URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La il·legalització de Sortu

Alternativa | 16 Abril, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

 Un nou bon article de na Toñi per reflexionar i debatre.

Mai m’ha agradat l’anomenada Llei de Partits. Crec que legislar a cop d’opinió pública és un error, i fer una llei únicament i exclusivament per evitar que l’esquerra abertzale es presenti a les eleccions és un desgavell que segurament d’aquí cinquanta anys s’estudiarà a les facultats de dret com a exemple del que no s’ha de fer.

Partint de la base que per mor de la Llei de Partits la legalitat d’un partit la decideix el poder judicial, Sortu va fer uns estatuts que li permetessin presentar-se a les eleccions municipals del 22 de maig. De fet, va sol·licitar l’assessorament de reconeguts experts en dret constitucional per complir escrupolosament amb tot allò que se’ls demanava. En la meva opinió, no s’ha donat prou importància –perquè no interessava- al fet que els estatuts de Sortu condemnaven "sin ambages" tot tipus de violència i, específicament, la d’ETA. (Nota al marge: què passaria si se demanàs la condemna de tot tipus de violència, inclosa la feixista, a tots els membres del PP?)

Però aquesta passa tan decisiva no ha bastat. El Tribunal Suprem ha decidit que Sortu no és un partit legalitzable. Això sí, algun dubte hi ha d’haver perquè enlloc d’aprovar la resolució per unanimitat, set dels nou magistrats hi varen votar en contra. La cosa ha estat tan ajustada que si tan sols el President hagués votat a favor de la legalització, aquesta s’hagués produït, encara que hi hauria hagut un empat a vuit, per mor del seu vot de qualitat.

Els partidaris de la legalització varen fer públics uns vots particulars realment durs contra els seus companys de Sala, als quals acusen de desconèixer totalment el valor decisiu que la jurisprudència dóna a la renúncia de la violència i de substituir la valoració de la prova per la construcció d’un relat basat en cites parcials i conjectures incompatibles amb innumerables elements probatoris. És a dir, afirmen que la sentència no s’ajusta a dret i es basa en conjectures i no en proves. Visca l’estat de dret!

Però segons la decisió de la majoria del Suprem, Sortu suposa una amenaça objectiva i greu per a la democràcia, l’estat de dret i els drets fonamentals de la resta dels ciutadans, i fins i tot arriba a afirmar que el rebuig de la violència i l’actitud, aparentment democràtica de Sortu, no és real. És a dir, els magistrats estan castigant el que ells pressuposen que pensen els membres del partit. En la meva opinió, aquestes afirmacions són una aberració i una vertadera amenaça per a la democràcia. Penalitzen el pensament, com si d’una novel·la d’Orwell es tractàs.

És més que probable que el Tribunal Constitucional desdigui la Sala 61 del Suprem i permeti la legalització del partit abertzale. Si pesa més el conservadorisme del Constitucional que el sentit comú, és segur que el Tribunal d’Estrasburg acabarà donant la raó a Sortu. Lamentablement, serà massa tard en qualsevol dels dos casos, perquè no hi haurà temps material per presentar-se a les eleccions. Mentre, una part no petita d’electors al País Basc no sabran a qui votar, perquè cada opció política que els podria representar es il·legalitzada. De fet, ja s’estan donant les passes perquè Bildu segueixi el mateix camí. Si no es permet que al País Basc siguin defensades determinades aspiracions polítiques independentistes per via estrictament política, serem una democràcia de segona.

Manifestació en Bilbao a favor de la legalització de Sortu 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb