URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

PARTICIPACIÓ CIUTADANA... Pla de Futura Gestió (VIII)

Alternativa | 27 Abril, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

Continuam amb la publicació del nostre PLA DE FUTURA GESTIÓ pel municipi perquè sigui enriquit amb les propostes de canvis, noves inclusions o aportacions de tothom que vulgui dir-hi la seva. Aquest apartat constarà de vàries entregues. 

4.  PARTICIPACIÓ CIUTADANA.

La implicació dels ciutadans en la política municipal no es pot limitar a l’elecció d’uns representants a l’ajuntament cada quatre anys. Proposam un nou model polític de combinació de  la democràcia representativa i la participativa. Es tracta de que la ciutadania influeixi en la presa de decisions de forma vinculant. No es tracta només de consultar determinades decisions a la ciutadania sinó de traspassar-los el poder. Democratitzar a fons l’ajuntament, cap a dins i capa de fora.

 

4.1. MÉS PARTICIPACIÓ

PROPOSTES

1. Farem funcionar Consells d’Àrea o Consells Municipals d’urbanisme, medi ambient, educació, cultura, sanitat, esports, descentralització municipal....

2. Promourem la major autonomia administrativa i gestora del Port de Pollença, ja que és un nucli amb una problemàtica  diferenciada.

3. Obrirem un apartat de plecs i preguntes del públic als Plens. Al final de cada sessió d’un Ple Municipal s’obrirà un torn obert de paraula per tal que els ciutadans assistents al Ple puguin realitzar els comentaris o les preguntes que considerin pertinents. Correspondrà al batlle moderar aquest torn obert de paraula.

4. Realitzarem consultes populars pels assumptes d’especial rellevància.

 

4.2. PRESSUPOSTS PARTICIPATIUS.

El pressupost municipal és la principal eina de gestió d'un Ajuntament, on es concreten les despeses que es faran al llarg de tot l'any. Als Pressuposts Participatius és la ciutadania la que directament decideix com es gasten els diners municipals anualment.

Per això obrirem uns procediments escalonadament de Pressupostos Participatius perquè siguin els ciutadans qui estableixin les prioritats de la despesa municipal. Ens comprometem a posar-lo en marxa (almenys) en un 10% del pressupost seguint aquest procediment ( a continuació):

1. Obrirem un període d’estudi i d’informació per part de l’ajuntament, convidant a persones que estiguin aplicant els pressuposts als seus municipis.

2. Un grup tècnic elaborarà un mètode per fer el pressupost participatiu. Dedicarem per tant una part del pressupost per informes tècnics i dinamitzadors de participació ciutadana.

3. La ciutadania farà  les propostes d’accions  per ser incorporades a la despesa del pressupost municipal

4. Farem el filtre i valoració econòmica. Agruparem les propostes que són similars i descartarem aquelles que no siguin legals, que no siguin competència municipal, que siguin tècnicament inviables, que superin el límit econòmic, que siguin ambientalment insostenibles o que fomentin l’exclusió social. Un cop fet aquest filtre, les propostes seran valorades econòmicament i enviades a tota la ciutadania perquè les voti.

5. Després es fa la votació per la ciutadania, s’estableix l’ordre de prioritats definitiu i s’escullen les propostes que queden en les primeres posicions fins a assolir el límit econòmic del pressupost participatiu.

 

4.3. DEFINICIÓ PARTICIPATIVA DELS USOS DELS ESPAIS PÚBLICS.

Es tracta que entre tots, polítics,  entitats i veïns decidirem de manera participada quins volem que siguin els usos dels  espais públics municipals, per tal d’incorporar-los al projecte definitiu; part de la illeta que és municipal, Can Llobera, Puig Santueri... Els passos  a seguir serien:

1. Informarem de les  les limitacions i condicionaments dels espais. Cal considerar tres punt bàsics, garantir la seguretat, l’accessibilitat i la funcionalitat.

2. Realitzarem  tallers de participació per la reflexió i debat de les propostes dels ciutadans, les associacions i  l’ajuntament. Sistematitzarem  la informació recollida, analitzarem  les propostes realitzades i  la seva viabilitat tècnica i econòmica i tornarem la proposta definitiva d’usos per a l’equipament.

3. Decidirem per consens l’ús dels espais amb tots els agents que s’han implicat al procés. La concreció de la proposta definitiva la realitzarà l’equip tècnic i la Comissió Permanent de Participació Ciutadana.


Punts anteriors del PLA DE FUTURA GESTIÓ:

1- Informació (part.1).

2- Informació (part.2).

3- Atenció als ciutadans (part.1).

4- Atenció als ciutadans (part.2).

5- Medi Ambient (1a part).

6- Medi Ambient (2a part).

7- Medi Ambient (3a part).


RECORDAU:

- El PLA DE FUTURA GESTIÓ és un programa de gestió del municipi a llarg plaç i no només pels propers 4 anys.

-Som conscients que amb la situació econòmica i amb el desgavell organitzatiu que pateix l'ajuntament en aquests moments, aquest PLA DE FUTURA GESTIÓ no és realitzable en un temps breu.

Els nostre propòsit en fer aquest pla no és altre que mostrar la nostra idea de poble per al futur i demanar-vos que ens faceu les aportacions que cregueu necessàries mitjançant aquesta eina democràtica que és el bloc. Totes les propostes, crítiques o idees seran ben rebudes, debatudes i, si escau, afegides al PLA DE FUTURA GESTIÓ definitiu.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb