URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Caminant per Menorca XI. Fortalesa d'Isabel II, La Mola (3a part).

Alternativa | 25 Octubre, 2009 06:59 | facebook.com twitter.com

 

Els canons Vickers 381/45.

La Mola de Maó es un dels pocs llocs on queden aquests impressionants canons que formaren part de les bateries de costa a Menorca, Cartagena i els voltants del Ferrol; les bases navals més importants de l'estat espanyol  a la segona dècada del segle XX.

Estaven dissenyats per ser instal·lats a potents vaixells però a Espanya s'adaptaren per bateries de costa. Durant la segona guerra mundial la marina anglesa en portava centenars als seus vaixells.

Aquests canons de fabricació britànica varen ser comprats per el govern espanyol a finals dels anys vint del segle passat, en temps de la dictadura de Primo de Rivera, una època en la que els països europeus es preparaven per un altre més que provable guerra. A Menorca amés de la bateria de la Mola s'instal·laren altres a Favàritx i a Llucalari. En els anys quaranta els canons de Favàritx foren traslladats a la bateria de Paloma Alta, Tarifa, Cadis.   

 La dotació de cada peça era de entre quinze i vint persones que estaven repartides en tres plantes. En els anys cinquanta, a causa d'una espira a l'elevador es produí l'explosió de tota la pólvora del magatzem d’una de les peces a la bateria de LLucalari i causà la mort de tota la dotació, la majoria reclutes.

Aquests canons podien disparar a una distància de 35 Km, per això empraven 18 kg. de càrrega explosiva  (TNT), el projectil pesava 885 Kg. Després de ser disparats l'interior dels canons se netejaven i lubricaven manualment, això implicava que el més primet de la dotació entrés dins el tub.

 Mai entraren en combat, la vegada que van estar més prop  va ser durant la sublevació franquista, quan el Creuer Canàries va intentar entrar al port de Maó.

Al 1991 es va disparar per darrera vegada un dels canons de la mola, a l'àmbit d'unes maniobres, això no es podia fer sovint per els problemes que produïen: rompuda de vidres, enfonsament de taulades, etc.

Dades tècniques:    Calibre: 381 mm.

                             Cadència: 1dispar/minut.

                             Pes del tub: 86 Tm.

                             Pes de la comporta de tancament: 1663 Kg.

                             Longitud del tub: 17 m.

                            Velocitat: 762 m/seg. (2 x velocitat del so).

Tot unes màquines per a la destrucció que en temps de pau es veuen d'un altre manera.

 

--Algunes de les fotos son manllevades--        

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          A.R.F.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb