URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Caminant per Mallorca (LXXX). Libèl·lules i cavallets del diable.

Alternativa | 08 Agost, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

Un animalet espectacular que dóna molta activitat i posa un toc de color a les  basses i els safaretjos  durant l’estiu, a més és un gran depredador, tant a l’estat de nimfa com al d’adult i això fa que sigui un bon controlador de les colònies de moscards.

A la finca pública de Binifaldó s’hi fan activitats relacionades amb la serra de tramuntana i la natura en general. Fa alguns dissabtes tinguérem el plaer de rebre unes interessants explicacions del biòleg Samuel Pinya i posteriorment fer un recorregut per a observar libèl·lules a llocs on hi ha aigua. També poguérem veure molts d’altres animalets ja que és molta la vida a un espai amb aigua, per petit que sigui.

Les libèl·lules són a la terra de fa uns 250 milions d’anys, hi ha fòssils d’alguna que tenia 75 centímetres d’envergadura, m’imagín el renou que devia fer quan passava.

Actualment en tenim a tot el món 6000 espècies, a Mallorca n’hi ha una vintena. La més espectacular, l’Anax imperator, és aquesta més grosseta amb tonalitats blavoses els mascles i verdoses les femelles que per la seva mida se li poden veure els detalls de les ales o els seus grans ulls compostos.

Ens crida l’atenció la manera de volar, ho pot fer endavant, endarrere, a dalt, a baix, pot estar estàtic i fer tota classe de girs.

Fa una posta de uns 500 ous, la vida de la nimfa pot ser de cinc anys però en el seu estat adult només viu fins que arriba el hivern.

                                                                                                A.R.F.V.              

 

 

 

-No vaig aconseguir fotos presentables de libèl·lules, la majoria de les que vos he posat  són manllevades.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb