URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Desconfiau dels desmereixedors de la nostra llengua

Alternativa | 09 Març, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Un  nou regal del nostre amic, en Mariano Moragues. Si voleu escriure o que publiquem alguna cosa, només ho heu d'enviar a alternativaperpollenca@gmail

Guardau-vos com d’unes cases que cauen, dels polítics i d’aquells que dejecten, menyspreen, infravaloren..., la nostra llengua, siguin mallorquins, forasters o estrangers. Mal sigui fortet el dir-ho així, són incults ignorants, o prepotents, o cercadors de vots, o manipuladors o mentiders... i quasi sempre anticatalanistes. A vegades  una mescladissa de tot plegat. Com exemple basta analitzar el que feren els polítics del PP a València: decidiren que el valencià era una llengua distinta del català, així com per aquí hi ha gent que diu la mateixa bajanada del mallorquí, afirmacions que no tenen cap ni centener; van contra la ciència lingüística, la història i el sentit comú. Ve a ser com si els polítics poguessin decidir d’un dia per l’altre que dos i dos fan cinc.

No fa massa, l’endemà que al Senat es pogué emprar per primera vegada el català amb traductors simultanis, Mariano Rajoy digué que això no succeïa a un “país normal”i que el problema de la llengua no era un “problema real”. Carles Capdevila prengué les messions i ajustà el tasco a Rajoy amb unes reflexions, ben aclaridores per no deixar-se aglapir dins la tranyina de manipulacions i mentides amb que sovint s’argumenta per confondre la gent i atacar la nostra llengua, fins i tot dins ca nostra mateix.

 Vet-ací aquestes sucoses reflexions:

“Desconfiaré sempre de qui no respecti la meva llengua. Perquè, en fer-ho, demostra que no em respecte a mi, i alhora no respecte un bé cultural essencial. Desconfiaré sempre de qui no trobi normal el seu ús institucional i simbòlic, perquè no troba normal la meva realitat cultural i perquè a sobre es pensa que té dret a decidir què és la normalitat, i curiosament la normalitat és ell, i no jo. Desconfiaré sempre del qui digui que el meu problema no és real, perquè em menysté a mi i perquè es creu amb el poder decidir què és real, i casualment també ho és ell, i no jo. Desconfiaré sempre del qui digui que les llengües són per entendre’ns i no per crear problemes, i faci servir aquest argument precisament per crear problemes amb les llengües. Desconfiaré sempre de qui manipuli realitats deliberadament i gosi acusar llengües perseguides de ser les perseguidores. Desconfiaré sempre de qui vegi com a despesa innecessària la promoció de la meva llengua i com inversió imprescindible la promoció de la seva. Desconfiaré sempre de qui vulgui acomplexar-me perquè parl amb naturalitat la llengua dels meus pares. Desconfiaré sempre de qui em negui la llengua, perquè em sent compromès amb els que l’han salvat perquè jo la pugui ensenyar als meus fills. I procuraré enfadar-me poc, només el que trobi normal i davant amenaces que jo consideri reals. I sempre, però  sempre, plantaré cara”

Preniu llum de na Pintora i no vos deixeu embolicar amb raons foradades i posau barra de cap als arguments que neixen de motius espuris, d’ignorància, d’alienació, de prepotència o mala-pell. Alguns sols tiren terra dins s’escudella i punyen el vesprer, per crear divisions i conflictes, amb la barra i el cinisme de fer-ho en nom de la llibertat, quan l’única llengua imposada constitucionalment a les nostres terres és el castellà.

              Mariano Moragues Ribas de Pina

A València Camps ha modificat arbitràriament i expressament la
legislació valenciana per a poder forçar al tancament de TV3.

 

 

 

                                                                            

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb