URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Planter municipal de becuts vermells

Alternativa | 12 Gener, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Les fotografies d'aquest article són un resum de la gran feina que ha fet el regidor de jardins al tema de la plaga del becut vermell: ha convertit un solar municipal en un immens planter. 
 
Les fotografies  han estat preses per una veïna aquests dies al solar municipal de Llenaire. El solar s'ha convertit en un planter de becut vermell, hi ha per tot amb menjar i protegits del fred pel plàstic. A més hi ha plàstics romputs i mal tancats i becuts que han sortit dels mateixos (ens ha enviat més fotografies i vídeos que esperam poder penjar en breu).
 
Fa pràcticament un any, des de que vam descobrir i denunciar les seves facturacions il·legals que venim demanant  la dimissió o cessament del regidor de jardins a cada ple. Aquest ha continuat al seu càrrec amb el suport del batle i la resta de regidors de l'equip de govern,  el que els fa corresponsables d'aquesta situació. 

Pel que fa als plàstics és evident que no s'ha complit el que diu sanitat vegetal de la Conselleria d'Agricultura (veure pdf): plàstic sí, però després de tractament i eliminació de brancam-fulles.

Embolicat i fumigació: segellat amb làmina de plàstic resistent i havent aplicat prèviament un tractament insecticida únicament a la valona. Requereix l’eliminació de les palmes de manera que es garanteixi l’absència de formes vives nocives.

 A Canàries estableixen aquest procediment:
http://www.picudorojocanarias.es/index.php/plan-de-erradicaci-prevenciainmenu-35/metodologmainmenu-38/eliminacie-palmeras-afectadas-mainmenu-51.html

Dossier informatiu a:
http://www.picudorojocanarias.es/index.php/dossier-informativo.html

 

 

 Als que pensen que aquest tema només afecta a un grup de particulars que tenen palmeres, o que es tracta només d'un tema estètic, que no es confonguin. Estam davant d'un greu problema ecològic. Aquest és el que ha comentat Emilio Laguna a través d'en Biel Perelló que també ens ha facilitat els enllaços amb més informació.

Emilio Laguna Lumbreras, cap de secció de protecció de recursos naturals (Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana)

 Com que al País Valencià en tenim ja prou de problemes amb aquesta espècie comença a haver-ne un cert 'cos de doctrina'. Els especialistes pensen que el 'picudo rojo', com hom diu en castellà, afecta preferentment a les palmàcies de fulla pinnada com ara les Phoenix (al nostre cas, a banda de les cultivades, afectaria també al possible endemisme Ph. iberica, encara en estudis de corroboració de la seua validessa taxonòmica), vegéu dades sobre aquesta palmera als meus blogs http://sebcp.blogspot.com i http://filmednews.blogspot.com

 El que sembla estar prou comprovat és que a les palmàcies de fulles palmejades com Ch. humilis (també moltes ornamentals com ara les Washingtonia, Livingstonia, etc.) l'enemic seria sobretot un altre insecte al.lòcton que arribà a la península fa ja uns anys, la papallona Paysandisia archon. A tot cas és fàcil que una vegada hagi afectat seriosament a les Phoenix, el Rinchophorus ataqui també altres palmeres com els nostres margallons= garballons = Chamaerops humulis

On hi ha més experiència amb el tema és al País Valencià, que tenim just a la vora. I també a Canàries (ho teniu tot a http://www.picudorojocanarias.es/ )

Vos suggereixo aquesta lectura i visualització de reportatge.
http://amicsarbres.blogspot.com/2010/05/de-lluita-contra-el-morrut-vermell.html

La Generalitat Valenciana fa servir metodologia dura... el problema els supera:
http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/Cemex/incinera/3000/palmeras/picudo/rojo/elpepiespval/20101208elpval_10/Tes

Més informació interessant:
http://www.ecologistasenaccion.org/article4105.html
http://pabloesparza.blogspot.com/2010/01/picudo-rojo-informacion-de-la.html
http://www.ecologistasenaccion.org/article18765.html
http://www.accioecologista-agro.org/spip.php?article1133
 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb