URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Sí que era possible el conveni.

Alternativa | 29 Abril, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

 

Al ple de març vam fer tota una sèrie de preguntes sobre el Refugi d’Animals, que ens va respondre el regidor de medi ambient a la vegada se'ns va facilitar un informe del tècnic de medi ambient (el podeu consultar sencer). Aquestes són les nostres acotacions o comentaris a l’informe.

 

Pregunta: Per què s’ha declarat, des de l’Àrea de Medi Ambient, que era necessari treure a concurs públic el servei d’acollida d’animals quan realment no és així? Per què no es va demanar cap informe jurídic abans de fer aquestes afirmacions i publicar-les a la premsa?

 

Segon l’informe del tècnic, el 14 de gener es va demanar un informe verbal a Secretaria i a Intervenció respecte al procediment a seguir per a la possible renovació del Conveni existent amb el refugi d’animals de Pollença. En aquell moment es detectà que el conveni en vigor estava signat amb una persona física (Josefina Vivancos) (el conveni el signa na Josefina en representació del Refugi d’Animals de Pollença) qui ha vengut emetent factures per un servei prestat, no amb una entitat sense ànim de lucre ni associació. Així, segons la llei de contractació pública, tractant-se d’un servei, el mateix ha de ser licitat.

 

Una vegada declarat que legalment no es podia renovar el conveni amb el Refugi d’Animals, sense cap informe escrit i davant la nostra petició d’explicacions, es va tornar a consultar a la Secretaria.

 

En posteriors consultes a Secretaria, els esmentats serveis jurídics han tornat a informar verbalment que, segons la llei 1/92 de protecció dels animals, les corporacions locals poden convenir amb associacions per a la protecció i defensa dels animals les Entitats col·laboradores la recollida d’animal i l'ús dels albergs d'aquestes per als dipòsits d'animals...

 

O sigui que la Secretaria indica que sí que es podia fer un conveni amb una associació com la dels AMICS DEL REFUGI D'ANIMALS  DE COMPANYIA DE POLLENÇA.  Però clar, això deixava en evidència l’actuació de l’Àrea de Medi Ambient. L'informe afegeix:

 

No obstant en el cas de Josefina Vivancos, aquesta és una entitat mercantil, pel que no correspon la consideració del articles anteriors, i per tant no procedeix la signatura d’un conveni a l’efecte, restant únicament els procediments marcats en la LSCP per a la prestació dels serveis.

 

Cosa que no és certa, ja que na Josefina és una persona física i no una entitat mercantil. Una societat mercantil és una societat anònima, societat limitada, etc.

 

Després de la seva acotació anterior, l’informe si que reconeix al capacitat de l’Associació d'Amics del Refugi per fer un conveni... encara que diu que aquest no s’ha fet per que no ha interessat al Refugi.

 

Per altra banda, sí que existeix la Associació d’Amics del Refugi. No obstant, els responsables del Refugi han expressat en alguna de les comissions de seguiment (aprox. 22/1/2008) el seu interès en que els recursos s’administressin a través de l’entitat mercantil esmentada, no a través de l’associació. Per aquest motiu, durant la reunió amb els mateixos (12/01/11) no es proposà aquesta opció, donat que es considerà una qüestió interna de l’entitat.

 

Al Refugi ningú recorda aquesta comissió de seguiment de fa tres anys. Amb això no volem dir que no sigui veritat, però hauria d’haver un acta al respecte, no?

 

Val a dir que amb posterioritat s’han detectat altres vicis de forma, com per exemple que el Conveni no ha estat aprovat pel Plenari municipal.

 

Evidentment això no és culpa del Refugi sinó d’un Ajuntament amb una gestió caòtica.  

 

Finalment a l’informe hi ha com un retret al Refugi que tampoc té sentit. L'informe diu que:

 

...l’Associació d’Amics podia disposar de millores fiscals per obtenir més recursos destinats als animals del municipi, com ONG declarada d’interès públic, pel que estaria exempta d’IVA en les prestacions de serveis (fet que al municipi de Pollença suposaria 8.809,32 € més de recursos destinables als animals i no al pagament d’IVA).

 Però això no és cert. La prestació de serveis per custòdia i cures a animals no està inclosa a les activitats d’interès social exentes, ja que és una activitat empresarial subjecta a IVA, la faci una empresa o una ONG, per tan aquesta activitat està sempre subjecta a IVA (si no tothom seria ONG per no pagar IVA). L’Agència Tributaria eximeix a la Associació Amics del Refugi just de la captació de fons propis i de serveis d’interès social (articles 20.1.8º, 13 i 14 de la llei de l’impost).

El resum de la història és que si realment l’Àrea de Medi Ambient hagués fet les coses bé, amb intenció de mantenir el conveni amb el refugi d’Animals (com han declarat), s’hauria demanat des del principi un informe escrit a la Secretaria i s’hauria fet un conveni amb l’Associació d’Amics del Refugi. Per altra part, sembla que quan l’informe es refereix a temes administratiu-fiscals no és massa encertat. 

Actualment les relacions entre el Refugi i l'Ajuntament s'han deteriorat massa i ja no és possible reconduir la situació per signar un nou conveni. Ara el que necessita el Refugi, com les altres associacions de Pollença, és que l'Ajuntament pagui els seus deutes amb les mateixes i sigui una ajuda i un suport, no un problema. 

També hem de recordar que fa quatre mesos que  l'Ajuntament no té el seu servei de recollida d'animals com marca la llei, i que el Refugi segueix recollint animals de forma altruista, li molesti o no a algunes persones.


Dedicam aquest article i tota la informació que donam al mateix a l’anònim del fil directe que després de la nostra primera resposta a un anterior anònim a la mateixa secció, deia que fèiem parts i quarts i que tot el solucionàvem amb una frase (resposta anterior). Ara podrà llegir més feina transparent i rigorosa, cosa que no agrada a més d’un que fins ara ha viscut del conte. 


En el refugi també se celebra periòdicament un mercat d'objectes de segona mà sobretot roba, si vostès tenen roba o alguna cosa que ja ens li faci falta els agrairem que es posin en contacte amb nosaltres, per telèfon 971532180 o via e-mail refugifina@refugifina.org. amb les seves donacions aconseguirem entre tots una vida més digna per als cans i els moixos perquè no hagin d'acabar sacrificats.

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb