URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Avui parlam de futbol.

Alternativa | 21 Juny, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

La historia del fútbol es un triste viaje del placer al deber. A medida que el deporte se ha hecho industria, ha ido desterrando la belleza que nace de la alegría de jugar porque sí. 

                             Eduardo Galeano

El futbol s’ha convertit en un dels negocis més lucratius del món equivalent a la 17a. Economia mundial.  Els jugadors ja no fitxen només per un club i per tant per una afició, sinó també per una marca esportiva. Com deia Manuel Vázquez Montalbán; el dia que a una d'aquestes poderoses multinacionals se li ocorri posar el seu distintiu en la bragueta dels calçons, els jugadors no es protegiran les parts amb les mans en el moment de posar-se de barrera davant un tir directe.

La FIFA, i la RFEF al cas espanyol, són les principals beneficiàries del negoci i les dues són estructures que destaquen per la seva manca de democràcia, de control i de solidaritat amb el conjunt del sistema.Només cal informar-se una mica sobre el que pasa a   Sud-àfrica (Las chabolas adornan el lujo de los estadios del Mundial).

Com deia Montalbán  el futbol ha substituït als partits polítics  i a les religions que han quedat obsolets i per això  sembla intocable, inclús en temps de crisi com l’actual. Així es permeten fets com que els jugadors de la selecció espanyola puguin cobrar 13,800.000 euros (600.000 per a cada jugador)  en el cas de guanyar el Mundial de Sud-àfrica. La prima més alta de les 32 seleccions que participaran en el torneig.

 

 
La Real Federació Espanyola de Fútbol justifica aquests premis en que és una entitat privada i  que els doblers surten  tant dels patrocinis com dels premis que reparteix la FIFA. El que obliden dir és que són una entitat d'utilitat pública, que utilitzen símbols públics  i que al 2009 va rebre 3,42 milions d’euros públics directes. Igualment obliden explicar que els clubs de futbol amb jugadors seleccionats que reben també doblers del mundial tenen un deute amb tots nosaltres (Seguretat Social i Hisenda) de més de 5.000 milions d’euros.

Aquest moment de crisi hauria de ser un bon moment per replantejar-se la relació entre els dobles públics i l’esport professional. Si hagués un mínim de responsabilitat i valentia real per part del govern  no només deixaria de subvencionar amb dobles públics a la RFEF  sinó que l’obligaria a dedicar part dels seus  excedents al futbol més humil, a la promoció de l’esport de base, a les infraestructures... que normalment financen entitats públiques.

Pertenezco a la era de dos drogas duras, el fútbol y el alcohol, pero así como el alcohol sigue siendo lo que era, el fútbol ha perdido la lógica interna inicial que le acompañó hasta los años setenta y cada vez se acerca más a la condición de droga de diseño.

             Manuel Vazquez Montalbán

 


 

 A la pàgina “fiscalización.es” dos articles molt interessants sobre la relació entre doblers públics i futbol professional;

 Contamos contigo, Administración

Fútbol es dinero

Sobre el mundial:

Adidas fa les rèpliques de la pilota del mundial a Pakistán

A Sudáfrica no sólo llegan futbolistas

Un vídeo interessant; EL MILLONARIO NEGOCIO DEL MUNDIAL DE FUTBOL SUDAFRICA 2010

Un documental molt bó per veure online o descarregar; Sudáfrica, Fahrenheit 2010 (Documentos TV 29-05-10).Español.DVBRip.Descargar.Online.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb