URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Caminant per Mallorca (LXXVlII). Les maresseres.

Alternativa | 25 Juliol, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

A l’Era Quaternària se formava el marès. El moviment de la mar ja havia produït moltíssima arena que se dipositava al fons o era treta per els temporals i el vent anava caramullant i formant dunes. Amb el temps se produïa un fenomen,  la cohesió d’aquets granets d’arena degut al carbonat càlcic.

 A tota la costa mallorquina hi trobam senyes de l’activitat d’explotació del marès, moltes de les formes que té el nostre litoral són artificials. Els maressers anaven tallant la roca a cops d’escoda per fer-ne blocs i enviar-los al sector de la construcció.

L’arena que s’havia dipositat al fons de la mar formava capes bastant regulars i això va ser un avantatge a l’hora de que els maressers fessin les extraccions. Picaven una regata voltant el bloc que volien treure i posteriorment, amb manuelles o cunyes desprenien la peça. Segons la gruixa de les capes era la gruixa de la peça de marès i aquesta tenia diferents noms: de quaranta, cantó, tres per dos, mitjà, terç, llivanya, etc. Segons el color, duresa, el tipus de gra, el marès es deia de diferents maneres: roget, brescat, brèvol, argilós, granat, llivanyós, acopinyat, gra de figa, etc.

Molta de gent vivia a Mallorca d’aquesta activitat, a part dels maressers hi havia transportistes que feien la seva feina amb carros o amb barca, també hi havia carregadors i altres implicats més indirectament.

Sens dubte era gent forta que treballava de sol a sol i si la maressera estava lluny de ca seva  hi quedaven tota la setmana, per això a algunes hi construïen barraques que també servien de refugi quan se posava a ploure. També n'hi ha algunes que hi trobam nínxols picats a terra, que s’usaven per a estotjar les eines i altres objectes quan no eren al tall, tot i segur que també els feren servir els contrabandistes que devien tenir bona relació amb ells.   

                                                                                                             A.R.F.V.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb