URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CXIII) Menorca novembre 2009 V.

Alternativa | 09 Gener, 2011 09:14 | facebook.com twitter.com

Espectacular necròpolis hipogènica formada per unes cent coves, la majoria d’elles artificials, situades a les parets del final dels barrancs de Binidalí i Son Domingo que formen Cales Coves, al terme d’Alaior.

És una de les majors concentracions de coves funeràries i ja reberen certa protecció al 1931.

N’hi ha de varis tipus: unes senzilles en forma de forn, petites i planta més o manco circular, poden datar del 2000 a l’1 aC. Altres més complexes i grosses, tenen més d’una dependència i solen tenir columnes adossades a les parets i només una té una columna exempta, l’entrada sol ser rectangular vertical. N’hi ha també de naturals, tancades amb un parament ciclopi.

A l’exterior d’algunes de les coves hi ha terrasses picades a la roca que possiblement s’empraren per realitzar-hi rituals funeraris, també se troben les típiques capades de moro, tallades a la roca per dipositar-hi ofrenes, llumetes...  

Amb l’arribada dels romans se deixà l’ús funerari de les coves i els mateixos n’ocuparen per diferents funcions. Amb el temps les empraren pescadors que hi guardaven els utensilis de les barques, més tard, als anys seixanta varen ser ocupades per la comunitat hippie que la convertí en una espècie de santuari fins que foren desallotjats i les coves se tancaren amb planxes i portes de ferro. Posteriorment algunes han estat obertes i emprades esporàdicament.

Arribar a la cala i mirar les parets impressiona, la feina feta és increïble, s’han de tenir en compte els mitjans que tenien en aquell temps. Algunes estan a llocs on és molt difícil accedir-hi, per el que les condicions de feina havien de ser extremes. Menorca és màgica.

                                                                                       A.R.F.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb