URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

L’aplicació de la llei antitabac

Alternativa | 31 Desembre, 2010 07:00 | facebook.com twitter.com

Avui, darrer dia de l'any, publicam un nou article de la nostra columnista habitual Toñi Valdivielso. Tot un luxe per acabar l'any de la millor manera.

L’aplicació de la llei antitabac

Si visquéssim a un món ideal, on tots ens respectàssim i pensàssim realment en els altres, no s’haurien de legislar aspectes que afecten els hàbits particulars. El problema és que com que això que la llibertat d’un acaba on comença la de l’altre no ho tenim molt clar, al final s’han de promulgar lleis com la que entrarà en vigor dia 2 de gener sobre la prohibició de fumar a llocs públics.

Vull començar dient que estic encantada amb aquesta llei. Com el 70% de la població no fumadora d’aquest país he hagut de patir durant molt de temps els fums d’aquells que feien servir el seu dret de fumar pràcticament arreu i sense consideració cap els altres, encara que també he compartit molts de moments amb amics, coneguts, familiars o simplement persones amb molta educació que pensaven en els que els enrevoltaven abans d’encendre un cigarro.

És obvi que hem avançat molt i pel bon camí. Tots els que tenim una certa edat  hem compartit classes amb alumnes que hi fumaven i, de fet, record la convocatòria d’una vaga a l’institut... perquè es va publicar una norma dient que només es permetria fumar als exàmens! I segur que tots  recordam els avions o les sales d’espera dels hospitals plens de fum. No obstant això, crec que encara faltava una passa més, la que ara es donarà. No acab d’entendre per què si vull fer un cafè a un bar o vull sopar tranquil·lament a un restaurant he d’arribar a ca meva com un salmó fumat. Tothom veia i ensumava que la llei de separació entre zones de fumadors i de no fumadors no es complia, i que tots els bars i restaurants petits eren vedats de caça dels amants del tabac.

Ja sé que se’m pot rebatre dient que el que podia fer era no sortir, o triar altres bars o restaurants, si tant em molesta el fum del tabac; qui hagi tret el nas de ca seva darrerament té la resposta: o em feia monja tancada sense vocació o si volia sortir havia de fumar passivament. També se pot argumentar que hi ha bars i restaurants que varen fer reformes per ajustar-se a la llei; me sap greu per aquesta minoria que va fer el que calia,  i supòs que demanaran compensacions econòmiques que tal vegada s’haurien de contemplar.

Xerrant de doblers, s’escolten veus que diuen que l’aplicació de la llei suposarà la ruïna per a molts de bars i restaurants, perquè la gent s’estimarà més quedar a ca seva que anar a fer una copa i no poder fumar.  No crec que sigui així. Països amb una forma d’entendre l’oci similar a la nostra, com ara Itàlia, ja fa un parell d’anys que prohibeixen fumar a establiments hotelers, i els seus comptes de resultats no se n’han ressentit. A altres llocs –estic pensant en Irlanda- semblava mentida concebre la cultura del pub dissociant la pinta de cervesa del cigarro. Doncs han aplicat una llei molt pareguda a la que s’aplicarà aquí i tampoc no ha passat res. La gent fuma fora i beu dins.

Igual que quan s’han endurit les lleis que tenen a veure amb l’alcohol i la conducció la gent no ha deixat de beure radicalment i ningú no s’ha arruïnat per això, estic convençuda que cap bar, restaurant o discoteca haurà de tancar per l’aplicació de la nova llei antitabac. Crec, a més, que és una passa valenta que beneficiarà la salut de la majoria de la població, tant dels fumadors (que sense dubte fumaran manco) com la dels no fumadors (que no haurem de patir fums aliens).

Dit això, no deix de veure la hipocresia d’uns governs que per una part legislen en contra d’una substància i per l’altra se lucren escandalosament d’allò que saben que mata. S’haurien de fer mirar aquesta esquizofrènia legisladora.

 

Imatge del bloc: http://www.tecuentodesdemalaga.com
 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb