URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La solució a la fam no és donar més, sinó robar menys

Alternativa | 14 Desembre, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Al darrer ple es va aprovar la nostra moció  a favor d'un impost a les transaccions financeres amb els vots a favor de PSM i el nostre i l'abstenció de la resta de grups.

Segons ens han dit des de l'associació Attac Mallorca, segurament haurem estat el primer ajuntament en aprovar aquesta moció, esperem que més ajuntaments se sumin a aquesta campanya.

La nostra argumentació.

Com a altres ocasions Alternativa presenta a aquest ple una moció proposada per una associació, en aquest cas de la secció de Mallorca de  l'Associació per la Taxació de les Transaccions i per l'Ajuda als Ciutadans, més coneguda per les seves sigles ATTAC.  És un moviment internacional que promou el control democràtic dels mercats financers i de les institucions que gestionen aquests mercats.

Attac es va originar a França el 1998 com a grup de pressió a favor de la introducció d'un impost a les transaccions financeres internacionals. Una idea que no és nova, ja que, després del crack de 1929,  la va proposar Keynes, i al 1972 la va rescatar en James Tobin.  Attac avui està present en tot el món i a més proposa la supressió dels paradisos fiscals, la condonació del deute extern dels països del tercer món i una reforma democràtica de les institucions financeres internacionals; l'Organització Mundial de Comerç (OMC), el Fons Monetari Internacional (FMI), el Banc Mundial (BM), l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE)...

A Alternativa compartim la idea d’Attac de que el denominat en abstracte “mercat”, a vegades també denominat “Brusel·les”, exerceix actualment una dictadura que anul·la el poder del que disposen els ciutadans de cada país sobre les economies pròpies. La crisis que sofrim actualment és en gran part resultat dels especuladors  que aprofiten l’excessiva mobilitat i liquidesa en els mercats financers per soscavar la funció dels governs i evitar que puguin seguir polítiques econòmiques autònomes i sobiranes en benefici seu.  I l’exemple més clar el tenim a la crisi actual  on un govern teòricament socialista ha utilitzat els nostres doblers per salvar als que han provocat la crisi, a la vegada que ha iniciat una sèrie de mesures contra la majoria de la població: la congelació de les pensions, les retallades dels salaris dels empleats públic, la desregularització del mercat laboral facilitant l'acomiadament,  i ja s'anuncia l'atac al  sistema públic de pensions.

La desregularització bancària i financera en general, així com la llibertat absoluta en els mercats, fa que els grans capitals puguin passar d’uns actius a uns altres cercant el benefici ràpid sense tenir en compte els efectes nocius, fins i tot criminals, que provoquen arreu del món. El sector financer ha estat el gran beneficiat del procés de globalització. La liberalització accelerada dels mercats de capitals s'ha traduït en un creixement exponencial dels intercanvis financers. El seu volum supera ja el 70% del PIB mundial, i segueix creixent. El mercat de divises a l'abril de 2010 movia un volum un 20% superior al de 2007, abans de la crisi. Això significa que cada dia es realitzen operacions de canvi per valor de quatre bilions de dòlars, però solament un 2% duien associats intercanvis comercials.

Com ha manifestat fa poc Jean Ziegler, vicepresident del Consell Assessor del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, “La solució a la fam no és donar més, sinó robar menys“ i és un fet que el robatori més gran als pobles i als ciutadans arreu del planeta té lloc per mitjà de la rapinya especulativa.

En aquest moment l’economia espanyola és objecte d’atacs especulatius dins el marc d’un atac general a l’euro a través del seu deute. I el sobrecost que es paga des de maig a les emissions de deute és de 3.000 milions d’euros, el doble que l’estalvi per congelar les pensions.

Fins i tot el  FMI ha assenyalat recentment que el sector financer està "insuficientment gravat i és potser massa gran", pel que cal mesures correctores sobre "l'excés de beneficis" de l'activitat financera.

Una de les alternatives amb major capacitat, pel seu potencial impacte recaudatori, i pel seu efecte corrector, és l'aplicació a nivell global d'una taxa sobre les transaccions financeres internacionals. Una idea molt simple, però molt efectiva: aplicant un impost molt petit (de solament el 0,05%) sobre totes les transaccions financeres internacionals podrien recaptar-se més de 300.000 milions d'euros anuals. Traslladat a l'escenari espanyol, podrien recaptar-se fins a 6.300 milions d'euros anuals segons la Fundació Idees. Aquesta mesura s'aplicaria sobre les transaccions financeres internacionals entre operadors professionals. El 80% d'aquestes operacions són essencialment especulatives o de molt curt termini, totalment al marge de l'economia real. La força recaptatòria s'acompanyaria d'una capacitat de reducció de la volatilitat del mercat al penalitzar els moviments ràpids i successius, incentivant llavors sí les activitats productives.


Considerant que es tracta d'una taxa minúscula, el raonable és pensar que el seu limitat cost sigui absorbit pels operadors mateixos, donada la inèrcia de competitivitat dels mercats, sense repercutir de manera directa sobre la ciutadania ni sobre els intercanvis comercials.


Durant aquesta crisi i  després de les gegantesques injeccions de recursos públics rebudes, aquesta idea de la taxa s’ha comentat per diversos governants: Àngela Merkel en el cim del G-20 de fa un any en Pittsburgh, Sarkozy o Zapatero en el recent cim de Nova York han mostrat la seva voluntat de defensar-ho en els àmbits internacionals. Més de 350 economistes de prestigi internacional (Stiglitz, Krugman o Sachs) han defensat públicament que la taxa és una mesura factible i adequada.

Existeixen preguntes sense resoldre? Sens dubte hi ha detalls tècnics per perfilar, i han d'arribar-se acords polítics sobre l'aplicació de la taxa. Però enfront de les incògnites, una certesa absoluta: l'efectivitat d'una mesura senzilla per a recaptar recursos ingents per a la lluita contra la crisi en el món sencer, sense afectar als ciutadans del carrer i a la societat en el seu conjunt.  La barrera fonamental ha estat la falta de voluntat dels Estats per a superar qüestions operatives i fer-lo realitat, especialment en el marc del G-20. Recentment la Comissió Europea ha donat un pas significatiu proposant que la UE defensi en el pròxim G-20 de Corea la Taxa. Segons el comissari Semeta, aplicada a nivell global, aquesta mesura és possible, viable i necessària per a recaptar fons addicionals per a finançar polítiques públiques globals.

Evidentment aquesta moció no deixa de ser més que un gra de sorra més en una lluita que es va iniciar fa dotze anys. Un pas petit i insignificant però imprescindible, si pensam que cal posar límits a l’economia virtual o economia de casino i retornar a una economia real i social.

Presentació de la campanya a la que dona suport la moció aprovada pel ple. A la pàgina d'ATTAC Espanya. trobareu molta d'informació interessant sobre l'actual crisi.

 


 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb