URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Trescant pel món (CXXX) Castell de Santueri.

Alternativa | 12 Juny, 2011 06:00 | facebook.com twitter.com

El Castell de Santueri és un dels tres castells roquers de Mallorca juntament amb el Castell d’Alaró i el Castell del Rei. Se troba a un cim relativament pla d’uns 408 metres d’altura al terme de Felanitx. Durant molt de temps aquests castells foren inexpugnables però arribà un dia que les tècniques de guerra els deixaren obsolets.

La fortalesa actual data del segle XIV, se començà a edificar a partir de 1316 sobre un castell musulmà on aquests oposaren resistència, juntament amb els altres dos castells roquers, a la conquesta de les tropes de Jaume I que l’ocuparen al 1231.

Altres setges importants foren el dels partidaris de Jaume III, que en el 1343 se resistiren a les tropes de Pere II de Catalunya i el  dels Mascarats, que en el segle XVI s’hi tancaren fugint de la revolta dels Agermanats.

Anteriorment a la fortificació musulmana hi havia un altre castell –Castri de Santueri- que en el seu moment fou emprat per bizantins i anteriorment per romans. No varen ser els primers en ocupar aquesta explanada damunt la muntanya, ja s’hi instal·laren grups humans en diferents moments prehistòrics que empraren coves dels voltants com a llocs d’enterrament.

 Llògicament, amb els anys ha anat canviant de propietari, al 1811 passava a mans privades però el que pareix increïble és que en el temps que estem no hagi passat a titularitat pública comptant amb una protecció adient i efectiva, tot i que tenim un cas pitjor a Pollença. A l’actualitat el propietari del Castell de Santueri és Salvador Vidal.

Aquests llocs si no estan ben protegits són blancs dels espoliadors, fa uns anys que un personatge suís “diuen que amb permís del propietari” hi anà amb un detector de metalls i trobà un important tresor que se’n dugué de cap el seu país, mentre les nostres autoritats se miraven uns als altres, encara ara no sé si s’ha recuperat totalment. Càrrecs públics que no defensen els interessos dels ciutadans i que deixen incomplir la llei, incomplint-la ells mateixos, sempre n’hi ha.

M’acaben de passar una notícia referent a que el Consell de Mallorca havia posat fil a l’agulla pel inici del procés d’expropiació per a poder aturar la degradació del castell i començar a restaurar-lo, posant en marxa una gestió adient.

Tot això pareix una iniciativa amb molta empenta però la noticia és de dia  18 de maig d’aquest any, ja ha canviat el Consell... ara si no és a canvi de fer una urbanització pels voltants, el castell caurà.

                                                                    A.R.F.V.

 

 Algunes d'aquestes fotos procedeixen de la xarxa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb