URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Uns fets exemplars. Al camí vell de Lluc pel Coll d'en Patró.

Alternativa | 31 Març, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

Des de la Plataforma Pro Camins Públics i Oberts ens han fet arribar aquest interessant article, per una vegada amb una notícia positiva. Al ple de setembre de 2007 es va aprovar una moció nostra a proposta de la Plataforma; Proposta de recuperació de l'ús públic del camí del coll d'en Patró.

 

                                          UN FETS EXEMPLARS


                    AL CAMÍ VELL DE LLUC PEL COLL D’EN PATRÓ


         El camí Vell de Lluc pel coll d’en Patró és possiblement un dels camins documentats més antics de Pollença, així en el llibre “Camins i Aygues” de l’Arxiu Municipal del poble hi ha un document de l’any 1.330 fol núm. 8 hi consta “...de duas fitas de hon (o)r(i)s padronis....poss(essi)onys y qua transite diby carrarya p(u)b(lic)a als populatoribus......” . La documentació arxivística sobre aquest camí és important per demostrar que sempre ha estat públic, de fet  el Catàleg de Camins  de Pollença   cita quatre documents, el darrer de  l’any 1991 . El documentalista Antoni Gorries i Duran, ha localitzat 25 documents , 17 dels quals a l’Arxiu del Regne de Mallorca i 8 a l’Arxiu Municipal de Pollença.

       El camí comunicava les valls de Colonya i d’en March travessant la Serra de la Coma  pel coll d’en Patró. Hi ha dos camins públics  que arriben al coll d’en Patró, un és el  camí que comença aprop de l’esglèsia del Roser-Vell i arriba a ca n’Alordes, conegut anb els noms de “Camí de can Mos” i/o “ Camí de ca n’Alordes”, el  segon és el camí conegut amb els noms de “ Vell de lluc “ i/o “ de la Rafal”. El dos camins s’ajunten davant les barreres de ca n’Alordes i allà el dos camins convertits en un de sol puja fins a un portell tapat amb una paret seca ( hi ha un botador amb escalons volants). A partir d’aquest portell el camí continua atravessant la finca de can Guilló pel comellar del coll d’en Patró i l’Alzinar Gran. Ja sortint de can Guilló el camí continua cap a can Prats. En aquest tram hi ha dos portells un dells tapat amb paret seca (també té escalons volants) i l’altre amb una reixa. A partir de can Prats és on es veu el camí amb tota la seva bellesa, un camí de ferradura empedrat , de poc més d’un metre d’amplada i amb paret a cada costat, arriba  de dret fins a la cruïlla amb el camí de can Romí. El darrer tram actualmement no existeix, però testimonis  parlen d’un hort de tarongers i d’un portell avui tancat amb una reixa. Segons ells  aquest camí era utilitzat a la primera meitat del segle passat per gent que vivia pel voltants del carrer del Roser-Vell i que anava a collir oliva a Preduixella. També era usat per nines que anaven a escola a les monges del Sagrat Cor. Daquests fets la Plataforma Pro Camins Públics Oberts en té document notarial que en el seu moment en va entregar còpia a L’Ajuntament.

        Actualment el tram de ca n’Alordes està interceptat i sense continuitat ja que el primer propietari que ho va comprar, va posar les barreres damunt l’antic camí i amb la següent inscripció “ propiedat particular”  “ aquí yo vigilo siempre, atención” Els actuals propietaris han llevat les  inscripcions.

        Però no tot son agressions i malifetes en aquest camí. Aquest any hem constatat que no tots els propietaris  de finques confrontants amb camins públics es comporten igual. A can Guilló on el camí segueix  des de el coll d’en Patró per l’Alzinar Gran, han posat una tanca  de d’1’3 metres d’alçada, però a un metre aproximadament de l’antic traçat del camí. S’ha respectat el camí en tot el seu traçat encara que en alguns trams l’antic camí és molt difícil de reconeixer.

          La Plataforma pro Camins Públics Oberts vol donar des de aquest article  l’enhorabona el propietari de can Guilló i a les persones que han con tribuït a respectar el camí en aquest tram del seu traçat.  Tant de bo aquest  fet servís d’exemple a altres propietaris de finques confrontants amb camins públics.

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb