URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Vergonya.

Alternativa | 11 Novembre, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

"Els sahrauís esperen la justícia, que en el món del nostre temps sembla més esquiva que l'aigua en el desert" Eduardo Galeano.

Fa 33 anys els sahrauís  eren espanyols i Espanya tenia el deure legal i moral d'emparar la seva independència. El 20 d'agost de 1974  Espanya va anunciar que organtizaria un referèndum per a que els sahrauís  poguessin decidir el seu futur. Però un any després Espanya va abandonar el Sàhara  a la seva sort i va ser repartit entre Marroc i Mauritània. Els sahrauís, encapçalats pel Front Polisari van proclamar la República Àrab Sahrauí Democràtica i van iniciar la lluita contra els dos nous estats ocupants. Per major vergonya nostra la República Àrab Sahrauí Democràtica ha estat reconeguda per  82 països, però cap país europeu ha reconegut a la República Sahrauí. Espanya, tampoc.

Durant la guerra Marroc va construir un mur al voltant de la regió més desenvolupada econòmicament,  mentre que el Polisari, administra els camps de refugiats establerts a la regió algeriana de Tindouf, al sud d'Algèria,  en el més desert  dels deserts. Gent envoltada de res, on només creixen  les pedres.I no obstant això, els sahrauís han estat capaços de crear la societat més oberta, i la menys masclista, de tot el món musulmà. Aquest miracle s'explica per la seva voluntat de ser lliures, que això si que sobra en aquests  llocs on tot falta, també s'explica, en gran mesura, per la solidaritat internacionalI la major part de l'ajuda prové de centenars d'associacions com Pollença Solidaria. La seva energia solidària, memòria i font de dignitat, és molt més poderosa que els vaivens dels governs i els mesquins càlculs de les empreses. 

 I quan l'ONU havia organitzat converses entre el Marroc i la República Àrab Sahrauí Democràtica  en Nova York, s'ha produït l'atac al campament de protesta de Gdeim Iz. D'aquesta manera es tracta de mantenir una ocupació que vulnera la llei internacional, i de res serveixen les mil i una resolucions de les nacions Unides, que han confirmat el dret a l'autodeterminació del poble sahrauí. Per major vergonya de l'ONU la seva missió de pau en el Sàhara se manté com la única missió de pau contemporània sense un mandat per supervisar els drets humans.

Ja n´hi ha prou d'aquesta vergonya i de mirar cap altre costat. El conflicte del Sàhara només se solucionarà quan un govern espanyol assumisca que ha de tancar el procés de descolonització pendent. Tal i com va fer Portugal amb Timor Oriental. La responsabilitat de la sort dels sahrauís és a les nostres mans.

MANIFESTACIÓ EN SUPORTA LA POBLACIÓ SAHRAUÍ 

Avui a les 19:30 a la Plaça d'Espanya

Davant els successius atemptats als drets humans per part de las forces de repressió marroquins contra la població civil sahrauí, ens veim en l'obligació moral de expressar la nostra condemna mitjançant una manifestació aquest dijous 11 de novembre, que partirà des de la Plaça d'Espanya i finalitzarà davant la Delegació de Govern. La gravetat dels fets ens obliga a exigir un posicionament clar i explícit per part del govern central como a representant de la opinió pública espanyola.

Alfons López a público.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb