URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Els europarlamentaris volen viatjar en primera

Alternativa | 26 Abril, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Amb una mica de retard (perdó, s'ens acumula la feina) publicam un nou article de na Toñi Valdivielso.

Que la política és una activitat cada vegada més desprestigiada és un fet que no admet discussió. En efecte, el CIS situa els polítics com el tercer problema del país, per darrera de l’atur i de la situació econòmica. La percepció general és el que la classe política provoca més problemes dels que soluciona i genera unes despeses que no compensen. A més, es pensa que els que s’hi fiquen només ho fan per omplir-se la butxaca. Encara que sabem que no tots són iguals, és cert que els gestos que ens han arribat aquests darrers dies no fan més que donar arguments als que sostenen les opinions anteriors.

El fet que el Parlament Europeu hagi aprovat que els seus membres continuïn viatjant en primera classe (o bussines o preferent: l’única classe que he experimentat és la turista) ha provocat aquestes setmanes molts de comentaris i una revolució a les xarxes socials. Sembla mentida que els mateixos polítics que demanen sacrificis a la immensa majoria de la població (a tots llevat dels que més tenen, a qui mai se’ls sol·licita que paguin més) i que guanyen entre 6000 i 12000 euros al mes (depenent de les dietes i dels viatges que hagin de fer) votin pujar-se el sou més d’un 2% i viatjar com a milionaris.

Hi ha hagut parlamentaris del PSOE que, davant de l’escàndol que s’ha produït, han dit que allò dels bitllets en primera s’havia colat entre d’altres mocions i no sabien molt bé que estaven votant. Idò, encara pitjor, perquè el que estan dient és que voten sense sabre realment el que estan fent. També han intentant altres justificacions, com que volar en business dignifica la política. Que li diguin al primer ministre britànic, David Cameron, que no només ha viatjar en turista a Granada, sinó que ho ha fet a una línia de baix cost i s’ha allotjat a un hotel de tres estrelles. Tot molt indigne, sí senyor.

Per part del PP, no només no hi ha hagut això que es deia propòsit d’esmena, sinó que s’han fet comentaris del tipus “no estic disposat a viatjar en turista” o no esperarà ningú que arribi a la feina esgotat “després d’anar amb els genolls aferrats” al seient davanter (Alejo Vidal-Quadres dixit). Tal vegada aquest curiós personatge s’oblida que li estam pagant el viatge entre tots, que els doblers no surten de la seva butxaca. El que jo li diria si tengués l’oportunitat és que si no està disposat a anar en turista, que deixi el seu escó i els 10000 euros mensuals que se’n duu, i que se torni a Catalunya, a veure que en fa el PP d’allà amb ell.

En fi, se pot al·legar que la quantitat que s’estalviaria si els integrants d’aquest megaparlament que tenim a Europa i del qual molta de gent té una imatge difusa i gens positiva anassin en turista seria mínima, el que se’n sol dir la xocolata del lloro, però la política és una dedicació de gestos. No només és tracta de l’ètica; l’estètica és fonamental. Que els europarlamentaris renunciassin a qualque privilegi i que es baixassin el sou sí ajudaria a dignificar la política. Mentre, amb notícies i declaracions com aquestes, la bretxa entre els polítics i la ciutadania no farà res més que créixer.

Manel Fontdevila al diari Público.

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb