URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CVII) Banyalbufar.

Alternativa | 28 Novembre, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

La zona de Banyalbufar està habitada des de l’època pretalaiòtica però pren la seva forma característica amb l’arribada dels andalusins al 902. Se comencen a construir les parades, safarejos i la xarxa hidràulica –Ma’jil-. També són aquests els que donen el nom al poble –Bany al Bahar- (construït vora el mar).

Si Mallorca no hagués estada ocupada pels andalusins probablement no tindria el paisatge que tant ens crida l’atenció, parades, canaletes, fonts de mina, apart de la seva arquitectura, topònims i altres elements que tant ens enriqueixen.    

Al repartiment de Mallorca, Banyalbufar fou donat als cavallers Ramón sa Clusa, Gilabert de Cruïlles i el Bisbe de Mallorca. Aquests terratinents el primer que hagueren de fer fou repoblar amb nouvinguts de Catalunya ja que després d’haver massacrat els pobladors anteriors no tenien mà d’obra per a cultivar les terres i treure-ne beneficis econòmics.

El municipi està integrat pels nuclis urbans de Banyalbufar i el Port del Canonge tot i que un temps també i formà part Esporles que s’independitzà al 1836.

                                                                                                  A.R.F.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb