URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CXI) Pollentia.

Alternativa | 26 Desembre, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Al 123 aC, Quintus Caecilius Metellus, que havia estat anomenat cònsol, decidí acabar amb la pirateria a les rodalies de les Balears (Mallorca i Menorca), pel que les invadí i creà els assentaments de Palma, Maó i Pollentia. Les illes passaren a formar part de l’Hipània Citerior.

Fundada a l’època republicana, Pollentia arribà a ser la més important, els seus habitants eren principalment veterans de l’exèrcit amb les seves famílies vinguts principalment d’Hispània. Era una ciutat senyorial dotada de tots els serveis: clavegueram, aigua de les fonts properes ( i possiblement també de Ternelles), cisternes, pous negres, etc. Comptava amb els edificis públics propis de les ciutats romanes, els de funcions jurídiques, administratives, religioses i comercials. Hi havia un carrer porticat dedicat a botigues, semblant al que avui és Jaume III, segons ens explica Margarida Orfila, directora de les excavacions.

La urbe tenia una extensió aproximada de 14 a 16 hectàrees i podia estar totalment emmurallada, tot i que només se n’ha trobat part. A les foranes i en el segle I es construí el teatre que podia tenir una cabuda de 1500 persones. Encara no està molt clar però el port devia ser molt a prop del teatre, havia de ser un port important amb molta activitat per a poder abastir una ciutat d’aquestes característiques a més d’exportar el vi i l’oli d’aquesta terra.

Aproximadament, el període d’existència de la urbe va ser del 70 o 80 aC fins al segle V en el que, després d’alguns atacs dels vàndals i ja molt destruïda, va ser abandonada i emprada en part com a necròpolis.

Pollentia no només era la urbe sinó que també tenia els territoris dels voltants i un altre nucli que estava format per vil·les residencials o de descans, lluny de l’activitat de la ciutat. Ja hem dit que la urbe fou abandonada, llavors degué començar a formar-se Alcúdia que no prengué aquest nom fins al segle XIII. D'altra banda, el nucli de les vil·les residencials sí que mantingué el mateix nom que ha arribat als nostres dies amb molt poques variacions, Pollença.

                                                                                                       A.R.F.V.                 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb