URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Precs i preguntes sobre el becut vermell

Alternativa | 06 Gener, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

  Al ple del mes de març de 2008 ja vam denunciar els abocaments incontrolats de la poda de palmeres que fan jardiners contractats per l'Ajuntament al solar municipal a Llenaire (veure article) . Més de dos anys després,  i a pesar de les promeses de solucions, vam denunciar que l'Ajuntament seguia sense controlar i gestionar correctament aquest solar, el que havia ajudat a l'extensió de la plaga del becut vermell (veure article).

Als darrers tres plens hem demanat al regidor de jardineria sobre la seva gestió de la plaga del becut vermell.

Al ple d’octubre ens vam centrar en la mala gestió que es feia del solar de Llenaire (on es deixaven dies les restes de palmeres infectades sense tractar). El regidor no va ser capaç d’assegurar-nos que es disposés de tots els permisos i va reconèixer que la Conselleria d’Agricultura havia demanat un millor control.

Preguntes:

- El regidor de jardins pot assegurar que les restes de podes de palmeres afectades pel becut vermell que s’ha abocat al solar de Llenaire han seguit el tractament correcte? Disposa de les següents autoritzacions a fi de dur-los a terme:

           · Declaració d'utilitat pública, interès social o general.

           · Autorització de la Direcció General de Residus de la Conselleria de Medi ambient.

           · Llicència d'activitats atorgada o pel Consell o per l'Ajuntament.

           · Llicència municipal.

           · Autorització de la comissió Balear del Medi Ambient

Respostes del regidor de jardins, en Martí Ochogavía:

«Fins ara, com podíem, llevaven les palmeres  al solar de Llenaire, també els particulars lleven restes  a la deixalleria a través d’una empresa, i s’asseguren que vénen totes desinfectades.

Cada mes són esquitades totes les restes de poda de Llenaire amb tres productes, quan s’ha pogut pegar foc s’ha pegat foc, pareix que no ha quedat cap resta de becut. La Conselleria d’Agricultura ha demanat un control millor. Estam fent feina amb la col·laboració d’una empresa per tallar 31 palmeres afectades, i hem comprat mil i pico de metres quadrats de plàstic per tenir un mes o dos mesos la caxofa infectada de les palmeres tancada i després cremar-la».

Al ple de novembre no ens va dir quina empresa feia feina per aquest tema per l’Ajuntament, ens va assegurar que s’havia demanat el tema a tres empreses i es va triar una.

Preguntes:

A l’anterior ple el regidor de jardineria en va explicar detalladament les mesures preses respecte a l’epidèmia de becut vermell. Va dir que una empresa llevava palmeres tallades i desinfectades de particulars, després de passar per la deixalleria, al solar de Llenaire Quin és el nom d’aquesta empresa? S’ha informat a les altres empreses i particulars d’aquesta possibilitat?

També va dir que havien cercat una empresa per col·laborar amb l’ajuntament per podar i tractar les palmeres afectades per la plaga? Quin és el nom d’aquesta empresa? Amb quins criteris ha estat triada? S’han fet els passos que marca la llei de contractació pública?

La resposta:

«Els ciutadans poden portar restes de poda a la deixalleria, i després Emser trasllada les restes a Llenaire. Es va a cridar a tres empreses i després es va triar la que es va considerar més adient per part de l’encarregat».

Al ple de desembre vam seguir demanant. De nou la triada per fer la feina va ser l'empresa del gendre d'en Martí, que ha passat de comunitat de bens a societat limitada.

A quines tres empreses es va convidar a fer feina  per podar i  tractar les palmeres afectades per la plaga? S’ha comprovat si s’han fet els passos que marca la llei de contractació pública?

«Es va convidar a Ponent Ecologic S.L., Ros i Hijos i Ramallet. Es va triar la primera, com no arribava a un import superior a 4.000 euros no feia falta fer un negociat».

No tenim gens clar que el cost sigui tan baix com ha senyalat el regidor i que tot s'hagi fet correctament, seguirem fent feina al tema.


 

Carta del Govern de resposta a un particular on s'indica que al solar municipal de Llenaire s'han fet dues inspeccions:

- El 18 d'octubre Agricultura ja va indicar a l'Ajuntament que havia adoptar les mesures fitosanitàries obligatòries.

- El 15 de novembre s'indica que les mesures adoptades són insuficients.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb