URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Actuar a la fàbrica, sense partidismes.

Alternativa | 29 Desembre, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Al darrer ple es va aprovar la nostra moció donant suport al decret de batlia (veure article anterior amb la moció), amb els vots a favor d’UM-UNPI, PSOE, PP-UMP i Alternativa i el vot en contra del PSM.

Com ja vam dir, en principi la nostra moció demanava a la Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric que adoptés les mesures necessàries per aturar el deteriorament del bé catalogat de l'antiga fàbrica de tapissos Can Morató i que  iniciés el procediment  per l'expropiació per interès social de la mateixa. Però a la comissió informativa s’ens va mostrar el decret de batlia de 6  maig que coincidia en gran part amb la nostra moció i vam demanar el nostre suport a aquest decret.

A un informe fet el 24 de març, l’arquitecte municipal posa de manifest el perill per a persones i béns derivat del mal estat de  la fàbrica, bé catalogat en virtut d’acord del Ple del CIM de data 04.02.02. I es solicita a Patrimoni l’informe preceptiu, així com l’adopció per part de les mesures pertinents (multa coercitiva, declaració d’interés social a efectes d’expropiació, etc...) per fer efectiu el compliment dels deures imposats per la Llei 12/98, sense perjudici de les sancions que, en el seu cas, pertoquin.

Fa mesos que demanàvem al ple si Patrimoni havia donat resposta a aquest decret de batlia, i a la Fira vam aprofitar la presència del director de patrimoni, en Biel Cerdà, per demanar-li si ja havia donat resposta a l’Ajuntament, i ens va respondre que sí. El que és cert és que aquesta resposta va arribar el dia abans del ple via fax, una coincidència segons el regidor del PSM. Un minut abans del ple, el mateix Tomeu ens va mostrar l'informe, però ni en aquell moment ni ara el tenim i no podem fer una valoració del mateix.

Després, al debat de la moció va haver una gran quantitat de reprotxes entre el batle i el regidor del PSM centrats en tot el que no han fet uns i altres aquests anys. El que està clar és que ni uns ni altres poden estar massa orgullosos del que han fet fins ara.

Quan la fàbrica va ser catalogada a 2001 ja es descrivia el seu estat de ruïna i des d'aquell moment ha hagut una successió de decrets, ordres, informes... sense cap resultat pràctic. Resulta totalment incomprensible que a hores d'ara encara ni tan sols s’hagi posat una multa als propietaris. Ara és evident que l'estat de ruïna de la fàbrica s’ha agreujat, el que comença a ser un perill que ha obligat a tancar el camí públic de Can Joanot als vehicles.

El primer és posar els mitjans per aturar aquest deteriorament i evitar que ningú es faci mal. Al debat també va restar clar l’actitud per part dels propietaris de la fàbrica, no aturant la degradació de la mateixa.

L'article 101 de la llei de Patrimoni considera infracció molt greu l'incompliment per part dels propietaris del deure de conservar, mantenir i salvaguardar els valors d'un bé catalogat com la fàbrica.

Consideram que ja és hora d’iniciar el procés d’expropiació de la fàbrica. No ens va convèncer res  l’argument del regidor del PSM de que expropiar era un premi i que si s’iniciava l’expropiació es donava el  missatge equivocat de que només es pot protegir comprant el patrimoni. L’expropiació és la darrera eina que té l’administració per salvar el que encara es pugui salvar de la fàbrica. Ja han passat massa anys de passivitat tan per part dels propietaris com de l’administració.

El decret de batlia, que és el que es votava al ple, és correcte, ara esperam saber què diu l'informe de Patrimoni i què contesta l'Ajuntament. Pel que ha passat fins ara i pel que vam veure al ple, no podem ser massa optimistes a aquest tema.

El que hauriem de fer Patrimoni i l'Ajuntament és col·laborar, sense rivalitats personalistes i partidistes, i  més quan aquestes intitucions són dirigides per dues persones que han estat sòcies de govern.

P.D. El portaveu del PP-UMP va dir que havia entrat fa poc a la fàbrica i havia comprovat l’estat ruïnós de la mateixa. O sigui que aquell que ens va dir que érem com l’exèrcit de Pancho Villa (un orgull per a nosaltres) per saltar una barrera que impedeix el pas a un camí públic ara ha dit a un ple que havia entrat a una propietat privada...

Imatge del Centro Social Anarquista La Revuelta

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb