URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La culpa és dels immigrants.

Alternativa | 14 Març, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

En la continuación del artículo teneís el mismo artículo en castellano

Estam en temps de crisi, moments difícils , el nombre d’aturats no deixa de créixer com tampoc ho ha fet  la desesperació de tots aquells que fa uns anys varen demanar una hipoteca per pagar un pis i ara es troben sense pis  i endeutats de per vida.   Molta gent ho està passant molt malament i inclús gent que formava part de la classe mitja es veu obligada a acudir a menjadors socials.  Tot això es tradueix en sofriment, desesperació i sovint  en intolerància

En èpoques com l’actual  es reprodueixen multitud de comentaris i rumors sense cap tipus de rigor que fan referència a la situació dels immigrants. Es comenta el suposat tracte de favor que aquests  reben tant dels serveis socials com dels sanitaris, es sent més que mai el tòpic de que venen per llevar-nos la feina, se’ls relaciona amb la delinqüència fins arribar  a l’extrem d’organitzar campanyes com la que recentment  va fer el PP de Catalunya sobretot a Badalona.

El reconegut Economista i Activista social Arcardi Oliveres explicava en una interessant conferència sobre l’origen de les migracions una seria de qüestions que tots els ciutadans hauríem de saber a l’hora d’opinar sobre els nouvinguts. Algunes d’elles són les següents:

·        Les migracions han estat constants durant la història , actualment a Europa hi ha 30 milions d’immigrants però al s XIX d’ Europa varen sortir 50 milions d’Europeus cap a altres continents.  Molts dels nostres avis varen haver de cercar-se la vida per les Amèriques.   Com a mostra va posar l’exemple, d’una placa que va descobrir en un viatge a Menorca, a l’ermita del Toro,on es fa referència a la gratitud dels Menorquins cap al poble d’ Algèria, ja que en èpoques de mala collita, els illencs viatjaven fins allà per aconseguir aliments.

·        Hi ha una falsa percepció de que els immigrants reben de nosaltres més de que ens aporten. Això al menys en termes econòmics és fals. La immigració a Espanya resol el problema de l’envelliment de la població. Degut a que als finals dels 70 i començaments dels 80 va acabar el boom de la natalitat, s’ha produïts un desajustament de la piràmide de la població, ja que la gent que suposadament havia de nàixer en aquells temps ara estaria en edat de treballar, aquesta manca de ma d’obra la solventem gràcies als nouvinguts.  Si no fos per ells no podríem pagar ni les pensions dels mes grans ni l’educació dels més joves.

·        La presidència del govern estatal fa molts anys que estudia el que s’anomena el balanç econòmic de la immigració, que no és altre cosa que el que aporten econòmicament  a l’estat i el que reben.  Aporten el que cotitzen a seguretat social, a més a més de l’IRPF, si tenen papers, fins hi tot si no tenen papers aporten els imposts indirectes (Iva,benzina, tabac etc).  Per altre banda reben assistència sanitària, educació, protecció social, places de guarderia etc. Aquest balanç, segons els estudis de la presidència del govern suposen uns 6000 euros nets a favor de l’estat.

Les migracions, tal com explicava Arcadi s’han produït des de sempre i es seguiran produint inevitablement. Són un fet inevitable amb els seus aspectes positius i negatius. A part dels aspectes econòmiques també tenen moltes implicacions de tipus social i cultural. S’haurien de percebre més que com un problema com una oportunitat d’aprendre a conviure i a ser més tolerants. Es molt fàcil en moments de desesperació donar la culpa als sectors més dèbils, històricament ha succeït molts de cops,  així els vertaders culpables passen desapercebuts. Els culpables de les nostres penes no són aquells que venen a cercar-se la vida simplement per subsistir, no són aquells que envien 4 duros a casa seva si és que els han pogut estalviar. Tal vegada els responsables són aquells que han malgastat els nostres diners cercant els benefici d’uns pocs en llocs de defensar els interessos generals, o aquells que s’han dedicat a especular de forma totalment irresponsable sense tenir en compte les limitacions dels recursos naturals i econòmics. 

La conferència d' Arcadi Oliveres 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb