URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La intolerància ha de ser combatuda amb coneixement i cultura

Alternativa | 17 Març, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

Fa uns dies, el divendres dia 11 i el diumenge 13 de març, la intolerància i la inconsciència d’alguns incults han tornat a provocar destroces a alguns dels pocs llocs que fan homenatge a la memòria històrica i que rememoren a les víctimes de la Guerra Civil a Mallorca.

 

El Bosc de la Memòria ha aparegut ple de pintades de l’estil de “camaradas, Arriba Falange Española”. I també el cementiri de Palma, on s’hi ha d’ubicar el Mur de la Memòria, ha patit pintades d’aquesta mateixa gent. “Rojos asesinos” cridava en color blau la pintada al mur del cementiri.

 

La veritat és que és indignant veure com hi ha una part de la societat que encara polemitza quan es fan passes cap a la recuperació de la memòria històrica i es treu de l’oblit a milers d’assassinats per un cop d’estat militar i feixista. Diaris, tertulians televisius i radiofònics no deixen de parlar de que la memòria històrica no és més que una cosa que no s’ha de moure perquè reobri ferides i és com “un cubell de merda”. Fa poc al programa del Follonero (Salvados) es va tractar aquest tema i va ser molt explicatiu quan una neboda neta va dir “no és merda, és el meu oncle”.

 

Les ferides no es reobrin, sinó que estan obertes i no es tancaran fins que es faci justícia amb les víctimes i se les pugui dignificar i enterrar dignament.

 

Actualment hi ha nombrosos impediments per obrir les fosses comunes, tot i haver-hi una llei. Fosses comunes que només a Mallorca es compten en més de 100 i que cal obrir i estudiar per a posar llum a una època que ha de passar de ser Memòria a ser Història. I això només succeirà quan la societat assumeixi els fets així com van ser.

 

Actes com les pintades als llocs d’homenatge als republicans no fan més que demostrar que el tema encara no és història sinó que es veu per una part de la societat com una confrontació.

 

Per això des d’Alternativa per Pollença volem mostrar el nostre rebuig a aquests actes d’intolerància i incultura que porten a fer malbé els llocs de la memòria d’unes persones que foren assassinades per les seves idees, pel que sabien o per simple rancúnia. La intolerància ha de ser combatuda amb coneixement i cultura i això és feina de tots, institucions, historiadors, mitjans de comunicació i la pròpia ciutadania, que han de mostrar com va ser la història, l’han de fer pública i han d’ajudar a tancar les ferides fent el que les famílies de les víctimes demanen: tenir als seus morts a un lloc digne i no a una cuneta.

 

Fotos extretes de: CONTRAINFORMACIÓ MALLORCA
 

A continuació podeu trobar el Comunicat de Memòria de Mallorca.

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb