URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La Banca guanya 1

Alternativa | 02 Febrer, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Fa un temps que s’està dient que la vertadera culpable de la crisis econòmica que fa tres anys que ens té presos és la banca. I és cert. Però també la banca és la major beneficiària d’aquesta crisi, encara que sembli mentida.

Després d’un temps incert, d’algunes fallides de bancs, de parlar de refundar el capitalisme… la banca és la màxima beneficiària d’una situació com l’actual amb més de 4.000.000 aturats a Espanya. Però anem per parts.

La crisi i la pressió dels mercats (que no és més que un eufemisme per nomenar als bancs i grans empreses) han propiciat tota una sèrie de mesures adoptades pel govern (deixarem clar des del principi que un govern així no és d’esquerres) en favor d’aquests.

En primer lloc es varen injectar molts milers de milions d’euros als bancs per tal d’assegurar la seva supervivència, això si, sense que l’Estat fes menció de nacionalitzar-los o posar mesures més restrictives pel seu control.

El segon pas en aquest sentit fou el de propiciar les fusions de les caixes d’estalvis que passaven a convertir-se en semi-bancs. A partir de les fusions les caixes passaven a tenir accions, cotitzar en borsa i estar regides per consells d’administració que tendien a llevar els controls públics que per llei tenen les caixes (hem de pensar que les administracions locals i autonòmiques tenen representants a les caixes). D’aquesta manera els bancs podrien comprar les accions de les caixes (que recordem que eren les seves majors competidores). I, a més, amb aquesta fòrmula, les caixes-bancs ja no tenen l’obligació de mantenir el 50% dels beneficis en Obra Social.

Però la cosa no acaba aquí, recentment s'ha aprovat una llei que obligarà a pràcticament totes les caixes a convertir-se en bancs amb l’excusa de que es necessita inversió externa per a poder acontentar als mercats que els posen una espècie de “proves d’estrès” per veure si són o no fiables. Així, fins i tot les caixes més fiables  es convertiran en bancs amb accions que podran ser comprades pels majors bancs (BBVA, Santander, etc.). Però aquesta operació no és suficient pels bancs: el Banc d’Espanya obliga al govern a ser el primer accionista en comprar accions de les caixes amb problemes per tal de posar-hi molts milions d’euros i així fer el “producte més apetitós” als inversors estrangers.

Per resumir aquest punt: els bancs han aconseguit que els seus màxims competidors (les caixes) siguin reconvertides per llei a bancs per a poder-les absorbir. I tot això gràcies al Govern, que a sobre assumirà tots els riscos de l’operació i invertirà milers de milions d’euros. Tot això a costa de tres aspectes bàsics per a la ciutadania: a)l’Obra Social ja no serà per llei tant important; b)les caixes, amb aquest procés incert, donen menys crèdit i la gent se’n va cap als bancs (hi ha hagut un canvi de clientela que ha afavorit a aquests darrers); c) el control públic de les caixes, més dedicades a la realitat regional que a l’especulació, desapareixerà.

En faro ja el veia clar fa un parell d'anys.

 


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb