URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El que s’estima, es cuida i es defensa.

Alternativa | 11 Setembre, 2010 06:00 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

 Un article del nostre estimat columnista d'Artà, enMariano Moragues. Ja sabeu que si voleu escriure o que publiquem alguna cosa, només ho heu d'envair a alternativaperpollenca@gmail.com

 

El que s’estima, es cuida i es defensa.

 

No fa molt, el director de la Revista Bellpuig em digué preocupat: “Hauries de tornar a escriure qualque cosa sobre la nostra llengua”. Vetllar per la salut de la nostra llengua és  una lloable i lògica preocupació de qui té la responsabilitat de la principal publicació periòdica d’Artà.

 

Jo vaig quedar pensa qui pensa, què podria dir de nou per fer créixer l’estimació a la nostra llengua, que és expressió de la nostra filosofia de vida i de l’esperit de la nostra terra, de la nostra cultura, de la nostra identitat, patrimoni nostre i de la humanitat, herència dels avantpassats, camí propi i natural de comunicació vital... Idò bé, he recordat el llibre que vaig escriure, “La veu de les arrels”, quan feia més de 30 anys que vivia a Perú,  i a la introducció, d’on ara transcriuré algunes parts, me va vessar un crit d’indignació, per haver-me negat la nostra historia i per no haver tengut dins la meva escolaritat l’oportunitat d’aprendre a escriure en la meva llengua i a més a més, veure com al meu entorn, gent mallorquina, contaminada per l’ambient sociopolític, s’avergonyia de parlar en mallorquí i parlava al seus fills en castellà. ¡Com poguérem consentir tal endemesa! ¿No és una llàstima i fins i tot una deslleialtat trepitjar o menysprear una llengua de segles, part fonamental d’una cultura? ¿No ens toca a nosaltres defensar amb els esperons el dret a las nostra llengua dins ca nostra? ¿Si no ho feim nosaltres, qui ho farà? Me treu de polleguera i no puc consentir l’esclafament de la nostra llengua.

 

Davant els que ens volen fer creure que les qüestions identitàries com són la llengua, la història, les tradicions, etc. són fruit de ments antiquades i tancades, radicalismes nacionalistes que van en contra de la interculturalitat i la globalització, hem de dir que tenim dret a ser qui som i a ser com som; i que tenim dret a fer front a la injustícia dels que volen fer-nos diferents, que al cap i la fi volen dir: deixa de ser tu i fet com nosaltres. Vet aquí el més profund dels imperialismes. Es una cínica ironia quan els colonitzadors qualifiquen de racistes als colonitzats.

 

Tot això em sembla que no vol dir que som un radical intolerant, sols vol dir que som una persona normal, perquè em fa mal quan en punyen l’ànima i em toquen la dignitat; vol dir que som una persona normal perquè estim la roqueta on vaig néixer i l’heretat  cultural que vaig rebre, com és el natural; vol dir que som una persona normal que no es deixa malmenar i que defensa els seus drets... Vetlem el ble i anem alerta que no ens salpin la nostra llengua. No apliquem aquí el nostre incert i resignat “tanmateix”, ni pensem que la pell ja es del llop. No ens deixem enlluernar per una globalització i un universalisme, que suposi deixar de ser nosaltres mateixos. El dia que mori la diversitat, naixerà l’avorriment i s’acabarà la creativitat. Que no ens facin tastanejar i ens duguin la post al forn, fent-nos creure que el mallorquí no te ni portell ni forat davant el progrés i que està condemnat a morir.

 

Tu, jo, cada artanenc, cada pollencí, cada mallorquí i cada nouvingut respectuós de la terra que els ha acollit, tenim el dret i el deure de protegir el patrimoni cultural de la nostra llengua, per lleialtat a nosaltres mateixos i a la humanitat.

 

Aprofit l’oportunitat per convidar a participar amb l’Obra Cultural Balear a tots els que volen donar una mà per defensar amb més eficàcia la pervivència de la nostra llengua, el nostre patrimoni i l’autogovern.  

  

  Mariano Moragues

 

  

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb