URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Davant la corrupció: transparència i participació.

Alternativa | 03 Gener, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Dia 2 de gener ens despertàrem amb una notícia que tots sabíem i que per la seva espectacularitat no vàrem poder deixar de llegar:

Unas 500 personas están imputadas en Balears por casos de corrupción.

Las veinte causas aún "vivas" sobre presuntas corruptelas en Ayuntamientos, Consells insulares, Govern y otras administraciones públicas, cometidas en las pasadas y la actual legislatura, son las siguientes: Bomsai; Inestur-Voltor; Palma Arena; Andratx; Can Domenge; Son Oms; Maquillaje; Ibatur; Peaje-Carreteras; Fundació Illes Balears-Torre de Sant Elm; Scala-Consorcio per el Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB); Bitel-2; Turismo Jove; Ibatur; Funeraria de Palma-EFM; Ayudas del Consell de Mallorca; Mar Blau-Puertos del Estado; Relámpago; Canteras del Govern e Eivissa Centre.

Tots sabem el podrida que està la política y, sobretot, la vida política en moltes de les institucions que ens governen (i no parlo en passat, tot i que la majoria dels casos de corrupció són de la passada legislatura, perquè em costa creure que en aquesta legislatura tot s’hagi pogut fer correctament: encara que sembli un argument del PP, que algunes conselleries ocultin informes i auditories em preocupa). Tots hem vist els telenotícies i llegit la premsa. Dia rere dia trobem novetats en els molts casos de corrupció. Però, tot i això, el llistat dels casos i l’alt nombre de presumptes corruptes no deixen de sorprendre’ns.

Tot i que m'agradaria apuntar aquí que no tots els polítics són iguals ni corruptes i que aquests casos han afectat básicament a dos partits: PP i UM (es pot parlar de partits corruptes o només de persones?).

A partir d’aquí em sorgeixen dues reflexions. És possible que la política es faci de forma honesta i pel bé comú sense beneficiar-se’n un mateix o els que ens envolten? I la segona qüestió que se’m presenta és: no demostra el gran nombre de casos que la justícia, tal i com està, és incapaç de fer front al cúmul de feina que se li acumula? No seria necessària més rapidesa? No s’hi haurien de destinar més recursos?

La resposta a la segona qüestió pareix evident: si s’acumulen els casos de corrupció i es dilaten tant de temps, el més convenient seria posar més recursos que agilitzin la seva resolució.

Però la primera qüestió no sé si té resposta.  Ja cap al segle XIX es va teoritzar sobre el poder arribant-se a la conclusió de que el poder corromp. Si és així, com ens hem d’organitzar? Hem de seguir consentint que en la nostra societat hi hagi poderosos? Ens podem organitzar sense poder?

Aquestes preguntes han tingut tantes respostes com ideologies polítiques han existit. Però el que és evident és que la possibilitat de canviar les coses cap a una absència de poder avui dia està molt lluny. Que hem de fer doncs? Podem plegar-nos de braços creuats. Podem confiar en la justícia. O podem demanar mesures que tendeixin a la transparència en la gestió i que possibilitin la participació ciutadana.

Aquests dos factors, transparència i participació, són una de les eines que avui dia, i tal i com estan les coses, poden minimitzar el poder dels nostres governants i els poden dificultar la corrupció.

Per això, amb una sèrie de mesures senzilles (que per altra banda ja s’apliquen a alguns altres països), com són la publicació de les factures, contractes, etc. dels ajuntaments, institucions i organismes de govern, seria tot més transparent i fiscalitzable pel conjunt dels ciutadans.

I també dificultaria la corrupció si els ciutadans participessin en les decisions que afecten al comú, tant pel que fa als diners com pel que fa amb el conjunt de polítiques a adoptar.

Tenim un sistema obscur, gens participatiu, on el resultat de quatre anys de govern poden resultar en més de 500 persones imputades en casos de corrupció de tot tipus i en tot tipus d’institucions i illes.

Per això crec que aquesta vergonya l’hem de combatre no desmobilitzant-nos, sinó tot el contrari, activant-nos i exigint més transparència i més participació ciutadana. Que no tinguin via lliure per a seguir (presumptament) robant mentre nosaltres ens queixam des del bar.

 

Imatge extreta del bloc dels nostres companys d'Artà: http://verds-esquerra.blogspot.com/

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb