URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Com són les coses...

Alternativa | 15 Desembre, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Per a que vegeu la"seriositat" i les "ganes" que hi posen els regidors, tant els de l'equip de govern com els del PP, en les reunions, avui feim la crònica de la darrera reunió del Patronat de la Residència. Aquest patronat no és més que l'organisme polític que s'encarrega de prendre les decisions al respecte de les residències de Pollença i el Moll i sobre el centre de dia. 

Com veureu: poques solucions, abusos comparatius, privatitzacions que surten cares...

Crònica de la reunió del Patronat de la Residència, divendres 10 de desembre de 2010.

A l'inici de la mateixa i molt solemnement, la presidenta en funcions de la reunió (el batle no era) va anunciar que en Pepe García li havia demanat que en Joan Ramon Bosch Sangoniz el substituís.  La mateixa presidenta, Francisca Ramon, va venir a dir, no textualment, que ho tolerava. El nostre company va replicar que era conscient de que hi era amb veu i sense vot. Francisca posà en dubte que pogués parlar i tot. Per evitar problemes, deixà parlar a Joan Ramon.

La reunió s’inicià amb l’assistència de Tomeu Cifre i Nora Tugores, del PP; Francisca Ramon, que fou la que va parlar més; Martí Ochogavía, que tingué algunes intervencions; Maria del Mar Sastre, que no obrí boca; la treballadora social, que va tenir algunes intervencions valentes; el gerent de la residència, que feu una descripció bastant pessimista de la situació econòmica; la TAG; i l'interventor.

A la reunió és va exposar que actualment tan sols 25 usuaris utilitzen la residència de Pollença. 8 dormitoris estan tancats per motiu de diverses mancances. La plantilla és de 22 persones, però sembla que tan sols unes 20 estan ocupades, i d'aquestes, unes 3 o 4 places són temporals i estan subvencionades. La residència presenta greus mancances d'infraestructura i equipament que no la fan equiparable a l'establert a la normativa i això impedeix que pugui rebre subvencions i ajudes, el que agreuja molt la situació crònica de dèficit econòmic. I hem de tenir en compte que el cost per usuari és d’uns 1900€ mensuals (ja que hi ha la majoria d'usuaris dependents) i això ho ha d'assumir fonamentalment l'Ajuntament.

En aquest punt, Tomeu Cifre va argumentar que la Llei de Règim Local no exigeix que els Ajuntaments assumeixin la gestió de les residències. Li haguérem de recordar que el fet de tenir una residència és qüestió d’humanitat, de sensibilitat i de justícia social i que, per altra part, tampoc l'Ajuntament està obligat a repartir arengades i botifarrons, ni fer mitja dotzena de concerts i berbenes, ni focs artificials, etc. I avui volem recordar també (i afegir al que va dir el nostre company) que la llei tampoc obliga a establir dedicacions exclusives. No podem entendre de cap manera aquesta falta d’humanitat i sensibilitat.

Per altra part, també es tractà que els usuaris que ingressen a la residència, tan sols se’ls sol·licita que declarin la seva pensió, però no els seus altres ingressos i béns (Declaració de la renda), així com es fa a altres residencies. Per tant, s’hi produeixen situacions d'abús, per quan hi ha usuaris que tant sols declaren la pensió, quan hi ha coneixement de que tenen lloguers per valor molt superior i no fan cap aportació per quan no se’ls hi exigeix. Sabeu que varen fer els regidors per fer front a aquest agravi? Doncs res, varen callar i no varen prendre cap determinació. Es pot ser tan deixat? Es poden tenir tant poques ganes de fer feina?

També es va parlar, anecdòticament, de que amb les monges es necessitava menys personal, però també d'algunes greus mancances (criteris de tria d'usuaris, herències a parar a l'església...).

Referent al centre de dia, un usuari a qui li ha tocat la primitiva està disposat a aportar l'equivalent a 50 milions de pessetes i es podrà acabar i posar en funcionament. Tot i que no es va concretar quan ni com.

Referent a la pròxima (i oportuna, per no dir electoralista) obertura de la residència del Moll, sembla que serà a mitjans de Gener. I pareix que el personal de l’actual residència podria passar a fer feina a la nova, tot i que encara no tenen res decidit. Però segurament una de les coses més greus és que l’empresa privada Nova Edat, que gestionarà majorment la residència, exigeix 40 places concertades per l'Ajuntament, és a dir, el pagament per part de l'Ajuntament de 40 places mensual, al valor, segons hem esbrinat, d’uns 2000€ mensuals, tan si s'ocupen com si no (meravelles de l'empresa privada que fa negoci damunt les necessitats mes bàsiques dels ciutadans). Per altra banda, hem pogut esbrinar que els preus per cada usuari  de Nova Edat oscil·len entre els 1800 i els 2200€, més cars que a la residència de Pollença.

També hi va haver un retret per part dels membres del PP perquè hi va haver una visita per part d’una autoritat d'afers socials i no els varen dir res, i per tant no varen poder sortir a la foto (sembla que aquest comentari va caure bé).

Per altra banda, vàrem obrir la qüestió de l'ajuda domiciliària, que fa uns 10 anys pareixia la solució més barata, més humana i més avinent, que permet a molts usuaris quedar a casa seva, a prop del seu entorn habitual i humà. La resposta va ser parlar, ambiguament, de potenciar-lo, sense posar-hi ni interès ni ganes (i molt menys solucions).

Finalment, Francisca Ramon va parlar amb el company d’Alternativa quan els altres havien marxat i quedà palès que els simpatitzants d’Alternativa tenen imaginació per trobar solucions i no són agressius. Sembla que les idees del company varen fer canviar la idea inicial de la regidora de no voler que parlés. Com són les coses...

Per si no teníeu prou humor us posam una vinyeta del sempre genial Forges.

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb