URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Tal dia com avui...

Alternativa | 14 Abril, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Tal dia com avui però de fa 80 anys, el 14 d'abril de 1931, la ràdio cridava pels seus altaveus: "s'ha proclamat la República"... "el Rei Alfonso ha partit"... "a totes les ciutats i pobles d'Espanya les banderes tricolors ja onejen als balcons dels ajuntaments"...

I la gent sortí al carrer. Les places i avingudes de tots els pobles de la geografia espanyola s'ompliren de gent amb un somriure a la cara. Homes i dones, treballadors la majoria, demostraven públicament la seva alegria. Era l'inici d'un temps nou, lluny de la dictadura feixista de Primo de Rivera i de governs monàrquics despòtics. Era temps d'esperança i, per tant, d'alegria.

I Pollença no en fou una excepció. La banda de música, com passava a totes bandes de l'Estat, com si s'haguessin posat d'acord, va sortir al carrer. Per tot el poble es sentiren les cançons insígnies de la República, l'Himne de Riego, la Marsellesa... 

La Segona República era arribada a Pollença, els nins tingueren un refresc a plaça i a molts punts del poble moltes persones es saludaven efusivament i brindaven pel futur. Segurament la nit fou molt llarga per a molts i el dia següent degué ser dur. Però s'havia de treballar dur per a que aquesta conquesta del poble tingués els seus fruits.

Els anys posteriors foren de molts canvis, que per alguns foren massa i per altres massa pocs. Però el que si fou, va ser el primer període democràtic real de la història d'Espanya. Un període que a dia d'avui és molt fàcil de jutjar i de teoritzar. Però el que és cert és que només un cop d'Estat feixista i una posterior Guerra Civil va acabar amb les esperances de tantes i tantes persones. Esperances que no només foren enterrades metafòricament, sinó també físicament amb els milers d'assassinats pel feixisme.

Esperem que un dia aquesta il·lusió que es visqué un dia com avui, però de fa 80 anys, torní i la gent torni a sortir al carrer, feliç perquè el Rei ha marxat i perquè s'inicia un nou període polític, diferent, participatiu i que tengui en compta a totes les persones i no només a unes quantes. I esperem que cap cop d'Estat, ni feixista ni de cap tipus, aconsegueixi esborrar el somriure de les cares.

 

Imatge del 14 d'abril de 1931 a Barcelona.

Treta de: http://www.sapiens.cat

AVUI

19h. Plaça dels Seglars

Acte d'homenatge als republicans.

Música i poesia republicana, i ofrena floral.

Tothom està convidat a participar.


 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb