver acabat amb la vida de gairebé 28.000 persones, mire'm a casa nostra.

Aquí, a l'Estat Espanyol, gràcies a una Transició descafeïnada en que els partits d'esquerres varen claudicar a una llei d'amnistia que pareixia la panacea per a ells, però que ha resultat ser més útil per la dreta, els judicis contra els crims del franquisme són impensables.

Criminals de guerra i d'estat, assassins i botxins de persones innocents que havien comès l'error de tenir pensament propi i crític, generals i ministres furibunds que signaren sentències de mort i presó perpètua. Tots aquests han quedat absolts dels seus crims sense haver ni de passar pel confessionari ni resar un pare nostre.

I encara va més enllà la vergonya quan podem observar que els mateixos que a l'època franquista actuaren com a autèntics botxins després durant la democràcia s'han mantingut en el poder. Basta veure a Manuel Fraga: de firmador de sentències de mort a senador democràtic.

Amb tot, cal rompre les barreres de la Llei de la Memòria Històrica i dels pactes de la Transició, cal anar més enllà i jutjar, com faran a Munich, a les persones que van participar en el Genocidi Franquista. I per revenja, ni per remoure la merda, sinó per reconciliació entre les persones i amb la nostra història. 

Anomenam memòria històrica a aquell episodi i no l'anomenam història a seques, perquè encara no l'hem tancada, perquè les ferides brollen i brollaran sempre que no es faci la justícia necessària per a la reconciliació.

 

Imatge de Dionís Encinas:Abril de República 2007
 
Imatge de Jose Maria Aguirre: Abril de República 2004
 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb