URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La política, el govern i l'economia.

Alternativa | 19 Març, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Des de sempre la classe política, almenys la governant, ha estat al servei de qui li donava el poder, que gairebé sempre han estat les classes altes econòmicament parlant.
 
Aquesta afirmació potser sembli agosarada. Però no és difícil fer un cop d’ull a la Història per comprovar-ho. I no fa falta anar-se’n molts segles enrere, parlar d’emperadors, reis... En el segle XIX, segle en que neix la democràcia i l’estat de dret, segons diuen, els governants legislaven i governaven per a qui els posava en llocs de poder. Basti un exemple molt clar d’això si veiem la llei de servei militar d’aquests moments: a la guerra hi anaven per sorteig una part dels joves que tenien entre 18 i 25 anys: quintes. Però podien eximir-se d’anar-hi els que poguessin pagar uns diners. O sigui, que només els pobres anaven a morir mentre els rics, que eren els que votaven per sufragi censatari, quedaven a casa.
 
Passats uns anys, s’instaurà el sufragi universal, les dones pogueren votar i la República va legislar amplament. Un cop militar feixista va acabar amb aquest règim democràtic, que tenia miraments per totes les classes socials i no només pels rics.
 
Aquest cop militar va tornar a legislar pels que li donaven el poder i li havien donat la victòria militar. D’aquesta manera l’església i els sectors benestants tornaven a gaudir dels privilegis de ser afins al poder.
 
Mort el dictador, les coses tornaren a canviar: el sufragi universal es tornà a instaurar. Però hi ha una diferència molt gran, qui dóna o lleva el poder, que és per a qui governen els polítics, ja no son els votants per si mateixos. Ara les empreses tenen molt més poder. Les grans corporacions o entramats econòmics, que controlen els mitjans de comunicació, controlen el vot de les persones mitjançant campanyes més o menys visibles, de prestigi i desprestigi d’una o altre opció política. Aquestes campanyes son molt efectives a l’hora de crear opinió i tendència de vot.
 
Tot això ens duu a una democràcia manejada per poders econòmics i a polítics que, com ha passat al llarg de la història, legislen per a ells, ja que son els que els donen el poder.
 
Uns senzills exemples poden bastar per il·lustrar aquestes afirmacions: en aquesta crisi, el govern ha legislat en favor dels bancs i de les empreses, donant ajudes i salvant a moltes d’elles, amb una visió liberal de l’economia molt gran. No era millor nacionalitzar els bancs?
 
No seria millor, per altre banda, en comptes de pujar l’IVA que afecta més a les classes més baixes, gravar amb imposts directes a les classes altes, a les SICAV, a les grans empreses transnacionals...?
 
En fi, que, com sempre, des del naixement del capitalisme, la cosa ha funcionat igual: els governants han governat en mires cap als que els donaven el poder i d’esquenes a la majoria de la població, que sempre ha estat la més necessitada.  El poder econòmic sempre ha gaudit del favor del govern i pareix que ni les crisis ens facin reaccionar.

Imatge de: http://adiccionatoxico.iespana.es/

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb