URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La banca guanya 2.

Alternativa | 05 Febrer, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Al que havíem comentat a l'article anterior, la banca guanya, li hem de sumar una altra victòria dels bancs: el deute extern del Govern. El capitalisme és, en essència, especulació. Ho demostra la història i ho hem comprovat amb la bombolla immobiliària. Es va especular tant amb el preu de la vivenda, que pujava i pujava, que al final va estallar: els pisos i cases no valien tant com el que s’havia pagat per elles i els bancs (grans inversors) es varen haver de menjar paquets de cases que havien comprat a preus alts i que no podien vendre (tot això resumint-ho molt, perquè les cases eren de les persones que no han pogut pagar les hipoteques abusives). El negoci dels bancs ha fet fallida i havien de trobar una altra bombolla especulativa per a poder sortir del pou. I l’han trobada: el deute extern dels governs.

Els governs necessiten demanar crèdits a grans inversors per tal de dur a terme les seves polítiques i els seus macroprojectes. Per fer-ho emeten deute pública (que no és més que demanar un crèdit) a interessos cada cop més alts per a poder-la vendre ràpid. Però els interessos que paga l’Estat també van en relació al suposat risc que creuen que tenen els mercats i les empreses d’avaluació del risc. Així es completa un cercle viciós en que com més precària és la situació de l’Estat, més alt és l’interès que paga i més alts són els guanys dels bancs i grans inversors. Això ens porta directament a que els majors beneficiats de la mala situació econòmica són els bancs. I que poden fer ells per a seguir mantenint aquesta situació? Doncs molt senzill: no donar crèdits (que és el que passa) i seguir pressionant al Govern per a que adopti mesures de precarització dels treballadors. Com més aturats, més risc i més beneficis pels bancs.

I això ens porta directament a una nova victòria dels bancs: la progressiva privatització del futur de les persones amb els plans de pensions privats (que generalment els venen els bancs). Tant parlar de la precària situació del sistema de pensions i tant crear por amb la reforma de les pensions, la demanda d’aquests tipus de plans ha crescut només a Mallorca un 15% de mitjana y supera el 30% en un any. Així un de cada cinc mallorquins té una assegurança de jubilació privada. (font Diario de Mallorca).

Encara que tot sembli una espècie de conspiració, el cert és que és ben patent que qui mana avui en dia són els bancs (mal anomenats mercats) i que el govern no ha fet més que de titella d’aquests. I en aquesta tesitura hi perdem els de sempre, els que sobrevivim amb treballs precaris, els que no tenim treball, els que no rebem crèdits, els que ens pugen les hipoteques, els que no podem marxar de casa dels pares... en fi, la immensa majoria de persones normals i corrents que dia a dia veiem més precaritzada la nostra vida.

Fotografia de automatics.


 
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb