URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Turisme III.

Alternativa | 27 Agost, 2010 05:57 | facebook.com twitter.com

Seguim amb la sèrie d'articles de Miquel Sánchez sobre el turisme a Pollença i la seva problemàtica.

TURISME (III)

2- UNA OFERTA COMPLEMENTÀRIA INADEQUADA

Abans de tot una pregunta, Què passaria si els alemanys tanquessin les seves industries de automòbils, industries pesades o les seves industries químiques i les arrendessin a xinesos, romanesos, etc ??? La resposta al final

Viatgem amb la màquina del temps cap els anys 60 i 70 a Pollença, qui va tenir la sort de ser propietari o de tenir el capital per adquirir un local al Port de Pollença i més a la primera línia de mar varen ser els primers en donar-se compte de l’arribada de turisme de masses, on per preus que triplicaven els normal als bars del poble per aquelles dates varen fer un doblers que mai haguessin pogut imaginar, però no penseu que tot allò va venir tot solet, tota la família es posava a fer feina al bar, restaurant o tenda de “souvenirs” a més, algun treballador de temporada de la península també feia feina durant tota la temprada alta, qui no recorda quan durant el mesos de març i abril ens arribaven “nins nous” a la nostra escola, i a més algun cap de setmana el Port s’omplia de mariners del Estat Units d’Amèrica de permís on “one coke, one dolar”.

Què ha passat ??? Per què s’ha romput aquesta dinàmica ??? On són els pollencins que duien tot aquesta activitat turística ???

En el meu cas, als anys setanta al Port va haver un fet, l’escola que havia a l’Aeròdrom Militar de Pollença es va tancar i els fills del militars, què en aquells anys havia molt més que ara, varen venir a l’escola del Port de Pollença principalment, a la nostra aula eren just 10 nins i “vint i pico” de nines, per tant va ser molt natural fer altres amistats amb aquells nous nins de totes les edats que varen començar aquell curs. A l’estiu venien els seus amics i familiars de Madrid i altres indrets a passar les vacacions a “la base”, i quan ells parlaven dels seu futur, parlaven d’Universitat, d’Enginyeria i altres carreres o ocupacions que mai havien sentit per aquí.

Els doblers que varen fer els nostres padrins i els nostres pares han servit per donar-nos aquest estudis que abans era impossible ni tan sols somiar o conèixer. Ara el fill del cambrer, del cuiner o de la cambrera de pisos, ja no vol ser com el seu pare o la seva mare  ara són missers, arquitectes, enginyers etc.  La tradició familiar queda rompuda i el local queda disponible per arrendar, naturalment hi ha excepcions però poc a poc i sense pausa aquest fet es va generalitzant, sense comptar amb el nombre important del locals comercials que s’han construït o habilitat durant aquest darrers anys.

Aquest locals són ocupats per restaurants xinesos, restaurants exòtics i altres franquícies de menjar ràpid que han fet que el Port de Pollença hagi perdut en moltes zones aquell “ambient mariner” que tenia un temps, a més algun conegut meu mallorquí que encara té un restaurant em diu que no pot tenir empleats pollencins perquè li demanen la setmana de La Patrona de vacances, per tant hi ha un petit rebuig a fer feina com un temps renunciant a tot durant sis o set mesos, malgrat la temporada efectiva a minvat a tres mesos com molt.

Sembla que a l’hostaleria com a l’església li estan faltant vocacions, per això dic que l’oferta complementària és inadequada per un lloc que vol ser cap davanter a l’industria turística, però com em deia el propietari d’un d’aquest locals, si no l’arrend a ells estaria buit. 

3. PORT DE POLLENÇA I LA CALA. PERFIL DELS TURISTES ACTUALS.

Al Port de Pollença i a La Cala el perfil dels turistes actuals que venen a allotjar-se al seus hotels o apartaments  són d’una família britànica amb fills i que està estalviant tot l’any per venir a passar una setmana o dues de sol i platja ...

(continuarà)

Miquel Sánchez

Articles anteriors:

-Indústries sense clients (Turisme II)

- Tot inclàs (Turisme I)

Fotografia de la Cala des de l'aire de Hans Monheim, més fotografies a http://www.hansmonheim.com/

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb