URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

No cal especular a l'Ullal 3. Les zones humides

Alternativa | 09 Agost, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

Com ja vam dir hi ha alternatives a l'especulació-destrucció a l'Ullal. A  les al·legacions presentades on es justifica la destrucció de la zona humida de l'Ullal és diu:

el Port de Pollença te pendents transformacions profundes de reconversió per tal de restablir la qualitat ambiental turística i econòmica, de la que en gaudir en el passat i que en aquest moments està sèriament qüestionadaques.

El que és una bogeria és dir que la "qualitat ambiental" augmentaria destruint la zona humida de l'Ullal. Sol i platja hi ha a molt de llocs, una de les coses (a més de la seva cultura i història) que és únic de Pollença és el seu paisatges i riquesa d'ecosistemes. En aquest sentit tenim tres zones humides; la Gola, l'Ullal i l'albufereta, tres valors que hauríem de saber estimar, recuperar i potenciar com es mereixen. Aquest és el camí per restablir la qualitat turística, i no fer més urbanitzacions destruint zones humides a llocs on ni tan sols hi ha el serveis més bàsics. 

A la Gola s'ha fet una gran inversió, tudant molt de doblers, amb actuacions més que discutibles i convertint una zona humida en el parc més car de Mallorca... Ara cal posar seny, aprofitar la inversió feta i convertir-la en el centre d'interpretació, formació ambiental i acollida en el Port de tots aquells que volen gaudir de la natura. Caldria recuperar el projecte que es va elaborar als anys 90 de recuperar per a usos educatius i interpretatius les zones humides del nord de la Illa. A Pollença a més també tenim el potencial humà per fer aquesta feina amb gent com Biel Perelló o  Pere Tomàs Vives entre altres.  A més tenim l' exemple i model a seguir a s'albufera on es van rebre 95.000 visitants al 2009.

A l'albufereta amb molt menys doblers que a l Gola s'ha fet una  actuació molt interessant que hauria de servir de model a l'Ullal, retirant entre 30 mil i 50 mil metres cúbics de farcit i runes del prat de Can Cullerassa i tornant el seu espai natural a la maresma, 31 hectàrees de la reserva natural. No està de més recordar  que als anys setanta una promotora sueca pretenia convertir aquesta en una macrourbanització de luxe, la Venècia Mallorquina, que es va evitar  amb la protecció de l'aiguamoll arran de l'aprovació de la Llei natural d'espais protegits.

 La zona humida del prat de l'Ullal evidentment es troba actualment  deteriorada, però és totalment recuperable i la seva alteració és reversible si es posen en marxa projectes de restauració. L'experiència demostra que les zones humides es poden recuperar ràpidament i sense grans inversions. El que no té cap sentit es fer una nova urbanització a la zona humida i vendre la idea de que aquesta urbanització seria la solució a la primera línia del Port. El que realment tendria m si s'arribés a fer aquesta urbanització seria una zona urbana molt degradada, amb un excés de densitat i una manca de serveis evidents... Urbanitzacions com aquesta ja tenim massa, zones humides com l'Ullal poques.

L'ullal.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb