URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Per què segueixen pagant un cànon abusiu?

Alternativa | 18 Març, 2011 07:00 | facebook.com twitter.com

  Fa poc més d'un any, al ple de gener de 2010 vam ser el primer municipi de l'estat en aprovar per unanimitat la nostra moció demanant l'exempció del pagament del cànon digital. A la mateixa demanavam reclamar a les empreses proveïdores la quantitat abonada en concepte de cànon. Sent notícia a nivell estatal

Uns quants mesos després de la nostra moció  i de les proposicions no de llei al Consell i Parlament, ens dona la impressió de que  no  s'ha fet res, ni tan sols s'ha quantificat el que s'ha de reclamar a proveïdors i entitats de gestió de drets d'autor. A aquests darrers mesos hem demanar a quatre plens consecutius, per escrit, al regidor d'hisenda si es segueix pagant el cànon digital,  i si aquestes factures, com marca la llei, especifiquen el concepte que es paga en forma de cànon, sense obtenir cap resposta per part del mateix. Un  doble incompliment; del deure de contestar per part del regidor  i  de l'execució d'una moció municipal.  Un incompliment que a més a més es fa a costa dels nostre doblers, quan hi ha particulars que ja han aconseguit sentències que han ordenat la devolució del importe del cànon al acreditar que "el suport s'ha emprat per a una altra finalitat diferent de la reproducció d'obres d'autors, que constitueix la causa de tributació. Cosa fàcilment demostrable al  nostre Ajuntament.

Al passat mes de gener el Tribunal Europeu va ratificar la sentència contra l'aplicació del cànon digital a l'Estat espanyol,  reafirmant la sentència que enfrontava la Societat General d'Autors i Editors amb l'empresa Padawan de Barcelona. El nou pronunciament es va produir arran d'un altre litigi entre l'SGAE i una empresa informàtica de Tenerife. Aquesta empresa va demandar el cànon, que considerava abusiu, als jutjats, i el jutjat corresponent va demanar el pronunciament de la justícia europea, cosa que tècnicament es coneix com una qüestió prejudicial.

A més a més aquest mes de març l'Audiència de Barcelona, tenint en compte el pronunciament de la justícia europea, ha absolt  la botiga informàtica Padawan de pagar el gravamen que li exigia la SGAE per la venda de suports digitals.

L'Associació d'Internautes ha considerat aquesta decisió "un triomf de la lluita" que han dut a terme des del 2003, i ha animat a totes les administracions públiques i empreses a reclamar els diners que han pagat durant vuit anys a les entitats de gestió de drets d'autor (article).

"El cànon digital s'està aplicant de manera arbitrària i indiscriminada, i l'audiència provincial s'ha reafirmat en el que ja va dir el Tribunal de Justícia Europeu; no es pot pagar per una cosa que no s'està utilitzant".

El cànon que paga l'Ajuntament repercuteix en els ciutadans en forma d'impostos indirectes. Un any després de la moció i amb aquestes darreres sentències ja és hora que el regidor faci alguna cosa per complir la moció i que ens tornin el que s'està pagant de manera abusiva. 

  El Tribunal europeu, a instància de l’Audiència Provincial de Barcelona, ha determinat que la forma en què l’Estat espanyol ha establert el cànon (0,17 eur per a CDs; 0,44 eur per a DVDs; 1,10 eur per a telèfons i PDAs; 3,15 eur per a MP3 i 12 eur per a discs durs) és abusiva i la aplicación indiscriminada del canon por copia privada, en particular en relación con equipos, aparatos y soportes de reproducción digital que no se hayan puesto a disposición de usuarios privados y que estén manifiestamente reservados a usos distintos a la realización de copias privadas, no resulta conforme con la Directiva 2001/29.”

 Del blog de JRMora

 

 

 


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb