URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

L'equip de govern ens fa cas: nou estudi per la contaminació del torrent.

Alternativa | 04 Novembre, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Aquest mes podem estar contents i satisfets per la tasca feta i per la seva acceptació. Només 4 dies després de presentar una moció per ser aprovada al plenari, sobre la necessitat de fer un nou estudi per veure la contaminació de metalls pessants al Torrent de Sant Jordi, l'equip de govern ens ha fet cas. No ha calgut ni votar-ho al plenari, l'informe ja està demanat.

Fa uns anys, a principis de gener del 2007, ens va arribar la notícia de l'existència d'un estudi sobre contaminació de metalls pessants al Torrent de Sant Jordi. Un estudi supervisat per l'IMEDEA a finals de 2006 va detectar una gran concentració d'arsènic i de cadmi en el torrent de Sant Jordi i a la badia de Pollença que supera, en alguns punts, els límits naturals i legals permesos.

La contaminació per metalls pessants és molt perillosa ja que no són químicament ni biològicament degradables. Una vegada emesos, poden romandre a l'ambient durant centenars d'anys. A més, la seva concentració en els éssers vius augmenta a mesura que són ingerits per altres, per la qual cosa la ingesta de plantes o animals contaminats pot provocar símptomes d'intoxicació. I la concentració de metalls pesants a la Badia tenia resultats preocupants.

En aquell moment vàrem fer la petició per escrit per consultar l'estudi (22 de gener de 2007) i també vàrem demanar una reunió amb el regidor de Medi Ambient (en aquells moments Joan Comas). Després de mesos d'intentar veure l'estudi i que des de l'ajuntament se'ns privés del nostre dret. Després de mesos de que el tema saltés a la premsa i es produís un escàndol. Només tots aquests mesos després, l'ajuntament va reaccionar i va demanar, al novembre de 2007, un nou estudi per comprovar l'existència o no dels metalls pesants al Torrent de Sant Jordi.

El nou estudi fet per la Conselleria de Medi Ambient desmentia en part que hi hagués metalls pesants al torrent i que els problemes vinguessin de la depuradora.

Al ple de juliol vam fer tota una sèrie de preguntes  a partir dels conseils que donava el darrer estudi, que no van obtenir resposta: si s’havien ampliat les investigacions a aquest àmbit? Si l’Insitut Geominero  havi fet cap dictamen sobre la hipòtesi de que les concentracions fossin d’origen natural? Si s'havia tornar a analitzar l’aigua del pou ACA 513 per verificar els resultats de les anàlisis? Si es van agafar mostres de aigües subterrànies dalt del nucli de Pollená per tal de assegurar l’absència d’altra font que no sigui l´EDAR?S´ha continuat amb la monitorització prevista als treballs d’implementació de la directiva marc d’aigua? Si  s´havia fet una campanya de mostreig en sediment per determinar el tamany de la ploma de sediments i la concentració de metalls pesats

Amb tot, i degut a la contradicció que suposen els dos informes, dia 16 d'octubre del 2009 presentàrem a l'ajuntament una moció pel plenari del mateix mes demanat: La realització d’un nou estudi per determinar la possible contaminació per metalls pesants del Torrent de Sant Jordi de Pollença.

I vet aquí la nostra alegria quan ens assabentem que dia 20 d'octubre el batlle va firmar una petició que deia:

Pel novembre de 2007, la Conselleria de Medi Ambient va realitzar un estudi sobre contaminació per metalls pesants al torrent de Sant Jordi.

Vist el temps transcorregut i la perillositat d'aquests elements, per a més tranqui·litat de la població del municipi de Pollença, demanam a l'Agència Balear de l'Aigua, la possibilitat de realitzar un nou estudi, a fi i afecte de confirmar definitivament els resultats obtinguts el novembre de 2007.

Suposam que és millor per ells fer-ho abans del plenari i que nosaltres no tenguem la publicitat ni el mèrit de ser els impulsors d'aquest nou estudi però hem aconseguit el que preteníem sense haver de dur-ho ni al ple. Per primera vegada l'equip de govern fa el que ha de fer i ens escolta.

A partir d'ara estarem al damunt d'aquest tema per veure si realment és preocupant el tema de la contaminació i si des del Consell i de l'Ajuntament es treballa tot el que es pugui per sol·lucionar un tema tant preocupant per a la salut humana.

Més artícles sobre el tema. 

Imatge del torrent al seu pas pel pont romà de http://www.schwarzaufweiss.de/spanien/mallorca-nordosten5.htm

 

a continuació penjam la moció:

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb