URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Dia de la dona treballadora!

Alternativa | 08 Març, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Un any més arriba el dia 8 de març, dia internacional de la dona (també anomenat de la dona treballadora). Un dia que no s’hauria de celebrar mai, cap dia de l’any hauria d’estar dedicat a les dones, no és motiu d’alegria celebrar aquest dia, sinó més bé al contrari, fa anys que hauríem d’haver superat aquestes celebracions, fa anys que la igualtat real s’hauria d’haver assolit.

No estem orgullosos de reivindicar aquest dia. No estem orgullosos de portar la bandera de la igualtat. I no ho estem perquè aquest és un fracàs social, possiblement dels més grans que hi pugui haver.

Fa gairebé 200 anys que a l’Estat Espanyol va sorgir el concepte de nació i de ciutadania (“tots els ciutadans, etc. etc…”) però entre aquests ciutadans no si incloïen les dones. Fa gairebé 150 anys, el 1870, a Mallorca és va crear la primera societat de dones treballadores, que s’organitzaren per tal de fer-se respectar, com a dones i com a treballadores, però prest la repressió va caure sobre elles i hagueren de callar. Fa 100 anys les dones es reorganitzaren en diferents societats per seguir lluitant per la igualtat i per l’emancipació, però de nou el pes de l’Estat i de la societat masclista les va fer callar. Fa uns 75 anys que les dones aconseguiren el dret de vot, però una guerra y una dictadura les va tornar a ficar a casa seva a cuidar del marit i dels fills. Fa uns 30 anys, sortint del franquisme, les dones mallorquines tornaren a organitzar-se, igual com va passar a la resta de l’Estat. Grups com “Cotorres Alegres” sortiren al carrer a lluitar pels drets de la dona i per desfer-se de l’herència tradicional, masclista i patriarcal que les havia sotmès durant tota la història.

Tota aquesta lluita centenària ha donat els seus fruits. Almenys davant la llei i en el nostre Estat, la igualtat s’ha assolit. Però la igualtat real de dones i homes és encara molt lluny d’aconseguir-se.

És per tot això que un any més ens veiem obligats a reivindicar en el dia d’avui que s’ha d’acabar amb aquest model social imperant, que dones i homes per damunt de la seva condició sexual son persones i que com a tals no s’haurien de diferenciar. Hem d’acabar amb aquesta cultura masclista i patriarcal que tolera que les dones cobrin menys, que son elles les que s’han d’encarregar de certes feines de la llar i de cuidar els infants. I hem d’avançar cap a una societat igualitària, sense tòpics ni prejudicis masclistes i en la qual no facin falta ni discriminacions positives, paritats o absurds Ministeris de la Igualtat.

 

 
Per problemes, no hem pogut penjar la pancarta d'enguany,
però com que és la mateixa menys el logo, vos posam la foto de l'any passat.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb