URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La cosa ve d’enrera ferm

Alternativa | 28 Agost, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

Aquí tenim un nou article del nostre company d'Artà Mariano Moragues. Com sempre, tocant un tema interessant i polèmic.

La cosa ve d'enrera ferm

Quan els que tenim més de 50 anys miram cap enrera i veiem el que estudiàrem de la nostra història, ens trobam que en realitat l’únic fet important que apareixia els llibres de text era la conquesta de Mallorca per Jaume I, presentat com si fos part de la reconquesta castellana. Eren set o vuit retxes dins el llibre de “Historia de España”. 

Això fou tot el que estudiàrem de la història de Mallorca. Ens mutilaren la nostra història, la suplantaren  per la seva, fent-nos creure que la nostre era la d’ells i que nosaltres no en teníem, ens volgueren esborrar la memòria, a fi d’amagar-nos la veritat.

 

El mateix feren amb la nostre llengua: més de 200 anys de persecució, dejecció  i proscripció, intentant esvair-la. Els que tenim més de 50 anys en tota la nostra escolaritat mai estudiàrem el català, ni la seva literatura (ni sabíem si en teníem) i tampoc llegírem mai en català, per això esdevinguérem analfabets en la nostra llengua.

 

Vet aquí dues claus per dominar un poble: salpar-li la historia i la llengua. El més trist és que molts s’acostumaren a la injustícia; sense afinar fressa de res, els aglapiren davall la llova parada de l’alienació, l’acomplexament i l’autodenigració, complint l’objectiu de l’instrucció secreta contra el català del Fiscal del Consejo de Castilla  (1716) “de manera de conseguir el efecto sin que se note el cuidado”.

 

En Franco va seguir reblint el clau durant 40 anys, amb abstinència de història i llengua pròpies i amb una embafada de “Formación del Espíritu Nacional”, d’àguiles imperials, de “Una grande y libre”... I ara toca al PP seguir les seves petjades i les d’en Felip V amb un altre “decret de nova planta”, un poc dissimuladet amb la cooficilitat i el bilingüisme. Es tracta de matar la vaca per desmamar el vadell.

 

Per acabar-ho de confitar, l’allau de peninsulars que vengueren devers els anys 50, va constituir una vertadera invasió, que amb allò de “esto es España”, “habla cristiano”, “no me hables  en tu dialecto”..., sense témer-se’n ajudaren a embrutar més la pesquera. Molts d’ells desprès de d’anys i anys a Mallorca no han estat capaços de parlar el mallorquí, perquè les ompliren el boll d’imperialisme lingüístic i molts de mallorquins feren i fan la farina blana i més embullats que un escarabat entre borres, es begueren la ideologia centralista.

 

Si no volem seguir essent anorreats i deixar-nos colcar, és ben hora d’obrir els ulls perquè no ens donin cresta per ballesta, lligar caps per descobrir les martingales que hem patit amb la manipulació de l’historia i el maltracte que ha rebut la nostre llengua. ¿Hem quedar mans fentes mirant com esfondren la nostra identitat i cultura?

 

Mariano Moragues

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb