URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CXXIII) Els oficis del bosc. Carboners.

Alternativa | 17 Abril, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Fa uns mesos la Casa Museu Pare Ginard organitzà una ruta artesana de Mallorca i en Tomàs Vibot ens  acompanyà per un itinerari a la Serra de Tramuntana per explicar-nos algunes coses sobre els antics oficis de la serra i del bosc en general.

Ens parlà del garriguer, el carboner, el calciner, el caminer i de passada anàrem parlant d’altres oficis, vocabulari relacionat, toponímia, etc.

Avui parlarem dels carboners. La gent que se passeja per les muntanyes mallorquines pot veure que per tot hi ha rotllos de sitja que formen part del nostre paisatge, alguns estan molt ben conservades i són ideals per a aturar-s’hi a berenar o a tombar-s’hi una estona. Això no té res a veure amb la duresa d’aquell ofici que havia d’abastir a la població i a gran part de les petites industries del combustible necessari.

El procés començava amb el repartiment dels ranxos, que eren el bocí de bosc que s’assignava a un carboner per a poder tallar les branques i alguns arbres que prèviament s’havien marcat amb el garriguer. El carboner i el seu ajudant, normalment qualque fill, construïen els rotllos on s’hi col·locaria la sitja que era una feina molt laboriosa. La llenya s’havia d’anar col·locant amb molta cura per a evitar que se pogués enfonsar, que no se cremàs de més i que quedàs espai entre els troncs per a que circulàs l’aire.

A les sitges se’ls pegava foc durant la primavera i l’estiu, cadascuna cremava durant vuit o quinze dies, una vegada cuit el carbó se descarregava i si hi havia temps se’n feia un altre i així fins acabar la temporada.

Donat que s’havia d’estar vigilant nit i dia perquè la sitja no patís cap denou i no se tudàs la llenya i la feina feta, els carboners construïen unes barraques on hi podien dormir, a torns, tenir una mica de cobri i  tenir-hi els queviures.

Com la temporada era llarga també se feia necessari fer el pa al mateix redol de la feina i s’hi construïren forns per coure’l, no en queden molts però encara se’n pot trobar qualcun.

A Mallorca, aquesta activitat durà fins els anys seixanta i a partir d’aquí els rotllos de sitja han anat canviant de color, la molsa verda els ha colonitzat i els dóna un aspecte molt diferent al que tengueren en altre temps.

                                                                                                          A.R.F.V.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                     Foto treta d'internet.

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb