URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

L’esquerra fraccionalista

Alternativa | 22 Juliol, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

El nostre amic i company Joan Ramon Bosch Cerdà (Joan Ramon jove), ens ha regalat aquest article per a reflexionar i debatre sobre un tema prou interessant.

L’esquerra fraccionalista 

No sorprendrà ningú saber que soc militant del PSM, i que el fet que en moltes d’ocasions participi amb el bloc dels companys d’Alternativa es deu sobretot a la bona relació i sintonia amb el seu tarannà i honestedat en la manera d’entendre la política. Tota aquesta petita introducció ve al cas, a banda de per marejar un poc el personal, per introduir-vos un poc en el meu sentiment personal envers allò que entenc és la situació actual de la nostra comunitat.

 

He de dir primerament que sempre he pensat que la millora de la nostra comunitat passa per un enfortiment de la nostra cultura, una integració dins aquesta dels nouvinguts, una protecció del territori com a valor que ens enforteix de cara al present i al futur, una política social enfocada a erradicar al màxim les diferències i evitar l’exclusió social… Tot això, i més coses, és el que per a mi fa que un projecte polític d’esquerra nacionalista sigui el millor per a la meva societat.

 

Durant la dècada dels 90 aquest projecte va ser encapçalat pel PSM, amb uns resultats que foren prou bons (pel maig de 1995 arribà a reunir un 13,4% del vots dels electors). Però després d’aquests esplèndids resultats,  per maig de 2003 els vots baixaren al 8,0%. Des d’aquest moment, i conjugant això amb el retorn al poder del PP, començà un procés de coalicions i desenteses entre els partits d’esquerra que sembla no tenir aturall. Progressistes per les Illes, Unitat per les Illes, Bloc per Mallorca, en algunes d’elles amb la participació de Esquerra Unida, i en el cas d’Unitat, amb la participació d’una UM que començava a donar símptomes de manejar els doblers públics de forma poc escrupolosa, a més de l’escissió patida pel PSM i la creació d’un nou partit, Entesa per Mallorca, i l’intent de recollir l’espai de l’esquerra nacionalista per part d’Esquerra Republicana.

 

Amb tot això sembla, vists els resultats, que sobretot s’ha aconseguit una cosa: debilitar la força nacionalista quant al resultat; i no pretenc deslegitimar cap projecte polític, però sí que consider que l’únic que fan actualment aquests partits és solapar-se i debilitar-se mútuament, crec que el més coherent seria fer força comuna.

 

Veure com altres projectes són capaços d’aglutinar tota l’amalgama en un projecte comú, com passa a Galícia i al País Basc, en aquest darrer l’esquerra abertzale representa dins unes sigles gairebé quinze partits diferents, mentre que aquí tenim un PP corrupte i cada vegada menys sensible amb la nostra llengua i territori, una UM tacada per massa casos de corrupció i un PSOE supeditat a les ordres de Madrid, i nosaltres  ens preocupam de veure meam qui és més nacionalista o coses per l’estil. Quan parl amb càrrecs dels partits anomenats, tot és responsabilitat dels altres, i són els altres els qui no es volen entendre. Jo, sense voler culpar ningú, em deman, bastirem un projecte d’esquerra autòctona que consider imprescindible presentant tants partits com votants hi pugui haver?

 

 

Joan Ramon Bosch Cerdà "Jove".

Diagrama de la divisió.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb