URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

D’on ha sortit l’anticatalanisme?

Alternativa | 04 Desembre, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

D’on ha sortit l’anticatalanisme?

La manipulació de la història que han fet sovint els vencedors, les mentides moltes vegades repetides (que sempre deixen petjada), el control de la major part del mitjans de comunicació, la falta de criticisme de molta gent..., tot això aconsegueix que s’imposin idees falses i estereotips, que llavors es transmeten sense analitzar i es converteixen en opinió pública, que finalment no és més que l’opinió publicitada. Ja diu el refrany: “Parer de molts, parer de bísties”.

Un signe de maduresa intel·lectual, de seny i llibertat, és saber destriar la palla del gra, no deixar-se dur acríticament per la publicitat, enfrontar els estereotips, desllorigar els interessos amagats...

No estaria de demés tenir en compte el que s’acaba de dir si es vol aclarir com llamps s’ha estès l’anticatalanisme i ha arrelat dins alguns caps verjos ingenus que s’han begut les bubotes que les han fet creure.

Tant si volem com si no, els mallorquins i la seva cultura som fruit del repoblament que feu Jaume I i basta llegir al cronista Ramón Muntaner (contemporani del Rei En Jaume), quan parla de Ciutat, per veure quina és la nostra avior i quins els nostres avantpassats: “Perque vuy es una de les nòbbles ciutàts del mon, é ab major riquezas, poblada tota per catalans, tots de honràt llòc, é de bò perque son axits vuy hereus que son lo pus convenient gént del mon, é las mills nodrida que ciutàt qui al món sia”.

Podríem recular més enllà del 1714, per veure on estan les arrels del verí anticatalaniste que s’ha anat inoculant dins la gent, sembrant aquesta pesta que ha contagiat molts de peninsulars, també molts de mallorquins i fins i tot alguns artanencs amb llinatges catalans, que apedreguen les seves teulades. Però per no fer-la massa llarga només retraurem uns pocs elements que mostren ben a les clares dons venen els tords i els tirs. Hi ha un esplet de llibres sencers que repassen la història de l’anticatalanisme i llibres mesells de cites de l’enverinament anticatalà dins els mitjans de comunicació d’avui.

Una fita clara són els decrets de “Nova planta” (1714), dictats pel borbó Felip V, que tenia objectius molt clars: destruir la nostra història i la seva cultura, “borrándoles de la memoria a los catalanes todo aquello que pueda conformarse con sus antiguas tradiciones, ussáticos, fueros i costumbres”. El 1717 es feu tancar les universitats de Barcelona, Lleida i Girona.

Del segle XVIII en endavant els castellans comencen  a copar els llocs claus de l’administració i l’Església, amb instruccions d’imposar la llengua (“que se ponga especial diligencia en extender el idioma general de la nación...”) i cultura forastera (“En ningún teatro de España se podrán representar, cantar, ni baylar piezas que no sean en idioma castellano” 1801). Per acursar, pegarem un bot a 1906 quan la publicació militar Ejército y Armada deia: “Hay que castellanizar a Cataluña. Hay que pensar en español, hablar en español y conducirse como español de grado o por la fuerza. El soldado y marinero catalán deben ir a servir a otras regiones de España para frecuentar otro trato y adquirir otros hábitos y costumbres. De brusco, insubordinado, soez y grosero como es en general el catalán se volverá amable, transigente con las ideas de los demás y educado”.  En Franco al 1939 ho deixà clar: “La unidad nacional la queremos absoluta, con una sola lengua, el castellano y una sola personalidad, la española”. ¿Què l’heu sentit al canari?

Aquestes quatre ditades bestretes de les que n’hi ha a  forfollons, pentura basten pels qui no tenen ulls de poll al cervell o el cap de suro, per adonar-se com s’ha anat congriant aquesta catalonofòbia, a la que avui s’encarreguen de donar corda el PP i tots els seus aliats, com la COPE, ABC, El Mundo, Intereconomia, UP i D, Círculo Balear, etc. etc.

Si és injusta la catalonofòbia dels nacionalistes espanyols, sols es pot entendre que hi hagi mallorquins catalonofòbics, si han caigut dins la manipulació espanyolista i alienats s’han tornat deslleials a les seves arrels, perquè els mallorquins som genètica, històrica, cultural i lingüísticament germans dels catalans.

Les males llengües fan més mal que una gelada i que cent canonades. Es una llàstima haver de perdre el temps per obrir els ulls a les coses clares i haver de fer un feiner per desentrunyellar injustícies i falsedats. Encara que ja saben que a l’ase tossut, tant és dir-li “oou” com “arri”.

Mariano Moragues

Anticatalanisme al xiringo de la platja.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb