URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

L’endeutament municipal

Alternativa | 07 Setembre, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

  Aquí tenim un nou excel·lent article de na María Antonia Valdivielso (Toñi). Esperam que vos agradi i ja sabeu que si voleu escriure qualsevol article o enviar-nos alguna fotografia només ho heu de fer enviant-ho a alternativaperpollenca@gmail.com


Arriben notícies preocupants per a tots els ajuntaments. Darrerament hem sabut que la majoria haurà de tornar una quantitat considerable de doblers al govern central (en el cas de Pollença es tracta de més de 326.000 euros) per la liquidació de 2008. A això s’ha de sumar el fet que, a partir de l’any que ve, els ajuntaments no es podran endeutar. I sort han tengut que el govern Zapatero rectificàs tot d’una i ajornàs una mesura que, en principi, s’havia d’implementar enguany.

 

El que ha passat amb els ajuntaments és –llevant excepcions, que segur que n’hi haurà- que han gastat més del que podien, confiant en una situació d’expansió econòmica i de creixement de la construcció que semblava que es continuaria reproduït fins a l’infinit i més enllà. Quan la bimbolla immobiliària ha explotat i la crisi s’ha mostrat en tota la seva duresa, el que ha passat és que aquella falsa sensació de riquesa ha desaparegut de cop. Igual que famílies que han viscut per damunt de les possibilitats, i han demanat préstecs per tenir cases enormes o cotxes de gran cilindrada, han gastat més del que podien en funció del que, tal vegada, podrien tenir.

 

De fet, durant uns anys, semblava que si un poble no tenia un pont de Calatrava, una passarel·la de Foster o un edifici de Moneo (i d’això a Pollença en sabem molt) no era ningú. Els batles volien deixar la seva empenta, però no en forma de gestió sanejada i transparent, sinó amb una sèrie d’obres públiques i infrastructures –moltes de vegades absolutament desproporcionades- de les quals ells poguessin dir: “Aquest pont/passarel·la/auditori es va fer quan jo era batle”. I si per fitxar un d’aquests reconeguts despatxos d’arquitectes s’havia de demanar un préstec que deixàs hipotecat el futur del municipi, no passava res, perquè el deute podia créixer i créixer. Si de cas, quan arribàs un altre consistori, ja se n’ocuparia, del problema, demanant un altre pic més préstecs, que hauria de pagar un tercer batle, d’aquí molts d’anys...

 

I ara que ens ha tocat estrènyer el cinturó a tots (millor dit, a quasi tots, perquè encara estic esperant mesures perquè els més rics posin de la seva part per sortir de l’embolic on ens han ficat ells i els seus amics, els banquers), els ajuntaments diuen que ells no ho poden fer, protesten i amenacen, fins i tot, amb anar a Madrid i donar les claus dels seus ajuntaments al president del govern.

 

No seré jo qui defensi l’erràtica política econòmica que ha seguit el govern Zapatero aquests darrers anys. És més, el xec-bebé, els 400 euros a l’IRPF, el pla E, etc., enlloc d’ajudar a donar una empenta a l’economia espanyola el que han fet és proposar solucions del que en castellà es coneix com “pan para hoy, hambre para mañana”, quan no augmentar el problema. Així i tot, partint de la base que el que s’ha fet des de que la crisi va esclatar és un desgavell, el que no és de rebut és que els ajuntament continuïn fent créixer els seus deutes, com si el que està passant no anàs amb ells.

 

Venen les eleccions i, clar, cap batle assumirà la seva part de culpa. És ben segur que diran que ho han fet beníssim, i que són els altres –sempre són els altres- els que han conduït l’ajuntament a una situació de fallida. Els batles que no puguin governar després dels comicis hauran traspassat el seu problema. Els nous que entrin es trobaran amb una herència enverinada, conformada per deutes. Seran temps difícils, però tal vegada ajudaran a entendre que els doblers públics són de tots i que necessiten de la màxima cura perquè, en contra del que molts han pensat, que siguin de tots no vol dir que no siguin de ningú.

 

Toñi Valdivieso.

 Forges en el blog Pérez Castell. Ciudadanía por el Mediterráneo.

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb