URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

No és brutor, és diversitat biològica.

Alternativa | 18 Juny, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

Al darrer ple va ser rebutjada la nostra moció   relativa a deixar d'utilitzar la fumigació amb herbicides. veure article anterior sobre el tema.Rebutjada pels vots en contra d'UM, PSOE,PP-UMP, i els vots a favor del PSM i el nostre .

Sobre aquest tema i altres molt interessants com la Gola, el turisme mediambiental alternatiu... mereix la pena sentir  l'entrevista a Biel Perelló a la ràdio municipal. Igualment cal llegir el seu premiat fotobloc on teniu un excel·lent articles sobre el tema, amb multitut d'enllaços i informació

A facebbok s'ha creat el grup contra l´ús d'herbicides als camins i carrers.

Al ple de maig del 2009 ja vam demanar sobre la freqüència i quantitat d'insecticides utilitzats al jardins, camins i voreres del municipi, i s’ens va donar lectura a un informe emès pels jardiners, indicant que l'any 2008 s’havien realitzat dues campanyes (març/abril i octubre/novembre) i que al 2009 s'havien fet ja en aquell momentd dos o tres tractaments, enumerant la relació dels camins als quals s'hi havia fet feina, amb un total de 72 km.  Pensam que tant per motius de salut, com ecològics i econòmics s’hauria de reduir la utilització d’aquest herbicides i aconseguir en el termini d’un any la seva eliminació   , com ja s’ha fet  a altres ajuntaments, com és el cas d'Andratx, Porreres. 

A aquest país es segueix confonent la “netedad” amb la destrossa d’hàbitats i ecosistemes que són molt valorats pels turistes naturalistes que ens visiten i que ens han comentat que un dels canvis més grans que han vist a Mallorca és el del paisatge que hi ha a les cunetes de les vies rodades. Recorden, de les seves primeres visites a l'illa fa ja anys; catifes de flors rectilínies que darrerament són cada cop més escasses.  Aquesta imatge encara es pot veure a Menorca;voreres de carretera plenes de floretes de tot color amb els seus insectes, i animalons associats. Allà en principi hi passen desbrossadora. No té cap sentit  fumigar amb herbicides vegetació que no te més de dos pams i que no fan cap mal ni a la circulació ni a ningú, i  que al mes d'agost hauran desaparescut  ja que la majoria són anuals o són geòfits que passen l'estiu davall terra.

En aquest moment no n'hi ha un seguiment tècnic del procediment de fumigació o informes que el justifiquin. L’obligació dels responsables directes d’aquestes actuacions hauria d’ésser la d’establir les zones on es realment necessària l’eliminació de la vegetació de les voreres (on destorba realment el pas a vehicles) i que en el cas de considerar-se necessari el control es facin servir sistemes ambientalment menys impactants i no contaminants, com es el desbrossat amb maquinària específica de tall net.

Per desgràcia al ple es va demostrar la poca conciència ecològica de la majoria dels regidors. Tenim molta de feina per canviar la mentalitat de la gent que ven brutor i  males herbes on hi diversitat biològica.

 Per acabar hem de dir que les vendes mundials del glifosat, el fabricant principals  de les quals és Monsanto, superen els 1.500 milions de dòlars actualment . Hi ha investigacions científiques sobre herbicides que contenen glifosat, independents de Monsanto, que contradiuen els fets per de empresa fabricadora del verí i mostren una visió molt diferent sobre els riscos de salut i ambientals d'aquests herbicides. El Roundup està en diversos països entre els primers plaguicides que causen incidents d'enverinament en humans. La majoria d'aquests són irritacions dermals i oculars en treballadors, després de l’exposició durant la barreja, càrrega o aplicació. També s'han reportat nàusees i marejos després de l'exposició, així com problemes respiratoris, augment de la pressió sanguínia i reaccions al·lèrgiques.

Per alguns això són males herbes. Foto feta per Jaume Adrover publicada per en Biel Perelló al  grup contra l´ús d'herbicides als camins i carrers.  l'1 de juny a la carretera del Cap Blanc. L'orquídea és Anacamptis pyramidalis i n'hi havia unes 80.


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb