URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Especulant a l'Ullal 1,

Alternativa | 05 Agost, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

Al darrer ple l'equip de govern amb el suport del grup PP- UMP van aprovar fer al·legacions a la eliminació de les àrees de reconversió territorial (ART)a Pollença. Tan el PSM com nosaltres vam votar en contra.

1. Antecedents.

Les ARTS són l'urbanisme a la carta que es va inventar UM. Una sèrie d'operacions per traslladar drets urbanístics d'un punt a un altre que en aquest moment investiga la Justícia, amb representants polítics d’UM i PP imputats. 

 Al cas de Pollença existien dues ART d'actuació directa:

1.- L'àrea de reconversió territorial (ART)  Cala Carbó-l'Ullal, que tenia com objectiu  evitar l'edificació de Cala Carbó traslladant la seva edificació a l'Ullal.

2.- L'altra era l'ART que a canvi de la demolició de l'Hotel D.Pedro a la Cala Sant Vicenç ( més l'hotel Rocamar de Sóler) establia un creixement desmesurat a Campos.

 2.- Cala Carbó -Ullal.

L' ART Cala Carbó - l'Ullal va deixar de tenir sentit quan la Llei de Mesures Urgents per a un Desenvolupament Territorial Sostenible va protegir Cala Carbó i va classificar el seu sòl urbà no edificat  como zona ANEI (Área Natural de Especial Interès). Una decisió que ha salvat de la destrucció total a Cala Carbó però que l'arquitecte municipal a les al·legacions presentades es permeteix qualificar de "decisió precipitada i poc reflexiva" !!!

A l'ART es van unir dues zones sense continuïtat ; una al costat del carrer Cadernera que no afecta a la zona humida (B) i una altra que afecta a la zona humida de l'Ullal (A) . D'aquesta manera els petits propietaris del solars que no afecten a la zona humida  es van convertir en la pràctica en "ostatges" sotmesos a molt de pressions i manipulacions per part dels polítics i del  promotor que hi ha darrer de l'intent d'urbanitzar la zona humida  de l'Ullal. 

 

  L'especulació  ha arribat al punt de que ja s'han venunt pisos a una finaçera danesa (notícia del diari el mundo del 18 de maig) i s'ha encarregat i fet un estudi a un professor de la Universitat de València per demostrar la manca de valor de la zona humida de l'Ullal i facilitar la seva urbanització.

Tot plegat evidentment no fa pensar precisament en una operació neta i pensada en el benefici comú com s'ha volgut vendre. 

El 3 de juny  el Ple del Consell Insular de Mallorca amb els vots del PSOE, PP i BLOC  va eliminar les 19 àrees de reconversió territorial (ART) del Pla Territorial de Mallorca. Però sorprenentment al darrer ple  com hem comentat els regidors del PSOE i el PP locals es van unir a UM  per presentar al·legacions al que els mateixos havien presentat  i donat suport al Consell. 

A una al·legació  es demana al Consell fer els estudis pertinents per articular algun mecanisme de Reconversió Territorial  que permeti la demolició de l'Hotel D. Pedro a la Cala Sant Vicenç, deixant les places hoteleres a la Cala i transformant el Solar en Espai Lliure Públic.  Evidentment aquesta al·legació ens sembla bé i l'hauriem donat suport si s'hagués votat per separat, encara que cuestionam l'estudi de valor que fa l'arquitecte i els 8,324.000 euros en els que es valora l'Hotel. Al mateix es parla dels expedients d'infracció urbanística que té l'hotel sense tenir en compte els ‘privilegis' donat pel govern  als hotelers i que permet durant quatre anys modernitzar i fer ampliacions del 10% de la superfície en hotels que feren obres irregulars en el passat. A més, possibilita que els establiments puguin ser esbucats i tornats a pujar sense perdre altures.

Si parlam de l'altra al·legació el  que resta molt clar ara és que l'ART Cala Carbó-Ullal interessava més a UM com una manera d'urbanitzar la zona humida de l'Ullal que com una forma de salvar Cala Carbó. No és sorprèn el suport del PP a operacions urbanístiques com aquesta (per alguna cosa aquests dos partits tenen un bon grapat d'imputats per casos de corrupció relacionats amb l'urbanisme), el que si resulta sorprenent és el suport dels regidors del PSOE i UMP a aquest moviment.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb