URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Llibertat, llibertat; quantes mangarrufes i manganetes es fan en nom teu

Alternativa | 06 Novembre, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

  Un article del nostre estimat columnista d'Artà, en Mariano Moragues. Ja sabeu que si voleu escriure o que publiquem alguna cosa, només ho heu d'enviar a  alternativaperpollenca@gmail.com

Si en J. R. Bauzá ha vist tot el que s’ha escrit sobre les seves ignoràncies i patinades respecte de la llengua, ja va ben servit; hi ha per estar ben empegueït. Faria bé guardar-se de tornar a xistar i motar sobre qüestions lingüístiques, per no fer més el ridícul. Li podrien aplicar la dita mallorquina: “Què sap s’ase d’ensafranar si no ha menjat mai especiat”.  Això li passa per voler fer de Pere Mateu i contar coverbos, sense cap ni centener. Per arreglar-ho de qualque manera ha girat els bous i ha tret l’argument de la llibertat individual

La veritat és que ja la cosa put i afarta haver de sortir a camí per defensar coses que són més clares que l’aigua. No vos empatxeu de raons, la cosa és així de senzilla: la llibertat individual ha de cedir sempre davant els drets col·lectius, per això si vaig a Madrid no puc exigir que em parlin en català (o si vol en Bauzà, tampoc en formenterer), així com tampoc no puc fumar dins un espai públic. I no importa embullar més la troca i moure una esquera.

Així de clar ho diu el sentit comú i l’article 27 del Pacte internacional dels Drets Civils i Polítics de l’ONU: En els estats on existeixen minories lingüístiques no es pot negar a les persones d’aquestes minories el dret a tenir la seva pròpia vida cultural i a fer us del seu propi idioma. Ni més ni pus.

Per tant, els que volen esfondrar aquest dret al nostre poble, són simplement prepotents, injusts, aliats dels invasors, colonitzadors, que segueixen les petjades dels que des de fa segles ens volen subjugar i dominar, també de manera prepotent i injusta.

I al qui no li agradi el frit, que prengui prim i no li farà mal. A altres llocs en donen dos i un mullat d’oli. Que prenguin per on han vengut o se’n vagi a porgar fum, que aquí ens camparem millor sense aquests empireumes, que no fan més que moure bues i posar ronya per gratar.

Mariano Moragues.

 El senyor Bauzà disimula molt bé que no vol debats esterils i no vol utilitzar la llengua com arma arrojadisa.

 


 

 


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb