URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Monolits

Alternativa | 14 Abril, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

Una bona notícia per publicar el dia de l'aniversari de la proclamació de la II República, i a escassos dies del record del terrible bombardeig de Guernica (26 d'abril de 1937) realitzat per la Legió Còndor. Ahir vam confirmar el que ja ens havien comentat diversos treballadors de la base del Port de Pollença: la retirada del monòlit dedicat als pilots de la Legió Còndor

A la fí s'ha complit la  moció que vam presentar al ple de juny de 2008 i que va ser aprovada per unanimitat (Veure article i moció a La Legió Còndor ha de ser història). Al llevar-lo el Ministeri de Defensa ha complit amb la Llei de Memòria Històrica. El que no hem pogut confirmar és el que s'ha fet amb aquest monòlit. A la nostra moció demanàvem que, si era possible, fos dipositat al  museu militar del Castell de San Carles per convertir-se en un record històric contextualitzat i explicat.  Aquesta és una bona manera d'honrar a totes les víctimes de la Legió Còndor, la majoria  civils.


El monolit retirat va ser inaugurat el 25 d'octubre de1938 amb el nom de set caiguts, al desembre s'afegiren sis noms més, amb  l'inscripció  "Varen caure per la llibertat d'Espanya a la batalla contra els bolxevics els pilots d'hidroavions... (segueixen els noms i llinatges de tretze pilots i la data de la seva mort)." 

 

 

Els monuments públics no han de servir per  legitimar la violència que es va utilitzar per establir règims totalitaris contraris a la llibertat i dignitat dels ciutadans com feia el monolit de la base.

Els monuments públics han de ser ocasió de trobada com és el monolit a la plaça del Seglars dedicat a totes les persones que patiren les conseqüències de la intolerància després del 18 de juliol de 1936. A aquest monolit avui a les 19 h. hi haurà un recital poètic i musical en homenatge als republicans (tothom està convidat a dir unes paraules, fer lectura d’algun poema o cantar o tocar alguna cançó)

 
Avui, dia 14 a les19h. a la plaça dels Seglars de Pollença

Homenatge als republicans.

Recital poètic i musical:

Hi intervindran:

na Francisca Palou (Paiaia),

na Maria Antonia Valdivielso (Toñi),

na Tana i

en Francesc Gomila que presetarà

el seu disc de cançons republicanes

 Amés de xeremiers i tothom que vulgui participar.

 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb