URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Uns fets exemplars. Al camÝ vell de Lluc pel Coll d'en Patrˇ.

Alternativa | 31 Marš, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

Des de la Plataforma Pro Camins Públics i Oberts ens han fet arribar aquest interessant article, per una vegada amb una notícia positiva. Al ple de setembre de 2007 es va aprovar una moció nostra a proposta de la Plataforma; Proposta de recuperació de l'ús públic del camí del coll d'en Patró.

 

                                          UN FETS EXEMPLARS


                    AL CAMÍ VELL DE LLUC PEL COLL D’EN PATRÓ


         El camí Vell de Lluc pel coll d’en Patró és possiblement un dels camins documentats més antics de Pollença, així en el llibre “Camins i Aygues” de l’Arxiu Municipal del poble hi ha un document de l’any 1.330 fol núm. 8 hi consta “...de duas fitas de hon (o)r(i)s padronis....poss(essi)onys y qua transite diby carrarya p(u)b(lic)a als populatoribus......” . La documentació arxivística sobre aquest camí és important per demostrar que sempre ha estat públic, de fet  el Catàleg de Camins  de Pollença   cita quatre documents, el darrer de  l’any 1991 . El documentalista Antoni Gorries i Duran, ha localitzat 25 documents , 17 dels quals a l’Arxiu del Regne de Mallorca i 8 a l’Arxiu Municipal de Pollença.

       El camí comunicava les valls de Colonya i d’en March travessant la Serra de la Coma  pel coll d’en Patró. Hi ha dos camins públics  que arriben al coll d’en Patró, un és el  camí que comença aprop de l’esglèsia del Roser-Vell i arriba a ca n’Alordes, conegut anb els noms de “Camí de can Mos” i/o “ Camí de ca n’Alordes”, el  segon és el camí conegut amb els noms de “ Vell de lluc “ i/o “ de la Rafal”. El dos camins s’ajunten davant les barreres de ca n’Alordes i allà el dos camins convertits en un de sol puja fins a un portell tapat amb una paret seca ( hi ha un botador amb escalons volants). A partir d’aquest portell el camí continua atravessant la finca de can Guilló pel comellar del coll d’en Patró i l’Alzinar Gran. Ja sortint de can Guilló el camí continua cap a can Prats. En aquest tram hi ha dos portells un dells tapat amb paret seca (també té escalons volants) i l’altre amb una reixa. A partir de can Prats és on es veu el camí amb tota la seva bellesa, un camí de ferradura empedrat , de poc més d’un metre d’amplada i amb paret a cada costat, arriba  de dret fins a la cruïlla amb el camí de can Romí. El darrer tram actualmement no existeix, però testimonis  parlen d’un hort de tarongers i d’un portell avui tancat amb una reixa. Segons ells  aquest camí era utilitzat a la primera meitat del segle passat per gent que vivia pel voltants del carrer del Roser-Vell i que anava a collir oliva a Preduixella. També era usat per nines que anaven a escola a les monges del Sagrat Cor. Daquests fets la Plataforma Pro Camins Públics Oberts en té document notarial que en el seu moment en va entregar còpia a L’Ajuntament.

        Actualment el tram de ca n’Alordes està interceptat i sense continuitat ja que el primer propietari que ho va comprar, va posar les barreres damunt l’antic camí i amb la següent inscripció “ propiedat particular”  “ aquí yo vigilo siempre, atención” Els actuals propietaris han llevat les  inscripcions.

        Però no tot son agressions i malifetes en aquest camí. Aquest any hem constatat que no tots els propietaris  de finques confrontants amb camins públics es comporten igual. A can Guilló on el camí segueix  des de el coll d’en Patró per l’Alzinar Gran, han posat una tanca  de d’1’3 metres d’alçada, però a un metre aproximadament de l’antic traçat del camí. S’ha respectat el camí en tot el seu traçat encara que en alguns trams l’antic camí és molt difícil de reconeixer.

          La Plataforma pro Camins Públics Oberts vol donar des de aquest article  l’enhorabona el propietari de can Guilló i a les persones que han con tribuït a respectar el camí en aquest tram del seu traçat.  Tant de bo aquest  fet servís d’exemple a altres propietaris de finques confrontants amb camins públics.

 

 

 

Matas en escac.

Alternativa | 30 Marš, 2010 08:19 | facebook.com twitter.com

L'enroc del fiscal Barceló no va servir i després de les torres, els cavalls, els alfils i la dama ... El rei es troba en escac.

Ara només resta esperar per saber si es fa escac i mat

El jutge José Castro, ha ratificat avui la petició feta divendres passat per part de la fiscalia i ha dictat presó eludible amb fiança de 3 milions d'euros per a en Jaume Matas. Si voleu llegir  la interlocutòria dictada pel jutge José Castro (181 pàgines)

Segons el diari Balears; fonts judicials confirmen que el termini per saldar aquesta fiança expira a les 72 hores hàbils, que en aquest cas coincidirien amb el dimecres 7 d'abril a les dotze de la nit, degut a les festivitats de Setmana Santa.

 Ara esperam les explicacions del fiscal en cap de les Illes Balears en Bartomeu Barceló  i del Partit Popular. Als dos casos s'haurien de depurar responsabilitats.

A l'enllaç podeu llegir l'escrit de fiscalia, una lectura imprescindible. 58 pàgines de malbaratament de diners públics, de falsedat documental, de prevaricació administrativa, de frau a l'administració, de suborn, d'emblanquiment de capital, de delicte electoral i de delicte contra Hisenda.

Aquests delictes són castigats amb penes que sumen, en total, seixanta-vuit anys de presó. Tot amb tot, en cas de ser declarat culpable, l'ex-president en compliria, a tot estirar, vint-i-quatre, car la llei estableix que la pena màxima per més d'un delicte no pot superar el triple de la pena més greu. I segons la llei, la més greu és la que castiga el malbaratament de diners públics: vuit anys de presó; i vuit per tres, fan vint-i-quatre.

Memòria visual. El pacte entre PP i UMP del 2003. Males companyes. 

 

Arguments. La rÓdio.

Alternativa | 30 Marš, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

Publicam la nostra argumentació a la moció del PSM-EN relativa a l'habilitació d'un espai permanent per la Ràdio Municipal i compliment de la seva ordenança reguladora . Va ser rebutjada amb el vot a favor PSM, vots en contra de'UM-UNPI i PSOE i abstenció del PP_UMP i Alternativa. Que cadascun tregui les seves conseqüències.

Pensam que el  lloc ideal per situar la ràdio municipal seria el futur auditori o sala multifuncional. Com sempre hem defensat s’hauria d’aprofitar al màxim els doblers del Consell i del Govern per la sala multifuncional i donar-li el màxim ús possible. A la situació econòmica actual pensam que s’ha de fer una clara aposta per l’austeritat i no és massa racional gastar dobles en la construcció d’un espai nou o l’adaptació d’altre espai. A més del tema econòmic si parlam de tema professional i després de parlar amb la directora i alguns treballadors pensam que seria ideal  ubicar la ràdio a sala multifuncional, d’aquesta manera es facilitari  poder emetre concerts i espectacles en directe i tenir més facilitat per fer entrevistes a músics, artistes, conferenciants...  

Respecte a l’altre punt de la moció de que es respecti el reglament de la radio en el sentit de que la programació es faci íntegrament en català, efectivament les normatives s'han de complir i s’haurien d’haver complit des del principi, i a aquest Ajuntament tenim un bon grapat d’ordenances  i inclús lleis sense complir i hem de dir que amb conseqüències més greus pel municipi que l’incomplimet d’aquesta ordenança.

En l’actualitat la programació de la ràdio es  pràcticament en la seva totalitat en català. D’aproximadament 40 hores setmanals només es fan tres hores i mitjà en castellà o sigui el percentatge de programes fets en castellà és mínim, un 8,7 % dels programes. A més a més hem de valorar que aquests programes que es fan en castellà són realitzats per voluntaris que dediquen molt d’hores i feina  a la ràdio municipal a canvi de res. Per això abans de presentar aquesta moció al ple tal vegada el representant del PSM hauria d’haver portat el tema al patronat de la ràdio  i cercar solucions dins el patronat parlant amb la directora i els voluntaris dels programes afectats, ja que portam aquesta moció al ple se les ha fet un mal innecessari.

En aquest moment l’aplicació estricta de la normativa faria perillar la continuïtat dels  tres programes, cosa que consideram injusta i negativa per la ràdio municipal. No estam parlant d’una ràdio totalment professional i d’uns programes que es facin en castellà per cap motivació de rebuig al català. Els tres  són de gran qualitat i a més a més han tingut una important difusió fora del municipi.

Al programa de jazz, difícilment es pot substituir al cubà Nicolas Reinoso que és un gran coneixedor del jazz a nivell internacional.


L'espai d'astronomia, gravetat zero és quinzenal i agrada tant que el penjaven a una web que hi ha a sobre astronomia.


 El programa de heavy  Fantasma de la Opera Radio és l’únic que te una  pàgina web (www.fantasmagòricament.com  i emiten el seu programa en directe a través del mateix sense cap cost per l’Ajuntament . Gracies a això tenen molt d’oients fora de la illa (Barcelona, Madrid, Salamanca, Londres, Cuba, Bolivia…) i els han arribat discos de grups  de tota la península i l’estranger; L´Hermite (desde Argentina) Azero, Tako(Aragon) LaSiembra, Hardreams (Madrid),Criterivm (Barcelona), Uzzuahia (Valencia) House Master(Italia) La Hermandad(Santander) etc...

Pensam que no es pot prescindir de tres programes bons perque es facin en castellà, quan estam parlant de que el 91,3% de la ràdio es fa en català. Pensam que amb aquest percentatge es compleix l’esperit de l’ordenança i m’ atreviria a dir que per la defensa de la llengua catalana és  positiu un 91,3% de ràdio en català. A més d’un castellanoparlant  els mínims percentatges de castellà a TV3, a entrevistes o a programes com Polònia o Cracòvia els han ajudat a superar els seu rebuig al català.

Per tant passi el que passi amb aquesta moció el que s’ha de fer es parlar amb els voluntaris dels tres programes i cercar la millor manera de conjugar l’ordenança amb les possibilitats i qualitats d’aquests programes, aprofitant la seva bona feina per promocionar Pollença i la llengua catalana.

                                          www.fantasmagòricament.com

 

 

L┤Associaciˇ de Ve´ns del Moll i les platges.

Alternativa | 29 Marš, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

 Platges 2009.

Respecte a les platges primer hem de recordar que ja l’any passat ens assabentem per la premsa que l’Ajuntament havia arribat a un acord amb l’Associació de Veïns del Port, pel qual aquests no van fer les millores previstes al plec de condicions de les platges a canvi de mantenir els llocs de feina durant tota la temporada.

Pel que sabem en aquell cas igual que a l’actual el regidor de Medi Ambient va a ser informat quan ja havia un acord entre el batle i el president de l’Associació. Arrel d’aquella informació a la premsa al ple de maig del 2008 vam demanar  si els concessionaris havien presentat qualsevol documentació per demostrar com les afectava la crisi? Com va ser el seu plantejament? Quants de llocs de feina es pensaven llevar? Si l’acord s'havia fet per escrit? La resposta no va poder ser més general; ja existien les previsions de crisi a l' inici de la temporada i que aquestes previsions han estat certes pel que es va prendre aquesta decisió sense eliminar cap servei sinó que les millores s'han aplaçat. 

 Platges 2010

Ara fa unes setmanes s’ens va informar de que l’Associació de Veïns Port de Pollença tenia un deute  amb l’ Ajuntament de 174.000 euros, corresponent a la temporada del 2009.


 L’Associació proposa una nova licitació amb una reducció del cànon municipal de 153.000 euros i l'aplaçament del deute pendent. Igualment diuen que no poden fer
 front a les inversions que van contreure amb el plec de condicions.

 

Aquesta situació era coneguda al manco pel batle des del final de la temporada passada. El regidor d’Hisenda, va dir al ple de dijou  que coneixia la situació des de fa dos mesos. Però als grups de l’oposició no s’ens ha informat fins fa tres setmanes, quan  el regidor d’Hisenda Juanjo Mir va enviar informació sobre el tema als grups del PP-UMP i PSM, però de manera inaudita no el va fer a Alternativa. Aquest acte va ser totalment premeditat i profundament antidemocràtic. Finalment a nosaltres s’ens ha passat aquesta informació quan la vam demanar al ple del passat dijous.

 

Increïble va ser també quan al ple de dijous vam  demanar quan pensaven fer una reunió amb la resta de grups per decidir el que s’ha de fer a les platges del Port? Després d’intercanviar mirades d’interrogació amb el batle, el regidor de Medi Ambient i Hisenda, en Juanjo Mir va dir que suposava que fariam una reunió...!!!!!!! I

 

Des de la temporada passada l’equip de govern no ha volgut fer res, no han cercat cap solució al problema i ara ens informen del problema uns dies abans de que s’ inici la temporada (els comerciants i hotelers volen que les platges es troben en condicions aquests propers dies). L’Associació de Veïns i l’equip de govern han col·locat d’aquesta manera a tot el municipi davall de l’espasa de Damòcles de l’amenaça de no tenir muntades les platges muntades a principi de temporada.

 

Ni el que van fer l’any passat ni el que han fet enguany són maneres mínimament serioses  de fer les coses e inclús ens atrevim a dir que l’Ajuntament està fregant la il·legalitat.

 

Pensam que a la situació actual no s’ha de prorrogar l’autorització de l’explotació a l’Associació de Veïns, i nosaltres defensam el mateix que vam fer a principi d’aquesta legislatura;  l’empresa municipal EMSER és la que ha d’asumir la gestio directa de manteniment i explotació de  les platges com passa a Alcúdia.

 

 A la continuació d'aquest article podeu trobar la nota de premsa que ha fet el grup PP-UMP sobre el tema. 

 

Com deia l'interessant article  sobre l'entramat associatiu del municipi controlat per UM a la revista Sa Plaça (12 de març); " l'Associació de Veïns del Moll és veu com un entremat polític entorn UM, més que una associació en defensa dels interessos de la comunitat, ja que amb l'explotació de les platges l'associació és massa propoera a l'Ajuntament pel seu interés econòmic, i escedeixen de banda els aspectes més reivindicatius, com puguin ser la neteja i conservació del nucli del Moll, que té moltes zones abandonades"

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)

Caminant per Mallorca (LXII). Volta al puig Roig.

Alternativa | 27 Marš, 2010 20:51 | facebook.com twitter.com

El passat dia 28 de febrer sortírem amb una excursió col·lectiva on participàrem unes vint-i-quatre persones. L’excursió és la típica, volta al puig Roig, començant a Lluc de cap al clot d’Albarca i Cosconar, sortint per Mossa i continuant de cap a Lluc per caminets que transcorren per boscos i zones rocoses laberíntiques.

No és una excursió complicada ni massa pesada, tal volta sí que és una mica llarga però val la pena.

Només els diumenges se pot passar per Cosconar i Mossa, doneu gràcies... clan March.

                                                                                                                 A.R.F.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Escola municipal d'educaciˇ infantil Clara Hammerl.

Alternativa | 27 Marš, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Al ple de dijous es va presentar al ple l'aprovació provisional de l'ordenança reguladora del preu públic dels serveis de l'escola municipal d'educació infantil La Gola. A la comissió informativa i al ple  vam proposar  que aquesta seria  una bona oportunitat per honrar el record de na Clara Hammerl posant el seu nom a aquesta nova escoleta que a més estarà al costat del carrer que s'ha d'anomenar Margarita Comas Camps. Aquesta seria una bona manera d'honrar a na Clara (encara està pendent el seu nomenament com filla adoptiva de Pollença).

Na Clara Hammerl  va estar totalment identificada amb l'obra de Guillem Cifre de Colonya, de la que va ser part activa i vital fent classes a l'escola de Colonya, i var ser la primera dona a  Espanya que fou directora d'una entitat financera, la caixa d'estalvis de Pollença, des dels anys 1908 al 1916.

 

Vam aprofitar també per recordar que encara no s'ha complit l'acord del ple de desembre del 2008, quan es va aprovar per unanimitat  una moció nostra per obrir expedientes per donar el nom de Margarita Comas Camps al carrer que actualment no té nom però es diu "prolongació de la Gola" i nomenar filla adoptiva a na Clara Hammerl .


L'hora del planeta.

Alternativa | 26 Marš, 2010 21:37 | facebook.com twitter.com

Demà a les 20:30, l'hora del planeta, iniciativa global de WWF. Es tracta d'apagar el llum durant una hora per demanar actuacions per a evitar el canvi climàtic. S'espera ajudar a impulsar un tractat mundial ambiciós, just i vinculant sobre el clima, després dels decebedors resultats de la Cimera de Copenhaguen del desembre passat.

L'any 2009, mil milions de persones de més de 4.000 ciutats a 88 països van participar a l'esdeveniment. Edificis emblemàtics d'arreu del món, com la torre Eiffel, les piràmides de Giza, el Golden Gate, el Big Ben, la Sagrada Família, l'Alhambra o el Guggenheim, van apagar la seva il·luminació.

L'Hora del Planeta no deixa de ser un símbol, però és important fer veure que les conseqüències del canvi climàtic preocupen a la gent i a les institucions.

 


 

SÝ al pacte anticorrupciˇ i als estudis de l'Auditori.

Alternativa | 26 Marš, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Al ple d'ahir van falta els regidors; en Martí ochogavía i na Margalida Reynes. Es van aprovar les nostres dues mocions. El batle va fer lectura d'una declaració institucional mostran el rebuig i la condemna del ple a  qualsevol acte de caràcter vandàlic o difamatori fet des de la covardia i l’anonimat contra els representants polítics. En un sistema democràtic i a una societat avançada no es poden tolerar aquests tipus d'actituds, venguin de qui venguin. 


1.- Aprovació inicial, si procedeix, del reglament de règim interior del servei d'ajuda a domicili. Aprovada amb els vots a favor d’UM-UNPi i PSOE i abstencions de PP_UMP, PSM i Alternativa.

Aquest reglament, s’ens podia haver donat amb antelació per fer aportacions o resoldre dubtes. Igualment a la comissió informativa hauria de haver vengut la tècnica per explicar-ho.  Vam demanar pel  punt VIII del reglament que parla de mecanismes d’informació i  participació democràtica dels usuaris: al mateix es parla de centres públics i privats, quan estam parlant d’ajuda a domicili. La regidora de serveis socials no va ser capaç d’explicar per que s’havia inclos aquest punt al reglament que sembla que no té cap sentit.

2.- Moció presentada pel grup municipal PSM-EN relativa a l'habilitació d'un espai permanent per la Ràdio Municipal i compliment de la seva ordenança reguladora . Rebutjada vot a favor PSM, vots en contra de l’equip de govern i abstenció del PP_UMP i Alternativa.

 

La ràdio municipal necessita disposar d'un bon espai per desenvolupar  la seva feina,  i  al ple vam proposar el futur auditori o sala multifuncional. (proposta que va ser ben rebuda pel batle). Respecte a que es respecti el reglament de la radio en el sentit de que la programació es faci íntegrament en català vam defensar que el que  s’ha de fer es parlar amb els voluntaris dels tres programes i cercar la millor manera de conjugar l’ordenança amb les possibilitats i qualitats d’aquests programes, aprofitant la seva bona feina per promocionar Pollença i la llengua catalana

 3.-  Moció presentada pel grup municipal Alternativa EU-EV relativa a la realització d'un pacte anti-corrupció. Aprovada amb els vots a favor d’UM-UNPI, PSOE, PSM i abstenció del PP-UMP.

És lamentable que els regidors del PP-UMP, a la situació actual del PP, no s’hagin compromet a demanar als organismes competents dels seu partit que separin cautelarment, a qualsevol regidor a qui un jutge imposi mesures cautelars, en delictes relacionats amb la corrupció, prevaricació, etc ... La seva argumentació va ser que els eren molt disciplinats i que farien el que digui el partit, com si els no poguessin demanar o comunicar als seus partits les seves opinions o peticions.

Respecte al segon punt de la nostra moció esperam que s’hagi aprovat de bons i de veres i que no tardem massa en tenir una reunió entre tots els partits per fer un codi ètic i dissenyar  mesures institucionals locals per a la prevenció de pràctiques irregulars. Per desgracia en aquest moment s’ha demostrat la insuficiència dels mecanismes de control administratiu  que teniam fins ara per evitar la corrupció.

4.-  Aprovació provisional, si procedeix, de l'ordenança reguladora del preu públic per la prestació dels serveis de l'escola municipal d'educació infantil La Gola. Aprovada amb els vots a favor d’UM-UNPI  i PSOE, abstenció del PSM i PP-UMP i vot en contra d’Alternativa.

Una vegada més els regidors socialistes aposten per la gestió privada que els permetra llevar-se els problemes diaris  de la prestació d’aquest servei, això sí continuaran sense privatitzar les seves dedicacions exclusives  que cada vegada tenen menys sentit amb la seva continua externalització de serveis.

 Per altra part ens sembla increïble que entre les exempcions i bonificacions no contemplin reduccions de quotes depenent de la situació soci-econòmica de les famílies, tenint en compte la renda per capita i altres indicadors econòmics i socials.

 

5.- Moció presentada pel grup municipal PSM-EN de disconformitat amb les mesures de lluita contra la crisi econòmica proposades pel Govern de l'Estat. Rebutjada pels vots en contra d’UM-UNPI i PSOE i vots a favor de PP-UMP, PSM i Alternativa.

La proposta de la jubilació obligatòria als 67 anys i la pujada de l'IVA al 18% són  mesures impròpies d'un govern que es diu socialista. En el marc de l'Estat social, de cap manera es pot acceptar que les pensions han de ser finançades exclusivament amb les cotitzacions socials. La Seguretat Social és part integrant de l'Estat, la seva fallida només és concebible dintre de la fallida de l'Estat. 


La veritable amenaça per al sistema públic de pensions es troba en una concepció neoliberal de l'economia que ha criminalitzat els impostos progressius. Les contínues rebaixes fiscals han estat dirigides a beneficiar especialment a les rendes de capital, a les empreses i als contribuents d'ingressos alts. D’aquesta manera estan buidant de contingut el sistema tributari, reduint la seva progressivitat i limitant-lo a la imposició indirecta com la injusta pujada de l’IVA


6 .- Moció presentada pel grup municipal PSM-EN de suport a l'elaboració d'un PORN de s'Albufera de Mallorca i de l'ampliació de l'àmbit actual de Parc Natural . Rebutjada pels vots en contra d'UM-UNPI, PSOE i PP-UMP i els vots a favor del PSM i Alternativa

Tots els grups vam expressar al regidor del PSM que aquesta era la mateixa moció que havíem presentat nosaltres fa dos anys. Per la nostra part no hem canviat i si fa dos anys demanavam que la Conselleria de Medi Ambient  realitzés totes les gestions necessàries per a incloure l'àrea de Son Bosc dins del Parc Natural de S'Albufera de Mallorca, dos anys després evidentment hem votat a favor  de donar suport al govern per aquesta decisió.

 

 

7. - Moció presentada pel grup municipal Alternativa EU-EV relativa als estudis i informes previs a la realització de l'auditori . Aprovada per unanimitat.

La realització del futur auditori és molt important pel futur d'aquest municipi, tan des del punt de vista econòmic com cultural. I  abans de prendre una decisió tan important s’han de tenir totes les dades a la mà. Tots els partits es van mostrar d’acord. Esperam que els estudis es facin el més prest possible.

8.- Propostes/Mocions d'urgència

L'equip de govern va presentar una operació de tresoreria per import de 2,250.000. Aprovada amb el vot a favor d’UM-UNPI i PSOE i vots en contra de PP-UMP, PSM i Alternativa.

 La petició va anar acompanyada d’un informe desfavorable de l’interventor ja que les entitats locals poden concertar amb entitats financeres operacions de crèdit a curt termini ( per un període no superior a un any)  per atendre desfases temporals de tresoreria, però en aquest cas estam parlant d'un dèficit estructural i de deute de llarg termini. O sigui l'equip de govern segueix sense afrontar els problemes econòmics de l'Ajuntament i segueix amb la seva fugida cap endavant.

Moltes de les preguntes i precs del ple de febrer i d'aquest ple que haviem presentat per escrit no van ser contestades.

Per setè any consecutiu Iniciativa Ciutadana per Pollença organitza actes de commemoració de la República: Abril de República. 

 

 

 

 

 

 

On Ús la resta de l'oposiciˇ?

Alternativa | 25 Marš, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Un dels nostres lectors que ha volgut mantenir el seu anonimat(nosaltres si que coneixem la seva identitat, dada necessària per publicar un article) ens ha enviat el següent article. Ja sabeu que si voleu col·laborar ens podeu enviar l'article  a alternativaperpollenca@gmail.com Evidentment no podem menys que agrair aquesta ditada de mel, fer uan bona oposició és dur i sempre van bé els ànims. Gràcies.

 ON ÉS LA RESTA DE L'OPOSICIÓ.

             

             Prest es compliran tres anys de legislatura, tres anys de desgovern i de la mala gestió que ens han conduït a una situació molt preocupant. Alternativa per Pollença  s' ha pres molt en serio la seva feina d'oposició, ha estat una oposició dura ja que hi ha hagut moltes coses que han hagut de denunciar, però també una oposició constructiva amb continues propostes.

              Darrerament se'ls hi  ha afegit el PSM a la tasca de control, cosa que s'agraeix. Un lloc que el PSM no havia d'haver abandonat mai.  Les explicacions de Tomeu Cifre no m'acaben de convèncer quan ens diu que ara saben moltes coses que avanç no sabien. El tarannà de UM-UMPI ja fa temps que el  coneixien, les formes i la manera de fer política de personatges com Martí Ochogavía també, tot i que no havien sortit a la llum el tema dels contractes. Tampoc poden dir que no coneixien a na Francisca Ramon. Encara més  va costar entendre que no sortissin del govern quan es va tornar a repetir el retràs del pressuposts després de la famosa promesa d'en Biel.

              Tot i això, el cert que Alternativa i el PSM els  uneixen moltes més coses de les que les que els  separen tot i que ha vegades sembla que dins les files del PSM, sobretot dins els sectors més nacionalistes la figura de Pepe Garcia no els hi acaba d'agradar.

              Un cas apart és el d'ERC ja que al no tenir regidor és dificulta molt la seva feina, tot i que tothom recorda la gran feina d' Alternativa-EU els Verds avanç d'aconseguir un regidor, amb ells també crec que es pot treballar per un projecte d'esquerres.

             Tot i que moltes vegades no ho sembli, a l'oposició també hi ha el grup PP-UMP, no ho sembla perquè pareix que ara mateix la seva estratègia és la d'esperar que el govern segueixi amb la seva mala gestió i que Alternativa es segueixi desgastant i fent la feina "bruta"  (és més fàcil quedar bé, si no es fa res i les eleccions no recompensen sempre la feina ben feta com és el cas d'Alternativa). No se sap res de UMP, semblava que es volien separar del PP però oposició no n'han feta gens, i no serà perquè el Port de Pollença no estigui pitjor que mai. Sembla que simplement esperaràn juntament amb el PP la caiguda de UM i el PSOE sense haver-se banyat massa.

              És evident que UM no pot seguir governant aquest ajuntament, sobretot amb personatges com Martí. El PSOE local ha demostrat que mentres no sofreixi una profunda remodelació tengui en les seves files figures com la de la Francisca Ramon (la qual ha demostrat moltes vegades que l'únic que l'importa és el seu sou) tampoc. El PP que no ofereix cap garantia democràtica atès a tots els casos de corrupció que ha protagonitzat i de com va governar l'anterior legislatura, suposa apostar per un model totalment esgotat.    

         

              El tòpic emprat habitualment per justificar el vot als conservadors -val més votar als corruptes de dretes que a l'esquerra per que aquests no saben gestionar la economia-  ja no serveix. O casos com el Palma Arena, el metro de Palma en el cas del govern del PP i UM o la gestió de UM i el PSOE en aquesta legislatura son exemples de bona gestió? Ara per ara l'única Alternativa és la d' Alternativa per Pollença.

de: http://profeblog.es/blog/mmcaba/2008/01/19/el-roto/

 

Auditori

Alternativa | 24 Marš, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

  Al ple de demà, a més de la moció per a la realització d'un pacte anti-corrupció  (article anterior), presentam una altra moció demanant  estudis i informes previs a la realització de l'auditori. Presentam en forma de moció el que hem demanat reiteradament, (veure aticles anteriors), fins ara sense resposta.

La realització del futur auditori és un aspecte molt rellevant pel futur d’aquest municipi, tan des del punt de vista econòmic com cultural. I  abans de prendre una decisió tan important volem tenir totes les dades a la mà

Cal vincular el projecte arquitectònic amb les necessitats culturals i les necessitat reals del dia a dia de Pollença, mitjançant un pla de gestió i un pla artístic previst. Aprofitant al màxim el personal del que disposem i traient el màxim rendiment possible a l’auditori.

 A un moment de crisi econòmica, i amb una situació finacera crítica del municipi, s'ha de justificar i ajustar de manera racional la important despesa de doblers públics que es pensa fer a l’auditori, i com es pot encaixar aquesta despesa als pressuposts del municipi.

 Pensam que es pot fer una bona sala multifuncional amb els més de 10 milions del Govern i del Consell

Per altra part consideram interessant portar el tema de l'auditori al ple ja que teòricament abans de finalitzar el 2009  s'hauria d'haver de fer un ple per prendre la decisió final sobre el mateix i el batle va dir que les obres començarien al 2010.

A la moció demanam:

 - La realització d’un informe dels serveis tècnics municipals que justifiquen el pressupost previst per la realització de l’auditori.


- La realització d’un estudi que justifica la necessitat d'una sala de 600 places de capacitat amb dades objectives .

 

- La realització d’un estudi per part dels tècnics municipals on es faci una previsió de les partides pressupostaries anuals necessaries pel manteniment, dotació de personal i programació artística.

 


 

 Imatge del capitol 349 de los Simpsom ( us podeu afegir al grup de facebook, fans del episodio 349 de los Simpsom)

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Tot comença quan, un dia que la família Simpson visita Shelbyville, escolten als ciutadans  dir que els residents de Springfield no tenien cultura. Això enfureix a Marge, qui li suggereix al Comitè Cultural de Springfield contractar a l'arquitecte Frank Gehry perquè dissenyi i construeixi un nou centre cultural per a la ciutat. Impressionat amb el suggeriment de Marge, l'arquitecte envia el seu disseny, el qual és aprovat per la ciutat.  El projecte, que consistia en un teatre d'òpera, és portat a terme, però aviat el lloc tanca davant l'absència de públic.

L'abandó del costós edifici permet que el Sr. Burns l'hi apropiï amb una idea: prendre el lloc i convertir-lo en una presó estatal...

 

 

 

Ple de marš

Alternativa | 23 Marš, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Con sempre esperam els vostres suggeriments, precs i preguntes pel ple del dijous 25 que es realitzara al Casal de Ca'n Llobera a les 20:00 hores.  Les podeu fer arribar a aquest mateix blog, al facebook o a alternativaperpollenca@gmail.com

Seguim amb la nostra feina; presentant mocions i alternatives.

I.- PART RESOLUTIVA

1.- Aprovació inicial, si procedeix, del reglament de règim interior del servei d’ajuda a domicili.

2.- Moció presentada pel grup municipal PSM-EN relativa a l’habilitació d’un espai permanent per la Ràdio Municipal i compliment de la seva ordenança reguladora .

El PSM demana que al 2010, s’habilitin les partides pressupostàries necessàries per col·locar la ràdio a un lloc definitiu  i demanen que es compleixi la normativa reguladora de la ràdio;a tots els programes la locució hauria de ser completament en català.

És clar que la ràdio municipal necessita disposar d’un bon espai per desenvolupar bé la seva feina, però a la situació econòmica municipal i d’espais actuals  no sembla factible que aquest problema es solucioni al 2010. Respecte al tema de la llengua; la programación de la radio es  prácticamente en la seva totalitat en català, només hi ha dos programes musicals en castellà. Un mínim percentatge de la programació en castellà pot ser més positiu per la difusió i coneixement de la llengua catalana que un 100% en català.

 3.-  Moció presentada pel grup municipal Alternativa EU-EV relativa a la realització d’un pacte anti-corrupció  (article anterior).

Pensam que a la situació actual  és important que els regidors que formam part del ple municipal ens comprometem a lluitar contra la corrupció, apartant als corruptes i fent un codi ètic amb  mesures institucionals locals per a la prevenció i detecció de la gestió de recursos públics de forma irregular. A la Comissió l’equip de govern i el PP_UMP no veien la necessitat de portar aquest tema al ple. A  transparència comença per llevar temes com aquest al ple i tots els regidors hem de mostrar el nostre compromís contra la corrupció públicament.

4.-  Aprovació provisional, si procedeix, de l’ordenança reguladora del preu públic per la prestació dels serveis de l’escola municipal d’educació infantil La Gola.

La nova escoleta municipal del Port serà gestionada per una empresa privada , nosaltres com sempre defensam la gestió pública i més a un tema tan fonamental com l’educació.

És lamentable que encara no hi hagi un sistema públic d’escoletes de  0 a 3 anys i que l’ajuda del govern  a aquestes escoletes sigui mínima

A l’ordenança a l’hora de fixar les taxes i descomptes s’hauria de tenir en compte la renda per capita i altres indicadors econòmics i socials.

A la comissió també vam comentar que seria una bona oportunitat honrar el record de na Clara Hammerl posant el seu nom a aquesta nova escoleta.

5.- Moció presentada pel grup municipal PSM-EN de disconformitat amb les mesures de lluita contra la crisi econòmica proposades pel Govern de l’Estat 

Moció que en realitat són dues, ja que són dos temes diferents encara que relacionats. La moció va contra la jubilació obligatòria als 67 anys i la pujada de l’IVA al 18%. Evidentment coincidim amb el PSM a l’oposició a aquestes mesures impròpies d’un govern que es diu socialista. La portaveu del PSOE no es va mostrar gens contenta de que aquests temes arribin al ple municipal.

6 .- Moció presentada pel grup municipal PSM-EN de suport a l’elaboració d’un PORN de s’Albufera de Mallorca i de l’ampliació de l’àmbit actual de Parc Natural .

Estam a  favor de la moció però no de les formes. Ja és la segona moció, on es presenten temes que ja havia presentat Alternativa i als que el PSM a l’equip de govern no els havia donat suport. El podeu valorar vosaltres mateixos fa dos anys van votar en contra de:

- Sol·licitar al Consell de Mallorca que es pronunciï i que instí a l'ajuntament de Muro a l'anul·lació de la llicència d'obres de construcció d'un Camp de Golf a l'àrea de Son Bosc, Muro.

- Sol·licitar a la Conselleria de Medi Ambient la realització totes les gestions necessàries per a incloure l'àrea de Son Bosc dins del Parc Natural de S'Albufera de Mallorca

7. - Moció presentada pel grup municipal Alternativa EU-EV relativa als estudis i informes previs a la realització de l’auditori 

Presentam en forma de moció el que hem demanat reiteradament i el que s’hauria d’haver fet des del principi;

- La realització d’un informe dels serveis tècnics municipals que justifiquen el pressupost previst per la realització de l’auditori.
- La realització d’un estudi que justifica la necessitat d'una sala de 600 places de capacitat amb dades objectives .

 

- La realització d’un estudi per part dels tècnics municipals on es faci una previsió de les partides pressupostaries anuals necessàries pel manteniment, dotació de personal i programació artística.

8.- Propostes/Mocions d’urgència

L’equip de govern presentará una operació de tresoreria per import de 2,250.000. Les entitats locals poden concertar amb entitats finaceres operacions de crèdit a curt termini ( per un període no superior a un any)  per atendre desfases temporals de tresoreria, però en aquest cas estam parlant d’un dèficit estructural i de deute de llarg termini. O sigui l’equip de govern segueix sense afrontar els problemes econòmics de l’Ajuntament i segueix amb la seva fugida cap endavant.

 II.- PART DE CONTROL I SEGUIMENT

1.- Informació de Batlia

2.- Dació de compte dels acords de la Junta de Govern i de les resolucions de Batlia

3.- Precs i preguntes

 

 

 

JosÚ Ramˇn Bauzß i la nostra llengua

Alternativa | 22 Marš, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

El nostre company d'Artà Mariano Moragues ens ha tornat a regalar un article per a reflexionar-hi. Ja sabeu que si voleu col·laborar ens podeu enviar l'article  a alternativaperpollenca@gmail.com

José Ramón Bauzá i la nostra llengua

El 25 de febrer José Ramón Bauzà va ser entrevistat per la cadena de TV Intereconomia dins el programa “El gato al agua” i li preguntaren sobre el seu posicionament davant la llengua. Les respostes foren contundents i són textualment aquestes:

“Quiero ser muy claro en este sentido. Si soy presidente de Baleares, lo primero aboliremos el decreto de mínimos; eliminaremos toda ley de normalización lingüística que impida el uso en libertad y en equilibrio de nuestras lenguas. Los padres podrán elegir la lengua vehicular de sus hijos en la educación. El catalán dejará de utilizarse como tal en los libros de texto, sino que se sustituirán por libros editados en mallorquín, menorquín, ibicenco y formenterense que son las modalidades utilizadas. Y dejará de ser un requisito en la administración; ejemplo: los profesionales docentes, santarios y liberales que hoy son limitados y coaccionados por el uso lingüístico, en este caso el catalán, dejarán de serlo; se suprime el catalán de la adminstración, y pasará de ser un requisito a ser exlusivamente un mérito; hay que fomentar a los profesionales, los más formados, los mejores. No es posible que nuestra sociedad se esté adaptando a un modelo lingüístico, cuando a lo que se tiene que adaptar la sociedad es a un modelo real”.

Ja l’heu sentit al canari! Efectivament, els plantejaments són molt clars: enviar a fregir ous de lloca més de 30 anys de lluites per mirar d’establir l’ordre natural, i de cop i volta tornar més o manco a l’època del franquisme. Vaja una reculada!

Ja sabem el que vol fer si arriba a president i ho diu en plural. Vol dir que és una decisió consensuada dins el PP, d’acord amb Madrid, o ¿és simplement un plural majestàtic? ¿On són Francesc Fiol, Joan Font, Pere Rotger... que sempre s’havien pronunciat a favor de la nostra llengua?  Ara callen com a morts. Pel que es veu tot és venal.

Aboliran el decret de mínims, per tant ni tan sols mínims poden exigir els mallorquins dins ca seva als que són els seus servidors; hem de ser nosaltres els que ens hem d’adaptar als que ens han imposat una altra llengua i sempre en nom de la llibertat. I com sempre, davant l’administració vol que els mallorquins calem el cap i ens facem servidors dels servidors públics, que viuen dels nostres impostos i es guanyen les sopes a Mallorca, però són tan curtets (o despectius) que no es donen en coratge (o no els dóna la gana) d’aprendre el mínim exigit ara.

Eliminaran la normalització lingüística que impedeixi l’ús en llibertat i equilibri de les nostres llengües i la tornaran a anormalitzar. En parlar de llibertat i equilibri seria una monada si es referissin a la llibertat del poble mallorquí a mantenir la seva llengua i l’equilibri real de les llengües, que no ha existit des de fa segles, però me sembla que no van per aquí els tirs.

“El catalán dejará de utilizarse como tal”. Mem com vos sona “el castellano dejará de utilizarse como tal y se editarán los libros con las modalidades habladas en Andalucía y Asturias? Supòs que demanarà l’assessoria valenciana d’en Camps.

Vol garantir que els pares puguin elegir la llengua vehicular a l’escola. Queda molt guapo el reclam de llibertat d’elecció del pares, però alerta perquè d’amagat ens volen donar cresta per ballesta. Aquesta garantia segurament és sols pels castellanoparlants, perquè els que parlam català no podrem elegir la llengua vehicular a cap indret de parla castellana. Llibertat per uns i no pels altres; uep, això no val! Llibertat i igualtat per tothom, ¿o no? I bon guirigall armaríem dins les escoles, fent segregacions de llengua dins el nostre territori lingüístic. Que no passin ànsia els imperialistes lingüístics castellans i els seus escolans mallorquins: tots els mallorquins aprendran el castellà i no és tan clar que tots aprenguin el català. És evident que històricament s’han coaptat drets lingüístics i s’han promogut privilegis i desigualtats a favor del castellà, en contra del català, i així anam. Els successors del franquisme volen seguir la mateixa història i sempre davall la disfressa de la llibertat.

Si bé avui quasi tots els de parla catalana som bilingües i per llei (no necessàriament per justícia) diuen que s’ha de conèixer el castellà, és una fal·làcia demagògica dir que “el castellà és la llengua comuna dels tots”.

Efectivament, no és possible que la nostra societat mallorquina s’hagi  d’adaptar  a un model lingüístic aliè i impropi.

En certa manera puc entendre els afanys espanyolistes i imperialistes dels peninsulars del PP, que històricament han tengut una fòbia visceral anticatalanista, imposant la llengua per on han passat, però no puc entendre que siguin mallorquins els que apedreguin les pròpies teulades; me sembla una traïdoria el renegar de la pròpia identitat, d’una part essencial de la seva cultura i de l’herència dels avantpassats.

José Ramón, si dus endavant el programa lingüístic de Carlos Delgado, que has fet teu, seràs un responsable important del retrocés que pugui patir la nostra llengua.

Del bloc d'Higini Herrero

 

 

Caminant per Mallorca (LXI). Bona nevada.

Alternativa | 21 Marš, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

La setmana passada va fer una bona nevadeta a tota Mallorca, a Pollença no en recordava una com aquesta des de  l’any del Pi de Sant Mario.

Pensàrem que era el millor dia per anar al puig Gros de Ternelles i ens posàrem en marxa.

Arribam en cotxe fins devora Ca na Borrassa i prenem el camí de Llinàs fins a dalt. En arribar a la barrera que un dia va tancar el camí, prenem el  tirany que volta les cases de Llinàs i ens torna dur al  camí que s’enfonsa dins el bosc. Un poc més endavant trobam la font de Llinàs, llavors seguim de cap al coll dels Tords però abans d’arribar-hi prenem costa per amunt; està fent una nevada que no atura i la pujada s’està fent una mica pesada.

Quan ja tenim davant el cim del puig Gros, veim que ens queda una bona pujada i l’esforç per arribar on érem ja el notàvem, continuam una mica més. Fins en aquell moment no ens havia aturat ni la neu caiguda, que fa alçar molt les cames i això cansa molt, ni el fred  o la nevada que continuava fent. Però, per un costat se comença a aproximar una boira ben espessa i això sí que és un bon problema.

En els voltants de la font de les Creus i el coll de Tirapau, hi ha unes penyes amb una mica de balma on poguérem menjar un poc. En vista que no millora començam a baixar, continua  nevant i hi ha un poc de boira, les petjades ja estaven molt tapades i baixàrem per un comellar que no tocava però que va fer la baixada encara més emocionant.

Ens va nevar pràcticament tota l’excursió, això no passa molt sovint a Mallorca. Va ser una d’aquestes per recordar.

                                                                                                                        A.R.F.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)

La societat civil es segueix mobilitzant

Alternativa | 20 Marš, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

 La societat civil segueix lluitant per la protecció del territori i contra la corrupció 


Persones de diferents entitats, han decidit sortir al carrer per manifestar-se contra  l’actuació corrupta de destacats polítics d’ institucions públiques.

Com diuen ells; la crisi institucional que patim a les nostres illes s’ha produït per l’acció perversa d’uns, l’omissió d’altres i l’excés de tolerància social.

Cal acabar amb la condescendència de la nostra societat envers d’aquests fets que han anat lligats a la impunitat i dir: basta! Cal dignificar  la democràcia, exigir la responsabilitat dels polítics i dels seus partits, amb la devolució integra dels diners estafats a cada un de nosaltres.

Blog de la Plataforma 

LA PLATAFORMA CONTRA LA CORRUPCIÓ

I

PER LA DIGNIFICACIÓ DE LA DEMOCRÀCIA

 

 

convoca avui una manifestació amb el lema:

 

CONTRA LA CORRUPCIÓ:

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

a les 18h a la Plaça d'Espanya

(Palma)

No hi faltis i fes-ne per favor la màxima difusió.

 

Des del GOB donen les gràcies a totes les persones que van participar i recolzar la concentració de diumenge passat a Son Bosc.

"Seguirem lluitant per a que la protecció del que queda d'aquest espai únic sigui un fet i per a que no triomfin els interessos particulars i partidistes sobre la necessitat de conservació dels seus valors naturals."

Per a tots i totes les que no vareu poder esser, aquí teniu tota la informació sobre la concentració, sobre tot no vos perdeu els dos primers enllaços:

El que les TV no van emetre (vídeo complet de la concentració amb les declaracions de Toni Muñoz):
http://www.youtube.com/user/gobmallorca

Toni Muñoz, del GOB, al programa d'IB3 ràdio "Tassa i mitja" sobre la situació actual de Son Bosc i la proposició de llei del PP per desprotegir la zona.
http://www.gobmallorca.com/descarregues/mp3/100316IB3RSonBosc.mp3

IB3 TV, noticies:
http://blip.tv/file/3343620

Informatius TV de Mallorca:
http://blip.tv/file/3343509

Entrevista a Vicenç Vidal, Director General de Biodiversitat i a Tonina Siquier, portaveu del GOB, sobre la destrucció de Son Bosc. Al programa d'IB3 "Balears fa ciència"
http://zigazaga.net/stuff/GOB/20100313-Son-Bosc-Balears-fa-Ciencia-IB3Radio.mp3

Algunes fotos de la concentració:
http://picasaweb.google.es/bielperello/SONBOSCCONCENTRACIO?feat=directlink#

 

 A continuació el primer manifest de la Plataforma.

 (Segueix)

La polÝtica, el govern i l'economia.

Alternativa | 19 Marš, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Des de sempre la classe política, almenys la governant, ha estat al servei de qui li donava el poder, que gairebé sempre han estat les classes altes econòmicament parlant.
 
Aquesta afirmació potser sembli agosarada. Però no és difícil fer un cop d’ull a la Història per comprovar-ho. I no fa falta anar-se’n molts segles enrere, parlar d’emperadors, reis... En el segle XIX, segle en que neix la democràcia i l’estat de dret, segons diuen, els governants legislaven i governaven per a qui els posava en llocs de poder. Basti un exemple molt clar d’això si veiem la llei de servei militar d’aquests moments: a la guerra hi anaven per sorteig una part dels joves que tenien entre 18 i 25 anys: quintes. Però podien eximir-se d’anar-hi els que poguessin pagar uns diners. O sigui, que només els pobres anaven a morir mentre els rics, que eren els que votaven per sufragi censatari, quedaven a casa.
 
Passats uns anys, s’instaurà el sufragi universal, les dones pogueren votar i la República va legislar amplament. Un cop militar feixista va acabar amb aquest règim democràtic, que tenia miraments per totes les classes socials i no només pels rics.
 
Aquest cop militar va tornar a legislar pels que li donaven el poder i li havien donat la victòria militar. D’aquesta manera l’església i els sectors benestants tornaven a gaudir dels privilegis de ser afins al poder.
 
Mort el dictador, les coses tornaren a canviar: el sufragi universal es tornà a instaurar. Però hi ha una diferència molt gran, qui dóna o lleva el poder, que és per a qui governen els polítics, ja no son els votants per si mateixos. Ara les empreses tenen molt més poder. Les grans corporacions o entramats econòmics, que controlen els mitjans de comunicació, controlen el vot de les persones mitjançant campanyes més o menys visibles, de prestigi i desprestigi d’una o altre opció política. Aquestes campanyes son molt efectives a l’hora de crear opinió i tendència de vot.
 
Tot això ens duu a una democràcia manejada per poders econòmics i a polítics que, com ha passat al llarg de la història, legislen per a ells, ja que son els que els donen el poder.
 
Uns senzills exemples poden bastar per il·lustrar aquestes afirmacions: en aquesta crisi, el govern ha legislat en favor dels bancs i de les empreses, donant ajudes i salvant a moltes d’elles, amb una visió liberal de l’economia molt gran. No era millor nacionalitzar els bancs?
 
No seria millor, per altre banda, en comptes de pujar l’IVA que afecta més a les classes més baixes, gravar amb imposts directes a les classes altes, a les SICAV, a les grans empreses transnacionals...?
 
En fi, que, com sempre, des del naixement del capitalisme, la cosa ha funcionat igual: els governants han governat en mires cap als que els donaven el poder i d’esquenes a la majoria de la població, que sempre ha estat la més necessitada.  El poder econòmic sempre ha gaudit del favor del govern i pareix que ni les crisis ens facin reaccionar.

Imatge de: http://adiccionatoxico.iespana.es/

La Gola. Els controls ordinaris no sˇn suficients.

Alternativa | 18 Marš, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Davant de la nostra petició d'auditar el Consorci de la Gola(que hem fet arribar per escrit a la Conselleria), el batle va a assegurar a la premsa que el Consorci  s'audita cada any

L'hem de respondre al Batle que el Consorci de la Gola ha tingut i té els mateixos controls comptables que tenien altres organismes on s'han donat els casos més célebres de presumpta  corrupció i malversació de fons públics; entitats com l'INESTUR o el Consorci Palma Arena per citar dos només. I si a aquest organismes s'han detectat els possibles delictes assenyalats ha estat bé per denúncies o per auditories internes extraordinaries, no pels controls ordinaris que han demostrat la seva ineficàcia.

Tal vegada no demanariam cap auditoria si el Consorci no hagués destacat per la seva opacitat que ha dificultat la fiscalització de les seves actuacions. No tenim representació al mateix, i  a més s'ha incomplit la llei ja que fins ara s'ens ha negat la més mínima informació i ni tan sols ens han donat una documentació tan bàsica com les actes de les seves reunions a pesar de que les hem demanat en diverses ocasions per escrit i al ple. Evidentment tampoc  s'ens ha donat el control comptable del que parla el batle.

També hem de recordar que no van voler deixar  adherir-se al Consorci de la Gola al Gob i a les entitat que vulguin  ajudar i aportar els seus coneixements a la zona. Una cosa ben estranya quan estam parlant de la recuperació d'una zona humida. 

Així i tot sense aquesta informació ens sembla que les obres a la Gola s'han pagat "a preu de canari jove" i cal assegurar-se que no ha hagut cap sobrecost ni malversació de fons públics comparant els costos de les obres que s'han realitzat; des de les ponts i passarel·les de fusta ( es poden comparar amb obres similars a l'Albufera), passant per les feines de llevar enderrocs (  A Can Cullerassa, una excavacio de residus moltissim mes gran de la prevista a la Gola està costant fins ara uns 130.000 euros i a la Gola hi ha pressupostats 830.000 euros) fins l'actual aparcament ( té un pressupost d'uns 380.000€ per un aparcament de 84 places. L'aparcament previst fer al Poliesportiu de Pollença,  250 places, i amb una important il·luminació   i un pressupost de 552.000 euros.


Consorcis, fundacions, empreses públiques... s'han convertit en instruments per esquivar els controls propis de l’administració i s'han convertit en instruments de col·locació laboral per part dels partits. Al cas del Consorci de la Gola, oficialment hi ha un gerent i una secretària càrrecs de confiança d'Unió Mallorquina, i que el PSM local, que té representació al Consorci ( i per tant informació a la que nosaltres no hem tingut accés) ha denunciat públicament que han duit a terme tasques més pròpies del seu partit que no relacionades amb la Gola.
 
És imprescindible emprendre mesures regeneradores.Les entitats de caire públic  s’han de controlar talment la primera administració, i diferents lleis i disposicions ho exigeixen. Per això dins la nrealització del codi ètic que demanam  (moció que presentam al proper ple) demanarem reforçar els mecanismes de control de Consorcis com el de la Gola i Fundacions com la que es vol fer al Festival.
 
Actualment vivim una crisi democràtica molt greu i cal la màxima transparència. Els que no tenen gens a amagar no han de temer res sino tot el contrari han de col·laborar i participar d'iniciatives com aquesta auditoria per recuperar la confiança dels ciutadans. El senyor batle  vist tot el que ha sortit respecte als dirigents dels seu partit i empreses públiques com el Consorci, hauria de ser el primer en demanar aquesta auditoria, però a l'igual que al cas de l'auditoria del Festival demostra que no ha aprés res de tot el que ha passat i està passant.
 
A la seva resposta el batle també defensava la bona feina que s'havia fet al Consorci, respecte a aquest tema podeu llegir articles anteriors a aquest blog o  l'article al fotobloc d'en Biel Perelló; La Gola espai beneit? Foto i text del mateix article.
 
Els ponts són en sobremesura exagerats, amb unes bases de formigó i pedra, en cap cas es pot considerar que s'integrin de forma harmònica amb el paisatge.
 

El canon i l'SGAE arriba al Parlament

Alternativa | 17 Marš, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Ahir vam realitzar una roda de premsa conjunta referent al tema del canon (veure articles anteriors) amb els regidors Andreu Caballero, María Orts, Guillem Caldenty i el diputat del Parlament Miquel Angel Llauger.

En aquest moment  la moció per demanar a les empreses proveïdores la quantitat del canon i sol·licitar del govern de l'Estat espanyol l'exempció del pagament del canon a les administracions ha estat aprovada per unanimitat al nostre Ajuntament i a l'Ajuntament d'Inca. Als propers dies regidors dels partits del BLOC la presentaran als Ajuntaments de Capdepera, Son Servera i Santa Margalida.

  A més a més el Bloc presentará al Parlament una proposició no de llei, on al tema del canon s'ha unit  la reclamació de doblers de l'SGAE als ajuntaments  per la reproducció de música tradicional a ballades populars i altres manifestacions culturals o festives d’aquest tipus. Aquesta reclamació resulta difícilment comprensible quan es tracta de música tradicional i, sovint, de música que no ha estat enregistrada. Cal demanar una clarificació acurada, que eviti abusos, sobre quins són els materials que està justificat considerar subjectes al pagament de drets de propietat intel·lectual.

A la seva proposició el BLOC demana que el Parlament de les Illes Balears doni suports als municipis que han sol·licitat l’exempció del pagament del canon i que es declari en favor d'establir un catàleg clar, per evitar que les administracions municipals hagin de fer pagaments abusius, a partir de criteris raonables, dels materials subjectes al pagament de drets de propietat intel·lectual.

Esperam que la moció es vagi aprovant a altres municipis i que el Govern ens doni suport jurídic a un tema que haurà d'arribar als tribunals.

També hem demanat el suport de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que en aquest moment està negociant un nou conveni amb l'SGAE. En principi aquesta negociació només es limita al tema de les tarifes per a la utilització per part dels ajuntaments dels drets  d'imatge gestionats per part de l'SGAE i pensam que a les mateixes s'hauria d'incloure el tema del pagament del canon digital per part dels Ajuntaments.

Foto de M. Cañellas al Diario de Mallorca.

 L'Asociació d'Internautes ha estat condemnada a pagar 36.000 euros per intromissió en el honor de la SGAE i de don Eduardo Bautista  (Historial completo). 

 

Els podeu ajudar de diverses formes a la seva pàgina web.

 

Disoluciˇ i auditoria del Consorci de la Gola

Alternativa | 16 Marš, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

  S’ens ha avançat el PSM en fer-ho públic però a Alternativa també haviem demanat a la conselleria de Medi Ambient la dissolució del Consorci de “La Gola",que va ser creat durant la legislatura negra del PP-UM. Amb la sortida d’UM del govern la veritat és que hem fet tota una sèrie de peticions que no hem fet públiques, unes per donar temps al nou govern i altres per que necessiten de discreció.Per les informacions que tenim la dissolució del Consorci està pràcticament decidida, però el que hem demanat també és una auditoria completa del Consorci.

El Consorci ha destacat per la seva opacitat que ha dificultat la fiscalització de les seves actuacions. No tenim representació al mateix i fins ara s’ens ha negat la més mínima informació, ni tan sols ens han donat una documentació tan bàsica com les actes del Consorci de la Gola a pesar de que les hem demanat en diverses ocasions. 

El Consorci ha disposat d’una gran quantitat de doblers que més que dedicar-se a la recuperació de la zona humida s’han dedicat ha fer un parc urbà caríssim, fer-se desenes de fotografies,  col·locar a un gerent i a una  secretària afins, fer obres que res tenien a veure amb la zona humida, com el sanejament de la Primera Línia del Port, o inclús destruir una part de la zona humida construint damunt un aparcament.

Ja el 19 de setembre del 2005 la diputada d’Els Verds Margalida Roselló va denunciar que de 528.565 euros, 228.000 es van invertir   en fustes (passarel·les, ponts...). Des d’aquell moment s’han succeït les obres a les que s’hauria de comprovar que no ha hagut cap sobrecost i que s’ha fet un ús adient dels doblers públics; retirada d’enderrocs, aparcament ...


En nombroses ocasions i articles a aquest blog hem denunciat el que es feia i no feia a la zona humida de la Gola, hem presentat una moció i també al·legacions a l’aparcament que s’està construint actualment (veure una part dels articles sobre el tema).

Al mes de maig del 2008 vam presentar una moció que va ser rebutjada  on entre altres coses demanavam  que l'Ajuntament demanés al Consorci afavorir la participació ciutadana  i acceptar l'adhesió de aquelles entitats que com el GOB (Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa) poguessin aportar tota la seva experiència, propostes, assessorament  i informació per fer una veritable recuperació de la zona humida de la Gola. Aquell va ser un moment de crisi, dins l'homogeneïtat que havia fins aquell moment de l'equip de govern i en  Biel (PSM) es va abstenir

La Gola al fotobloc d'en Biel Perelló.

 

 

Dia de la dona. Mitges veritats que poden fer molt de mal.

Alternativa | 15 Marš, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Quan finalitz la meva jornada laboral, em fic dins el meu cotxe i engeg  la ràdio o un cd, però aquest dia vaig posar la ràdio i tenia IB3 RADIO sintonitzada, havien començat les notícies i una locutora amb un to d’indignació repetia una vegada i un altra que les dones cobraven de mitja un 23% manco que els homes per la mateixa feina. Tinc que confessar que em va estranyar la dada molt i per això al dia següent vaig contactar am un amic meu d’un sindicat.

La pregunta que li vaig fer al meu amic va ser molt senzilla. Quina empresa o empreses paguen un 23% manco a les dones que al homes, la resposta jo ja la sabia, “no hi ha cap Miquel”, però aquesta dada té una explicació.

La entrada al mercat laboral de la dona és relativament molt recent, em refereix a llocs de feina que no estiguin relacionats amb la docència, neteja i infermeria, a més, empreses que un temps eren públiques o semipúbliques tenien un “pluses” que ara no tenen els homes o dones que ara comencen a fer feina a aquestes empreses. Qui no ha tingut un amic que feia feina a l’antiga GESA i no pagava el llum i coses per l’estil.

El personal administratiu de moltes empreses tenien per conveni uns “pluses” com antiguitat, triennis, quinquennis, una paga extraordinari a més a la de nadal i vacances i altres tipus de retribucions que als convenis col·lectius d’avui en dia han desaparegut. Per això les persones, siguin homes o dones que entren a formar part de les plantilles d’aquestes empreses, no tenen dret a retribucions extres però si les tenen per drets adquirits els antics treballadors de la empresa, i com el 90% llarg d’aquests antics treballadors són homes, doncs ja tenim l’estadística feta, distorsionada però feta, a la meva pregunta i perquè no es diu això també, la resposta és fàcil, “no ven i ara mateix discutir aquest tema només te poc dur problemes”.
Una anècdota de les nefastes polítiques d’integració de la dona al mon laboral:

Un professor de soldadura va haver de inscriure a la seva parella, la seva filla i una amiga d’aquesta per poder donar un curs de soldadura amb plom i cinc, perquè si no hi havia al manco un 50% de dones al curs no es podia fer ja que no els hi cedien el local corresponent.

Tot això no amaga els problemes reals que tenen les dones per accedir al mercat laboral, però a algú l’interessa que només surtin les dades dels problemes retributius, molt fàcil solució tindria el problema si just fos el tema retributiu, quan els problemes són bastant més greus, però mentre discutim “que tu guanyes més que jo”  tot l’altre queda amb un no res.

Miquel Sánchez

Imatge de:http://www.conc.es/fiteqa/boehringer-ingelheim/inicio.htm

Caminant per Mallorca (LX). Cova del Pont.

Alternativa | 14 Marš, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

La cova del Pont és una d’un conjunt que podem trobar al terme de Manacor. L’entrada és per un enfonsament que deixà a la cavitat amb un forat arrodonit d’uns catorze metres de diàmetre. D’un dels costats parteix cap a dins la cova un caminet antic, quan ja hem baixat un bocí i ens giram per amunt, entenem perquè se diu del pont. Ningú hagués pensat  trobar un pont dins una cova.   

Aquesta cova és coneguda de molt antic, suposadament els pobles primitius la feren servir però també s’han trobat grafits que podrien ser de 1614. Un dels caminets que duen fins a la part baixa pareix haver estat construït per anar a cercar aigua. Ara l’aigua és salabrosa però és de suposar que abans del bum turístic i immobiliari el nivell freàtic estava més amunt i segur que hi havia una bona capa d’aigua dolça que a l’estiu mantenia la frescor i apagava la set de les persones que habitaven i treballaven a la zona i del bestiar.

Al setembre de 1897 s’organitzaren una exposició agrícola i les fires de Manacor, en aquests actes se volia promocionar les visites a les coves dels voltants, la del Pont, la del Pirata i altres. Per això s’havien condicionat amb passadissos, escalons, baranes, seients i algun tancament mal d’entendre.

A finals dels anys noranta, uns espeleo-bussejadors anglesos trobaren la unió subaquàtica entre la cova del Pont i la cova del Pirata. Així pareix quedar clar que abans de l’enfonsament del sòtil i algunes parets, la cova era tota una, a pesar  que ara la part terrestre hagi quedat dividida en dues.

                                                                                                                                                                                                                                                                            A.R.F.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb