URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La guerra mai és el camí

Alternativa | 01 Març, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Al ple del dijous vam presentar una moció demanant la retirda de les tropes d'Afganistán, dins els actes organitzats per l’Assemblea de Moviments Socials de Mallorca en relació a  la cimera informal de ministres de defensa europeus que es va fer  a Palma. Va ser rebutjada pels vots en contra d'UM-UNPI, PSOE i PP-UMP i vots a favor del PSM i Alternativa EU-EV. 

El primer que hem d'explicar  és que la guerra d'Afganistan a l’igual que la guerra d’Iraq no és conforme amb el dret internacional. La Força Internacional d'Assistència per a la Seguretat a Afganistan (ISAF)  de la que formen part les tropes espanyoles està autoritzada pel  Consell de Seguretat de Nacions Unides però no és una operació de Nacions Unides, per això entre altres cosesels soldats que participen en ella no són cascs blaus. De fet la participació d’Espanya  a aquesta força infligeix la Constitució espanyola, que exigeix autorització prèvia de les Corts Generals perquè l'Estat espanyol pugui celebrar tractats o convenis de caràcter militar, igualment l'enviament inicial de tropes es va realitzar sense la prèvia autorització del Congrés dels Diputats i el Senat. En la pràctica, les tropes espanyoles protegeixen la reraguarda de l'operació Llibertat Duradora, la invasió per part dels Estats Units d’Afganistan, una agressió desproporcionada que vulnera el dret internacional i que no pot considerar-se coberta per l'exercici del dret de legítima defensa.

Durant els vuit anys de guerra total en el territori d'Afganistan s'han comès greus violacions del dret humanitari bèl·lic que hem de qualificar-se com a crims de guerra. A aquesta guerra han mort 90 soldats espanyols i en total més de 50.000 persones,  més de la meitat d’ells han estat víctimes civils innocents. Només l’any passat 346 nins van morir a causa del conflicte i la majoria en bombardeigs de les tropes internacionals.

 

Els abusos de l’ocupació han permès als talibans créixer. A més, una gran part de la resistència davant de les tropes invasores no està organitzada pels talibans, sinó pels afganesos que han perdut familiars sota les bombes de l’OTAN o han vist els seus camps arrasats per la “guerra contra la droga”.

No s’està reconstruint l’Afganistan. El país necessita molta reconstrucció, però aquesta no vindrà d’exèrcits, míssils i tancs, sinó de la mà de forces civils, principalment del propi país. El milió d’euros al dia que el govern espanyol actualment gasta a la ocupació s’ hauria d’utilitzar en part per reconstruir el país no per destruir-lo i per les despeses socials tan necessàries a Espanya.

 

No s’ha dut la democràcia a l’Afganistan, les eleccions d’aquest estiu amb estat una farsa fraudulenta, cosa reconeguda per la mateixa ONU. Una democràcia de veritat no es pot construir sota l’ocupació militar.

 

No s’ha alliberat les dones afganeses. Només un parell d’ exemple n 60% de les dones afganeses encara es veuen obligades a casar-se de petites, a unes edats entre sis i nou anys. Gairebé l’últim acte del govern de Karzai abans de les eleccions va ser aprovar una llei que autoritza els marits xiïtes a privar d’alimentació les seves dones si no els satisfan sexualment com a mínim un cop cada quatre dies.
 
Per tot això, cal preguntar-se per què l’Estat espanyol participa a l’ocupació de l’Afganistan amb 1.600 soldats, sembla que la presència de tropes espanyoles a l’Afganistan correspon al pagament abonat per en Zapatero al govern nord-americà per la retirada de les tropes de l’Iraq l’any 2004.

 

No es pot defensar una cosa a Iraq i un altra Afganistan.  A Pollença al manco hem de demostrar que estam pels mateixos valors de la pau que van mobilitzar al poble en 2003 i per això pensavam  que el seu Ajutnament havia  de demanar la retirada de les tropes d'Afganistan.

Els dos articles fonaments de la nostra argumentació.

Centre d'estudis per a la pau.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Tropas fuera de Afganistan


 

 Fotografia treta de Kaosenlared.

 
A continuació la moció
 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb