URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Cal actuar a la fàbrica.

Alternativa | 15 Novembre, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Cal que Ajuntament i Consell Insular es posin d'acord i actuïn d'una vegada a  l'antiga fàbrica Can Morató. No es pot permetre tan de passivitat institucional davant una part de la nostra història.

La fàbrica de Can Morató (1922-1960), Bé d'Interés Cultural (BIC)  és una part molt important de la història de Pollença, i té un gran valor històric, artístic i també emocional, ja que a la mateixa han fet feina molt de dones de Pollença.

Fa més de mig any, des de finals del mes de març, que  el camí públic de Can Joanot es troba tancat als vehicles, pel perill dels despreniments a l'antiga fàbrica Can Morató de tapissos, que presenta des de fa anys un estat de ruïna avançat.

Als darrer plens hem demanat pel tema; la resposta del batle i regidor d'urbanisme va ser que fa mesos  s'havien enviat ordres d'execució als propietaris, per que aquests realitzessin actuacions per evitar els despreniments, igualment s'havia enviat una petició a Patrimoni sense obtenir resposta. Ahir a la fira el director de patrimoni ens va dir que havia contestat a l'Ajuntament i que havia enviat ordres també als propietaris. Esperam que aquesta vegada la comunicació i  coordinació entre les dues institucions sigui millor que  al cas de la declaració de BIC del centre històric.

Evidentment el tancament del camí és un molèstia pels veïns, amb la sort que encara tenen accés a través d'altres camins, però encara és més preocupant veure com es deixa caure un Bé d'Interes Cultural davant de la passivitat de l'administració pública

Ja que els propietaris no compleixen amb el seu deure de conservar la fàbrica (art 26) i no han fet les actuacions indispensables per preservar l'edifici ( el que es considera una infracció molt greu, art 101 de la llei), han de ser les administracions públiques (Ajuntament i Patrimoni) les que han d'actuar urgentment, per evitar els despreniments  i  obrir el camí. I el Consell ha d'iniciar el procediment per a  l'expropiació de la fàbrica,  donat l’incompliment greu pels propietaris del seu deure de conservació i el perill de destrucció de la fàbrica. L'article 33 de la llei contempla aquestes causes per realitzar una expropiació per interès social).

Articles anteriors sobre la fàbrica; 1 i 2.
 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb