URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La vaga general de gener

Alternativa | 21 Desembre, 2010 08:24 | facebook.com twitter.com

La nostra companya Toñi ens torna a regalar un magnífic article. Ja sabeu que si voleu col·laborar en el bloc ho podeu fer enviant els vostres escrits a alternativaperpollenca@gmail.com

La vaga general de gener

Sembla que els sindicats estan més que decidits a convocar una vaga general a finals del mes de gener.  No volen que els passi com amb la darrera vaga general, la del 29 de setembre de 2010, que es va convocar amb tanta antelació, que tot estava fet i beneit quan uns quants ens vàrem quedar a ca nostra.  Crec que aquella convocatòria va ser un error, no només perquè ja no hi havia res a fer sinó també perquè com que la data era tan llunyana al fet que la va motivar, molt poca gent se’n recordava de quins eren realment els seus motius. Si una ha après qualque cosa amb la seva feina com a docent és que el premi o el càstig han de ser propers a allò que els va provocar.

Ara hi ha més motius que mai per fer una altra vaga. Des que es varen començar a reconèixer els drets dels treballadors, fa més de cent anys, mai com en els darrers temps s’ha patit un retrocés tan vergonyós i flagrant. Sembla que els temps de crisi han servit perquè els taurons del mercats es llancin sobre els que viuen  o sobreviuen, moltes vegades molt precàriament, dels seus sous. Sembla que som nosaltres, els que manco tenim, els que hem provocat l’enfonsament dels mercats mundials.

El cas és que, sigui pel que sigui, els que estam pagant la factura de la bimbolla immobiliària som els assalariats. I és a nosaltres als que se’ns estan retallant sous i drets. La disminució del 5% de mitjana als salaris dels funcionaris i la congelació de les pensions va ser la primera passa. Va seguir després una reforma laboral salvatge, l’aprovació de la qual va provocar justament la darrera vaga general. A continuació es retirà l’ajuda dels 426 als aturats que no cobraven subsidi (el mateix dia de la salvatjada dels controladors, així que ha quedat una mica desdibuixat), condemnant un milió de llars espanyols on no fa feina cap membre a viure en la indigència o a malviure de l’economia submergida. Ara s’anuncia el que es veia venir: enlloc de jubilar-nos als 65 anys, ho farem als 67, i la nostra pensió es calcularà tenint en compte els darrers 20 anys cotitzats, amb el resultat que cobrarem manco.

I tot això ho està fent un govern presumptament socialista. Qui està desmuntant el precari estat del benestar del què gaudíem és el PSOE. Jo estic segura que un altre tipus de política és possible, i que no es tracta de rendir-se i regalar les claus dels nostres doblers a agències de qualificació, bancs mundials o entitats amb uns interessos encara més foscos. Però aquesta és una altra qüestió.

En fi, partint de la base que ara hi ha més motius que mai per fer una vaga general, som molt escèptica sobre la conveniència de la seva convocatòria. En el moment de desànim que el moviment obrer viu, no sé si estam preparats per una altra decepció. Jo, com a mínim, no ho estic. El problema és que tampoc no tenc molt clar què podem fer, com ens podem plantar i demostrar que així no podem continuar. A Anglaterra, a França, a Grècia la gent està sortint al carrer o s’estan proposat mesures (com la de Cantona de treure tot el que es té al banc), encara que sense gaire èxit tampoc.

No sé si es tracta de tallar carreteres o de fer casserolades. No tenc clar el que s’ha de fer, però una altra vaga general  per tornar plorar de ràbia en veure’n el seguiment, no.

Medina a público

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb