URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Medi Ambient (2a part)... Pla de Futura Gestió (VI)

Alternativa | 02 Abril, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Continuam amb la publicació del nostre PLA DE FUTURA GESTIÓ pel municipi perquè sigui enriquit amb les propostes de canvis, noves inclusions o aportacions de tothom que vulgui dir-hi la seva. Aquest apartat constarà de vàries entregues. 

.

3.2 MEDI NATURAL.

.

Pollença gaudeix d’una gran diversitat d’ecosistemes; muntanya, costa, zones humides i mar. Aquest ecosistema i paisatge són un privilegi que converteixen a Pollença en un lloc singular i atractiu.

En el medi urbà substituirem o plantarem a les noves zones enjardinades plantes autòctones que no precisin per al seu creixement i subsistència quantitats  d'aigua que es precisen per al consum humà.

 

1- Realitzarem actuacions d'embelliment paisatgístic encaminades a millorar la imatge visual del nostre poble: eliminar senyalització obsoleta, i regular la publicitat vertical (tanques publicitàries, cartells, etc.),...

 

A. PLATGES i COSTA i MAR.

La costa de Pollença té un gran varietat paisatgística amb platges, cales, penya-segats, illots i un relleu escarpat  únic. La longitud de la costa és molt gran i és una de les fonts de major riquesa de municipi. En aquest sentit millorarem la comunicació i transferència de informació i peticions amb Costes i Ports.

El manteniment de les platges. No es pot fer a canvi de la destrucció dels fons marins. La regeneració artificial de les platges suposa un fort impacte ambiental, ja que suposa la destrucció dels fons marins i de les comunitats biològiques que hi viuen.

 

PROPOSTES

1. Promourem actuacions directes sobre les causes de la desaparició de l'arena a la costa com revegetar el litoral del Port.

2. Reforçarem els plans de neteja del litoral interanual.

3. Farem complir la llei de costes i denunciarem les males pràctiques amb l'objectiu de que tothom pugui gaudir d'aquest bé públic.

4. Farem complir a Costes el seu anunci d’obrir un passeig a la Zona de Formentor.

5. Proposarem al pla de gestió de LIC, proposar que tota la zona de la platja d’Albercuix, on hi ha Nacres, sigui un lloc d’amarrament controlat, amb pantalans flotants o boies, gestionats des del mateix Ajuntament.

6. Evitarem els abocaments de residus i d’aigües residuals i mantindrem netes les aigües:

   a. Farem una ordenança de clavegueram i fosses sèptiques, amb servei de control i vigilància; localització i reparació de les fuites d'aigües residuals al Ports, separació progressiva de les aigües residuals de les pluvials.

   b. Realitzarem campanyes educatives de sensibilització als usuaris d’embarcacions. Sobre selecció i gestió dels residus a bord, utilització de productes biodegradables, estalvi d'aigua i respecte a la vida marina.

   c. Col·laborarem amb les empreses nàutiques per aconseguir que totes disposin d’un sistema de gestió ambiental certificat. Amb incentius via taxes de residus o similars

   d. Inspeccionarem els negocis i indústries locals potencialment contaminats.

   e. Donarem informació periòdica i pública sobre l’estat i qualitat d’aigües de bany no només als panells sinó també a Internet.

   f. Demanarem a Costes la gestió pública dels amarraments  de la Badia de Formentor.

   g. Millorarem el Pla de Gestió de la Conselleria respecte a la protecció de la Posidònia.

 

B- ZONES HUMIDES.

Pollença té tres importants zones humides amb una gran diversitat florística i faunística.

 

a) LA GOLA.

- Impulsarem una nova gestió per la zona humida de La Gola, millorant la conservació i recuperació d'hàbitats, sense ocupar ni degradar més la zona humida.

- Col·laborarem a mantenir, potenciar i divulgar el Centre de turisme ornitològic La Gola, com una part de l’oferta de turisme de qualitat i ambiental de Pollença.

- Mantindrem obert el Centre de Turisme Ornitològic durant tot l'any, millorant la seva dotació de personal i el programa d'activitats pel que fa a la població local.

 

b) L’ ALBUFERETA.

És la tercera zona humida de l’Illa en extensió i importància. Declarada Reserva Natural l’any 2001.

- Participarem activament a la  Junta Rectora del Parc.

- Demanarem una major protecció i recuperació de la zona.

- Realitzarem una vigilància i actuació efectiva per evitar abocaments incontrolats i noves urbanitzacions.

 

c) L’ULLAL.

- Impulsarem un pla de recuperació. La zona ha d'ésser un corredor verd per descongestionar el litoral urbanitzat.

 

C- MUNTANYA.

A Pollença disfrutam de l’extrem septentrional de la Serra de Tramuntana; torrents, coves, avencs, flor ai fauna variada i una zona ideal pels excursionistes i també pels esports d’aventura, l’espeologia, l’escalada...

.

1. Reclamarem al Govern de la dotació d'una oficina de gestió al nostre municipi per al Paratge Natural de la Serra de Tramuntana i la Reserva Natural de l'Albufereta.

2. Augmentarem la informació disponible sobre les rutes excursionistes de Pollença, fent especial èmfasi a la informació de caire ambiental (biodiversitat, presència de plantes autòctones i endemismes, fauna, història en els usos, etc.) (cartelleria i senyalística a l'efecte). Cal impulsarem i potenciar el turisme alternatiu, especialment el de primavera i tardor, generant activitats i punts d'atracció idonis, permetent allargar la temporada i millorar la qualitat de les estades, especialment a nivell econòmic.

3. Demanarem als Serveis Hidràulics de la Conselleria de Medi Ambient el manteniment de la riquesa de flora i fauna dels torrents, evitant que la neteja dels jaços suposi la destrucció d'aquests ecosistemes tan especials.

4. Realitzarem  un diagnòstic científic del grau de contaminació del llit del torrent de Sant Jordi i el rehabilitarem

5. Farem efectiva l’obertura de camins.

6. Verificarem i controlarem l’aplicació de Plans contra  Incendis Forestals, inundacions i despreniments.

.

Fotografia de la zona humida de la Gola treta del Fotobloc de Biel Perelló

.


Punts anteriors del PLA DE FUTURA GESTIÓ:

1- Informació (part.1).

2- Informació (part.2).

3- Atenció als ciutadans (part.1).

4- Atenció als ciutadans (part.2).

5- Medi Ambient (1a part).

RECORDAU:

- El PLA DE FUTURA GESTIÓ és un programa de gestió del municipi a llarg plaç i no només pels propers 4 anys.

-Som conscients que amb la situació econòmica i amb el desgavell organitzatiu que pateix l'ajuntament en aquests moments, aquest PLA DE FUTURA GESTIÓ no és realitzable en un temps breu.

Els nostre propòsit en fer aquest pla no és altre que mostrar la nostra idea de poble per al futur i demanar-vos que ens faceu les aportacions que cregueu necessàries mitjançant aquesta eina democràtica que és el bloc. Totes les propostes, crítiques o idees seran ben rebudes, debatudes i, si escau, afegides al PLA DE FUTURA GESTIÓ definitiu.

A continuació trobareu el punt 3.3 RESIDUS.

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb